Různé starty do života

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3733
24.10.13 16:07

Různé starty do života

I vzhledem k diskuzím, které se tu čas od času objevují mě napadá, jak velké rozdíly mezi rodinami vlastně jsou…ve vnímání potřeb dětí například.
Jak jiný start do života bude mít chlapec, kterého ambiciozní rodiče plánují jako jedináčka, od dvou let ve školce, od tří let v anglické školce, značkové oblečení, bio strava atd. atd versus děti matky samoživitelky, která nežije ani s jedním s otců a plánuje jim ještě v budoucnu další sourozence (až bude s kým) i když počítá každou korunu a mnohdy neví jak vyjít…
Jak brzy si ty děti uvědomí sociální rozdíly, když chlapec už ve třech letech pozná značkové oblečení -(proč asi? Rodiče na to kladou důraz)…a bude to pokračovat, možná „lepší“ základka, víceletý gympl, samozřejmě univerzita.. versus třeba přirozeně inteligentní dítko, na kterého není doma čas, takže se talent neprojeví, nebo zakrní…
Co si o těch startech myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
814
24.10.13 16:12

Každý svého štěstí strůjcem. Vlastní zkušenost. I přes špatný start a dětství se člověk může vypracovat vysoko a pak značkovým holobrádkům dávat lekce ze života :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
24.10.13 16:13

Myslím, že vůbec nezáleží na množství peněz vložených do dítěte, ale o množství citů. Záleží na hodnotách, které vidí v rodině, vzorcích chování a pohledu na život.

Se sociálními rozdíly, nespravedlností a zlobou se dříve či později 100% setká a bude se s tím muset vypořádat ať pochází z rodiny boháčů nebo z chudších poměrů.

Pro mě je důležitější, aby si dítko umělo poradit ve všech životních situacích, pomoci, ale nenechat se využívat, být čestný, ale ne blbý, apod. Samozřejmě s vědomím, že peníze můžou život ulehčit, ale taky pořádně zkomplikovat.

Tohle je podle mě o postoji rodičů a jejich pohledu na svět, život a výchovu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
24.10.13 16:14

Moc nevím, o čem tady diskutovat. Mezi lidmi jsou rozdíly, nerodí se všichni na zámku ani všichni v ghettu. A důležitá je k těm poměrům i výchova a přirozená povaha dítěte. Může pocházet z bohaté rodiny, ale být skromný, může být z chudé rodiny a být štědrý, nebo naopak lakomý.
Sociální rozdíly si uvědomí asi celkem brzy, za mě to bylo možná na vyšším stupni základky, dneska pravděpodobně dřív. :nevim:
Start je jedna věc, zužitkování druhá. Takže ve finále to může být skoro jedno, dohnat i promarnit se dá nejspíš oboje.

Příspěvek upraven 24.10.13 v 16:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
24.10.13 16:15

@Paradise :potlesk: :potlesk: ideoa bych to stejne :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1504
24.10.13 16:16

@Vermion zivot neni fer, bohuzel…Co se tyce socialnich rozdilu, tak jestli se vubec potkaji - takove dite samozivitelky a znackovy jedinacek, treba na zakladni skole, tak myslim ze si to deti zacinaji uvedomovat a rozlisovat tak od druheho stupne ZS.Ale mozna se pletu, a je to daleko driv :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
24.10.13 16:17

Sociálněekonomické zázemí hraje svojí roli, ale určitá sociologie taky.

Protože to přece není jen o startu do života, je to taky o dispozicích toho dítěte.

Lidé si to moc nechtějí připouštět, ale prostě je to tak, že to že jsme matka samoživitelka k tomu mě dovedlo nejspíš pár chybných rozhodnutí, a je dost pravděpodobné, že moje dítě bude stejné. Samozřejmě je to také o předávání vzorů a vzorců chování.

Proto úspěšní rodiče mívají úspěšnější děti a naopak.

