Rychlotest na Covid 19.

439
15.6.20 14:31

Rychlotest na Covid 19.

Ahojte.
Prosím byl někdo na rychlotestech na Covid 19?
Příští měsíc mě čeká operace a kvůli tomu budu testovaná i na covid. Teď mě docela všichni děsí, že se to dělá dlouhou tyčinkou do nosu 8o nějak jsem se doktora ptala na vše kolem operace, ale tohle mě nenapadlo. Doufala jsem, že mi odeberou krev. Nebo popřípadě stěr z krku…
Máte někdo zkušenosti, jak probíhá ten rychlotest? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
luccifera
15.6.20 14:43

@Nika. Al rychlotest je myslim z krve, tycinka v nose (znama popisovala, ze to citila snad az v mozku) je test, na ktery se ceka, ale je presnejsi

• Citovat
  • Upravit
67
15.6.20 14:53

Rychlotest z krve se provádí pichnutím do prstu a odebrání kapičky krve. Je to na zjištění protilátek v krvi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.6.20 15:05

A vážně chtějí rychlotest? ten je funkční až ve chvíli, kdy už je nemoc pár dní rozjetá a tělo vytváří protilátky. běžně před operacemi chtějí PCR test, který detekuje přímo virus a funguje tuším až dva dny před propuknutím příznaků. ten PCR je právě výtěr z nosohltanu - někde se šťourá štětičkou jenom do nosu, jinde i do krku. ale štětička je tenká a ohebná. na sobě jsem ji nikdy nezkoušela, ale co vytírám děti, tak líp snáší tu do nosu, než do krku (ta je taky dlouhá a ohebná, na viry nestačí běžný výtěr).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.6.20 15:07

Rychlotest je z krve a výsledek je za 15 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
15.6.20 15:11

Před operacemi některé nemocnice chtějí PCR test, tedy výtěr z nosohltanu. Rychlotest se v této indikaci vůbec nedělá, to je protilátkový test, tedy ukazuje situaci cca 10 dní zpět a to ještě dost nespolehlivě. Ale pokud to nemocnice požaduje, tak si ten test musí zařídit sama a vybavit Tě žádankou. Rozhodně to není součást předoperačního vyšetření, které dělá praktický lékař. Dle doporučení test není nutný u všech, pouze u osob s klinicky závažnými rizikovými faktory. U ostatních to pojišťovna nehradí, takže když to nemocnice požaduje, tak to dělá na vlastní náklady. Mezi ty klinicky závažné rizikové faktory patří např. těžká obezita s BMI nad 40.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11733
15.6.20 15:11

Byla jsem na dobrovolném testování. Rychlotest je z prstu, podobně jako CRP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11733
15.6.20 15:12

Jinak moje mamka byla v půlce května na operaci a test na koronavirus jí dělali z prstu. Já jdu a malým příští týden na magnetickou v celkové narkoze, takže nás to taky asi čeká znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
15.6.20 15:16

@kotaska91 je možné že nemocnice má spousty rychlotestů tak je používá před operací. Jinak žádné takové doporučení neexistuje. Spousta lidí bez příznaků má rychlotesty negativní i po prodělání koronavirové infekce. Navíc rychlotest neukazuje aktuální stav, takže to není průkaz bezinfekčnosti. Nemocnice u nás v okolí si dělají PCR test před operací, ale dělají si to samy na vlastní náklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
15.6.20 15:26

Mám plánovaný CS na pátek, nástup do porodnice ve čtvrtek a test na Covid budou dělat, počítám s tou tyčinkou do nosu, braní krve by byl pro mně velmi příjemný bonus :think:

• Citovat
  • Upravit
439
15.6.20 16:03

Objednali mě přímo v nemocnici. 13.7 jdu na test a 15 mě operují. Říkali, že to jr rychlotest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.6.20 16:08
@Nika. Al píše:
Objednali mě přímo v nemocnici. 13.7 jdu na test a 15 mě operují. Říkali, že to jr rychlotest.

Tak to ti budou akorát brát kapku krve z prstu. Funguje to jako těhotenský test, čekáš, jestli se tam objeví druhá čárka. Ale tady ji fakt nechceš. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
295
15.6.20 16:09

@Nika. Al rychlotest je z kapky krve z prstu (jako když se měří glykemie) výsledky do 15 minut.
PCR test se dělá výtěrem z nosu nebo krku. A čeká se 1-2 dny. Prošla jsem obouma, jelikož pracuji ve zdravotnictví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.6.20 16:17

U nás v nemocnici, se před každým invazivním vyšetřením a před operací dělá klasický test (tyčinka do nosu), rychlotest se dělá u akutních operací. Jedné pacientce vyšel 3× pozitivní tak operovali jakože je pozitivní a pak stěr negativní

• Citovat
  • Upravit
882
15.6.20 16:21

Já jsem byla před operací před 14 dny na testu covid a strkali mě tyčinku do nosu.. výsledky byly do druhého dne. Neboli to, je to nepříjemné..ale dá se to zvládnout :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová