Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
24 je u nás moje mamka. 25 jsme sami s dětmi. 26 jdeme k ní na oběd. K druhým prarodičům jezdíme podle toho jak může švagrová s dětmi, obvykle 28.12.
@Anonymní píše:
Jak vaši rodiče skousli první Štědrý den, který jste trávili bez nich, a kdy (proč) to bylo? Zrovna to tento rok řešíme, a neprobíhá to vůbec dobře. A samozřejmě si ani Vánoce neužiju s vědomím, že máma u stromečku brečí.
Nic zkousávat nemuseli, mají rozum a bylo jim jasné, že budu chtít být někdy i jinde, a to od té doby, co jsme se sestehovala s budoucím manželem.
@Anonymní píše:
Jak vaši rodiče skousli první Štědrý den, který jste trávili bez nich, a kdy (proč) to bylo? Zrovna to tento rok řešíme, a neprobíhá to vůbec dobře. A samozřejmě si ani Vánoce neužiju s vědomím, že máma u stromečku brečí.
To je vydírání a já bych to svým dětem neudělala. Já bych si klidně užila Vánoce i sama.
@Kipa22 píše:
To je vydírání a já bych to svým dětem neudělala. Já bych si klidně užila Vánoce i sama.
tohle mi prijde taky hodne mimo, ony nektere zenske maji problém s odpoutánim se od vlastnich deti a dát jim svobodu ![]()
Děkuju za reakce a omlouvám se zakladatelce @Káťa19 za plevelení diskuse. Kdyby to vadilo, přesunu jinam. ![]()
Padla tu otázka na děti, ty nemáme, ale byli bychom rádi, kdyby se to na následující Vánoce změnilo.
Žijeme prvním rokem v zahraničí a cítím, že jak to bude letos, nasměruje následující léta (loni to šlo a letos to nejde jako proč?). Je nám dost přes 30, ale pořád se kvůli tomu cítím hrozně.
@Anonymní píše:
Děkuju za reakce a omlouvám se zakladatelce @Káťa19 za plevelení diskuse. Kdyby to vadilo, přesunu jinam.
Padla tu otázka na děti, ty nemáme, ale byli bychom rádi, kdyby se to na následující Vánoce změnilo.Žijeme prvním rokem v zahraničí a cítím, že jak to bude letos, nasměruje následující léta (loni to šlo a letos to nejde jako proč?). Je nám dost přes 30, ale pořád se kvůli tomu cítím hrozně.
Je to k tématu, tak mi to jako plevelení nepřijde.
Já jsem trávila svátky sama s přítelem po sestěhovaní, byly to nádherné Vánoce jen ve dvou. A i když vztah nakonec nevydržel, já na ty naše Vánoce jen ve dvou ráda vzpomínám.
S manželem jsme si pořídili první dítě dost brzo, ale naše první svátky jsme prožili jen ve dvou a bylo to krásné.
Letos jsme ve třech a poprvé ve vysněném domečku, předtím jsme byli v bytě. Tím, že byt byl malý, tak jsme bývali i s mými rodiči a mělo to své kouzlo. Uvidíme, jak to bude do budoucna, ale letos jen my tři. Samozřejmě na svátky se s rodinou vídáme ![]()
Co společně dodrzujete apod?
my teda nejime maso do večeře, schováváme kapri šupinu a pusu pod jmelim
Teda pláč maminky u stromečku mi taky přijde jako dobrý citový vydírání
od ty doby, co máme syna, trávíme Štědrý den zásadně doma. Pak 25+26 objedeme moje a manželovy rodiče, střídáme to po roce, jednou dřív tam, další rok tam + pak během jednoho dne babičky a dědu, naštěstí bydlí poměrně blízko a stačí to v jeden den.
Bylo pro mě automatické, že když jsme se s manželem přestěhovali do nového bytu, slavili jsme jen my. Příbuzenstvo nemám úplně blízko, tudíž si Štědrý den a obvykle i 25. 12. užíváme (oni taky) v klidu sami. Příbuzenský maraton začíná až 26.
![]()
@Káťa19 píše:
Co společně dodrzujete apod?my teda nejime maso do večeře, schováváme kapri šupinu a pusu pod jmelim
Jabko, svíčky na vodě, házení pantoflem, šupiny pod talíř a do peněženky. ![]()
Jíme tak nějak normálně, partner mi dělá kakao a nakrájí vánočku, půst nedržíme, ale nějaký oběd na Štědrý den nepřichází v úvahu.
Obnovuji diskusní téma.
Zatím jsme každý rok trávili Vánoce s mojí mamou, protože je sama, táta zemřel už před lety, nemám sourozence. Letos manžel vymyslel, že bychom byli sami s dětmi a s mojí mámou až 25.12. Nevím, co ho to popadlo, má s ní hezký vztah, prý si chce zkusit být někdy jen sám s námi.
Mně se to nelíbí, nemyslím si, že by měl být někdo sám.
Jak byste to řešili vy? Být s mámou, nebo ji nechat samotnou a být s ní až další den?
No vzhledem k tomu, že ho to napadlo čtyři dny před Vánoci, mi to přijde poněkud nečekané. Nemyslím, že se široká rodina MUSÍ sejít o Štědrý den. Nejlépe je stanovit si nové pravidlo na přelomu jiné situace v rodině. Tj. moje dítě se osamostatní, žije s partnerem, případně s dětmi, a tak bude mít ten den pro sebe a já jako rodič to respektuji. Lidi si tak líp zvyknou. Jsou samozřejmě mladí, kteří se před svátky spakují, doma nic nechystají, a od rodičů se s dětmi vrátí po Novém roce. A zase jsou mladí, kteří opakovaně zvou oboje rodiče na celé svátky. A nebo pravidelně tráví vánoční prázdniny na horách.
Co se týče obnovitelky diskuse slunečnice, oznámit mamince pár dní před svátky, že Vánoce nebudou takové jako vždy, to mi přijde poněkud nefér.
Na stranu druhou opravdu jejího muže plně chápu.
I já měla Vánoce po rozvodu samostatné, zvládla jsem to velice dobře, děti měly první svátky s novými partnery.
Příspěvek upraven 20.12.25 v 19:31
@Pe.M.1 máma chodí k nám, bydlíme od sebe 30 minut chůze. Po nadílce šla domů.
My to teď vedeme zrovna tak. Sejdeme se o Štědrý večer na nadílku. Bydlíme blízko a mně ten pocit stačí pro to, že se necítím sama.