Zlaté pravidlo taky říká, že není přiliš rozhodující ani intelgence ani talent, jako to píle a cílevědomost.

Můžu mít absolutní sluch, ale když nebudu mít píli budu stejně jen drnkat u táboráku a stěžovat si jak mi živoat nedal šanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3733
24.10.13 16:18

@ksafnika znám osobně oba tyto - pro mě už trochu extrémy - a prostě jen zírám, jak se ty pomyslné nůžky rychle rozevírají 8o…a ještě rozevírat budou… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
24.10.13 16:19

@Vermion co mám zkušenost tak v první třídě se začíná dělit podle sociálních vrstev, nejvíc samozřejmě u děvčat. Kluci jsou v tomhle jednodušší a neřeší to tolik, ale holky jsou mrchy ;)

Osobně neuznávám mít dítě za každou cenu, kecy že nevadí že chodí v obnošených hadrech, že nejede na ŠVP nebo lyžák. Vadí a vadí to hodně, ty děti jsou prostě vyloučeni z kolektivu, ne uplně ale pohlíží se na ně jinak, i když si matky namlouvají že ne. Co se týče samoživitelek, tak pokud má mamina děcko jedno, tak i v případě že je na dávkách může dítěti zajistit standart, tzn může jet jak na ŠVP tak na lyžák. Co se týče oblečení, to je to samé.

Pokud je ovšem matka trojnásobná svobodná maminka, každé dítě s jiným, a dva ze tří ji neplatí, tak to má těžký, ale líto mi ji není, líto mi je těch dětí že mají takovou matku.

edit: nejsem zazobaná, jsem taková střední třída.

Příspěvek upraven 24.10.13 v 16:21

• Citovat
  • Upravit
3678
24.10.13 16:20

Moji rodice nemeli zadne ambice jak se mnou, tak s mymi sestrami. Vychovali nas skromne, vazim si vsech svych veci, jdu si za svym a muzu rict, ze jsem byla az doted uspesna. K nicemu me nevedli a nepodporovali, takze to trosku zanedbali a prave to je oblast, kterou nechci u sveho syna odflaknout.
Rada bych, aby nas syn nebyl rozmazleny fakan, ktery bude muset mit kazdou vec, kterou bude mit jine decko a bude bazirovat na „znackovych“ vecech. My s manzelem kupujeme znackove veci, ale takove, ktere nejsou pruhovane a ohakovane, abych ukazala, ze jsem „neco“, takze asi tak! Trocha skromnosti nikoho nikdy nezabila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
24.10.13 16:21

@K-Black Pěkně napsané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
24.10.13 16:21

Příspěvek dodatečně mažu kvůli citlivým informacím…

Příspěvek upraven 12.11.13 v 16:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1504
24.10.13 16:23

Ale jsem optimistka, a verim, ze i ty (svymi rodici :roll: ) znevyhodnene deti, kdyz na to budou mit silu, vuli a povahu se mohou vypracovat pozdeji samy. Stejne jako neznamena, ze opecovavany rozmazleny synacek, ktery dostane vsechno naservirovane bude jednou taky uspesny a bohaty jako treba jako otec. Mozna prave proto nebude,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1504
24.10.13 16:24

@K-Black uz v prvni tride? 8o :roll: no teda…tak jsem zas o neco chytrejsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
24.10.13 16:29
@ksafnika píše:
Ale jsem optimistka, a verim, ze i ty (svymi rodici :roll: ) znevyhodnene deti, kdyz na to budou mit silu, vuli a povahu se mohou vypracovat pozdeji samy. Stejne jako neznamena, ze opecovavany rozmazleny synacek, ktery dostane vsechno naservirovane bude jednou taky uspesny a bohaty jako treba jako otec. Mozna prave proto nebude,…

jde to, ale je to ku. evsky těžký, když vyrůstáš v „divné“ rodině, málokdo se dokáže odpoutat tak aby nedopadl jako jeho rodiče, ale jde to.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová