Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Každý má jiné náklady. Příjem máme cca 42 000.
20 000 jsou stále platby (bydlení, pojistky, telefon, školka)
5000 striktně dáváme bokem (od doby co se narodilo druhé, to má rok)
Ze zbytku žijeme.
Ve výplatě nemá manžel slevu na dani za děti, takže to pak dostaneme v březnu naráz a přidáme to k naspořenym penězům.
Tak si spocitej, na kolik te ted vyjde jedno dite a pocitej, ze druhe bude stat plus minus stejne. ![]()
Kolik je starsimu diteti?
@Svistice píše:
Tak si spocitej, na kolik te ted vyjde jedno dite a pocitej, ze druhe bude stat plus minus stejne.
Kolik je starsimu diteti?
Staršímu jsou teď dva. Jsem na RD. Po pravdě, nejdražší v současné době jsou boty a případně nějaké větší věci jako koloodrazedlo, sedačka do auta, boty. Ostatní porizuji docela levně. Spíš mi jde o to, jak děti porostou, jak se zvyšují náklady? Teď to zvladame řekla bych velmi dobře, jezdíme i na větší dovolené (teda když to šlo).
@Anonymní píše:
Ze zbytku žijeme.
Ve výplatě nemá manžel slevu na dani za děti, takže to pak dostaneme v březnu naráz a přidáme to k naspořenym penězům.
Jak staré je starší dítě? Stačí vám na jídlo, oblečení, zábavu, dovolené 17000,–? Díky za odpověď
@Anonymní píše:
Staršímu jsou teď dva. Jsem na RD. Po pravdě, nejdražší v současné době jsou boty a případně nějaké větší věci jako koloodrazedlo, sedačka do auta, boty. Ostatní porizuji docela levně. Spíš mi jde o to, jak děti porostou, jak se zvyšují náklady? Teď to zvladame řekla bych velmi dobře, jezdíme i na větší dovolené (teda když to šlo).
To nejde preci rict. Kazdy ma sva specifika.
My jsme 2 dospělý, 6 letá a 7 měsíční. Projíme asi kolem 8000. UM 1200. Drogerie i s plenkama 1000. Bydlení 5000. Nafta 2000. Telefon 500. Dcera obědy 700. Manžel má služební. No a oblečení nedokážu moc vyčíslit. Mladší má spoustu věcí po starší. Jeden měsíc se nekupuje nic pak se zase kupuje bunda i boty.
Tak počítat evidentně umíš..
hele, tady se to fakt nedozvíš..
my třeba jsme taky 4, ale o dost starší, s teen-agerkami a bytem a chalupou v polo-rekonstrukci, prostě pořád se do toho cpe, plus je potřeba nové auto a taky milujeme moře, takže letní dovolené atd.. je to o prioritách, o tom, co umíte vydělat, co ušetříte (dáváme na penzijka a stavebka a spořák), ale prostě mám ráda i si život užít
takže u nás je našich 80-90 pro 4 lidi a ty rekonstrukce/nákupy a cestování tak akorát
čeká nás na chalupě nová střecha a kachláky, tak proto dávám na to stavebko víc..
ale myslím, žče 4členná rodina klidně vyžije i z 50/40 pokud je vše zasanováno..
@Anonymní píše:
Jak staré je starší dítě? Stačí vám na jídlo, oblečení, zábavu, dovolené 17000,–? Díky za odpověď
Staršímu jsou 4 roky. Jinak stačí nám to, jezdíme na cca 4 prodloužené víkendy a jednu týdenní dovolenou v ČR (na víc nemá manžel dovcu). Moře jsme zvládli se starším zatím 1×. Pak jsem byla těhotná(rizikový) a teď covid a s miminem bych stejně neletela/nejela. Dražší věci (kolo, odstrkavadla, kočár, atd.) jsem kupovala unisex, věděla jsem, že budeme chtít druhé. Druhý toto bude dědit. Přes léto dostáváme nějakou zeleninu a ovoce od rodiny. Oblečení kupuju z druhé ruky, ušiju nebo dostanou u prarodičů (svátek, narozeniny, vánoce), ale když se mi něco líbí, tak to koupím. Co už nepoužívám, tak zase pošlu dál. Autosedačky mají kvalitní, boty kupují BF nebo kompromisy. Letos je to horší, chodila jsem loni na brigádu, ale zase neutracime za bazény, herny atd..
.
@Anonymní píše:
Ze zbytku žijeme.
To Vás docela obdivuji. My máme příjem kolem 100 000 a naše náklady jsou 45000 hypotéky, telefon a pojistka, auto. Zbytek máme na jidlo, oblečení, nafta. Ale myslím, že to další 30 tis dá. Neumím si představit, že bych vyšla s menší částkou. Těch 25000 dáváme jako rezervu na spořiči účet. Je nás 5, 2 psi a 2 králíci
![]()
@Anonymní píše:
No naklady rostou. Dite vic proji, nektere i dost znici obleceni, pridavaji se penize za skolku, pak skolu, krouzky, dopravu. Od cca tri let platis za dite na dovolene, za vstupy na vyletech, touzi po drazsich hrackach…
Zase rozptyl castek je dle narocnosti rodice: muzes mit boty za 500 nebo za 2000, skolni tasku za 1000 nebo 5000, krouzek za 500 na pololeti nebi za 1000 mesicne. ![]()
@Anonymní píše:
To Vás docela obdivuji. My máme příjem kolem 100 000 a naše náklady jsou 45000 hypotéky, telefon a pojistka, auto. Zbytek máme na jidlo, oblečení, nafta. Ale myslím, že to další 30 tis dá. Neumím si představit, že bych vyšla s menší částkou. Těch 25000 dáváme jako rezervu na spořiči účet. Je nás 5, 2 psi a 2 králíci![]()
Dávat půlku příjmu jen na hypo, tak strachy neusnu.
Krom toho 45 hypo, 25 spoření, tak to přesně zbude těch 30 na jídlo ![]()
@Zumpa ale nazdááárek, jsem si říkala, že jsem tě dlooouho v ekonomických tématech neviděla
.. dnes založena někým Insolvence slavných, njn…
jinak k tvému názoru : velká část osob v čr má hypošku jako absolutně největší výdaj svého rozpočtu.. a fakt v tom neshledávám nic špatného.. (pokud zvládají splácet)
furt lepší, než cpát prachy to nájmu, ne!?( chudáci my, co pronajíme nemovitosti tomu zbytku společnosti, a že ho je…)
a přijde mi ne-košer školit borku, která dá stovku měsíčně doma dokupy, že není zodpovědná.. já myslím, že je..
přeju hezký a klidný advent ![]()
Nejvetsi jednorazove platby jsou vzdy za boty (2× backory do instituci, boty na TV nebo na krouzek, sezonni boty, celorocky, holiny).A to holka zatim netouzi po botach na paradu. Pak na pokryti letnich prazdnin (tabory, primestaky, hlidani) a za sportovni vybaveni- vzhledem k malemu vekovemu rozdilu neslo vse dedit a navic ted uz jsou ve veku, ze kdyz heden dostane kolobezku, druhy musi takyyyy.
Dalsi vydaje cekam v brzke dobe na elektroniku (mobil, pozdeji notebook). A to mam skeomne deti, hracky a ruzna udelatka z reklam je nechavaji zcela chladnymi.
Hresi jen na legu.
@Anonymní píše:
Mladší dítě mi přijde o dost „levnější“ protože spoustu věcí podědí po starším, oblečení, boty, kočárek, postýlku, autosedacku, koloodrazedlo, šlapaci kolo, kolobezku, lyže, brusle i hračky, knížky… v podstatě díky druhému dítěti se nám to vše vyplatí kupovat pro první dítě kvalitní, protože víme, že to ještě jednou využijeme. Mnohem větší výdaje máme fakt na první dítě.
Ahoj, přemýšlíme nad druhým dítětem a protože jsme oba s mužem pragmatici chceme mít alespoň nějaký finanční plán. Ano vše se může ze dne na den změnit, ale chceme mít alespoň přibližnou představu. Jaký máte rozpočet pro čtyřčlennou rodinu? Bydlíme v bytě, hypotéku už máme docela malou (v řádech statisíců). Co se týká jídla a oblečení tak moc nerozhazujeme, vejdeme se cca do 15tis/měsíčně (samozřejmě záleží na období). Díky moc za komentáře. Prosím o zachování anonymu a vy také klidně piště anonymně (pokud to nevadí adminům).