Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@wobludka Tak me genetiku delali sami jeste pred IVf.Beru to, ze se do nekterych vysetreni nehrnou…nicmene udelat zaver bez kompletni propousteci zpravy (aniz by se vyptal co mi v nemocnici rekli) a v podstate hnat cloveka do dalsiho IVF hned po sestinedeli…proste mi to po lekarske strance neprijde koser…
@Mišulka86 no konkrétně genetiku Sanus dělá trochu ochotněji než jiné CAR, nicméně jde o princip. Ono záleží na diagnóze - třeba u nás to byla priorita číslo jedna vzhledem k podezření na CF. Co se toho Tvého potratu týče, tak on z propouštěcí zprávy nic moc přínosného nevyčte - pouze to, že byla provedena revize. Z toho odebraného obsahu dělohy se pouze potvrdí, že jsi byla těhotná - nedělá se žádný genetický rozbor, nelze z toho zjistit žádnou příčinu apod. Takže ta zpráva je vcelku k ničemu pro další postup. Názory na to kdy pokračovat se různí, konkrétně o Dejmkovi je známé, že je příznivcem toho, že nemá moc cenu čekat, že tělo je nabuzené (což je názor více doktorů), třeba já jsem spíše příznivcem nechat tu děložní stěnu pořádně zahojit a vaječníky odpočinout, v mezičase tu hematologii pro sichr vyloučit, tak jsem si vybrala doktora který to vidí taky tak
Snažím se jenom vysvětlit, že já ač Dejmka nemusím, tak se nedá z fleku říct, že je to fušer ![]()
@ilca2014 Ahojky, vsecko dobry. Mudr.uz me predala memu doktorovi. Srdicka tlucou, jsou tam dve, snad to bude dobry ![]()
@wobludka Ahoj, já myslím, že všichni víme, že vyšetření jsou drahá. Moc dobře znám situaci ve zdravotnictví, mám kolem sebe několik lékařů, takže vím, jak s pojišťovnami bojují a kdy jim platí. Na druhou stranu, když se třeba podívám na věc ze svého úhlu. Pracuji už šestnáct let, nikdy jsem neměla neschopenku a platím nemalé zdravotní pojištění. Chápu, že je to založeno na solidárním přístupu a nezávidím žádnému chudákovi, který „mé“ peníze čerpal třeba na léčbu rakoviny. Ale na druhou stranu nechci dnes, když po doktorech něco chci já, slyšet, bohužel, nemáte nárok, protože už máme vyčerpáno. A nakonec já osobně bych si třeba i některá vyšetření zaplatila, kdyby mi je někdo nabídl. Kdyby mi o nich někdo řekl. Ale já tady přece nejsem od toho, abych louskala internet a sháněla info, jaké vyšetření se dělá a kdy se dělá.
A co se týče konkrétně Dejmka - možná by stačilo, kdyby si s člověkem chvíli popovídal, kdyby řekl, stalo se to a to, mohlo to být tím a tím, zkusíme vyloučit tyto příčiny… prostě projevil trochu účasti ve věci. A ne třeba jako v mém případě mluvit o zamlklém vytouženém těhotenství jako o interrupci a začít mi vysvětlovat, že v mém věku vlastně mám být RÁDA, že to dopadlo „jen“ takto..
Chápu, jsou otupení, řeší podobné věci na běžícím pásu, pacient je pro ně často jen rodné číslo, ale jsou to profíci, musí se naučit byť trochu jen profesionální účasti…
@Lena74 no já myslím že se v podstatě shodneme - já jsem třeba taky chtěla většinu vyšetření už před IVF, dlouho jsme hledali příčinu ač mi bylo naznačeno, že je to marné (a nakonec opravdu bylo), v podstatě všechno mi napsali bez větších problémů (něco okamžitě, něco po krátké argumentaci), jedno vyšetření mi rozmluvili (nechala jsem si to vyřešit až po letech v jiné souvislosti a bylo to stejně negativní), jedno mi udělat nechtěli a musela jsem přes jiného dr. (to ale nebylo v CAR, ale v nemocnici). Takže pokud si někdo řekne, věřím, že mu vyhoví. Snažila jsem se vysvětlit spíš to, že aby to nabízeli všem na potkání je taky utopie, já třeba kdybych šla do IVF hned, tak by byl výsledek naprosto stejný, takhle to pojišťovnu stálo peníz navíc. Prostě se za sebe budeme muset trochu porvat, to se nedá nic dělat. To že si to člověk nemůže zaplatit sám mi vadí taky a hodně - takhle jsem se musela plazit před hematologem kvůli vyšetření za osm stovek, zažila jsem holku co málem rodila o měsíc dřív, protože jí odmítli udělat vyšetření za 200,– Kč apod.
No ono už v okolí není moc gynekologů, co si na mě ještě nesáhli, a za tu dobu nějaká ta perla vypadla z každého. Rozdíl byl spíš v tom, že z někoho častěji, z někoho méně. Konkrétně z Dejmka padají nesmysly neuvěřitelné poměrně často, na druhou stranu má zlaté ruce, na tom se shodnou všichni.
@Lena74 Dekuju,presne tohle si myslim…nerikam, ze mi musej hned delat vsechna mozna a nemozna vysetreni…sami musi vedet co cenu ma a co ne a co by mohla byt pricina…je neprofesionalni chtit po pacientovi, aby si vydupaval vysetreni. A ja pana dokora povazuju za profesionala, mozna o to vic me tohle prekvapilo. A je pravda, ze trosku toho lidskeho pristupu by neuskodilo…preci jen clovek prisel o vytpuzene mimco.Rict ze se to v tomhle obdobi stava casto mi nijak nepomuze…ale to je jedno. Nekdo si ta vysetreni vydupat umi…ja jsem v tomhle asi horsi, protoze verim, ze doktor by mel vedet co dela a tak jsem spis poslusny pacient.Ale kdyz mu rekne, ze cekat tri mesice je zbytecne, ze v dane nemocnici, co mi to rekli jsou pozadu..
to pro me neni teda zrovna argument..Nerikam, ze hned ze sanusu odejdu…potrebuji cas si to srovnat a zkusit to prokonzultovat i jinde.
@ilca2014 děkuju,že mi to přeješ a nic se neděje přece ![]()
@Petka.84 to je hezký, moc gratuluju k srdíčkům ![]()
@wobludka ty prostě umíš tak pěkně psát
![]()
holky, já k Dejmkovi chodím dva roky, odešla jsem i od své gyndařky a přehlásila s ek němu. je samozřejmě svym způsobem zvláštní, ale asi mu věřím a on prostě z nás nevyčte co víme a co ne. já se kolikrát ptám, jak kdybych byla doktor já, ale potom mi všechno vysvětlí, poradí se se mnou.to jen tak na obhajobu Dejmka
![]()
VY TĚHOTNÝ TO NEČTĚTE
![]()
a ještě k těm potratům. já si myslela, jaká jsem chudinka, co potratila v 19tt
ale ono po čtení tady na miminu zjišťuju, že každá druhá ženská potratí minimálně jednou a jsou na tom ženský mnohem hůř
když ze mě tři dny před prasknutím plodové vody vyteklo něco jako hlen, hned jsem volala a Dejmek mi řekl, že jak není krev, tak se nic neděje a ať jsem v klidu přes víkend a v pondělí jsem byla objednaná normálně do poradny. stalo se to v neděli. teď vím, že to byla hlenová zátka, ale nemůžu dát Dejmkovi za vinu, že mi neřekl, abych okamžitě přijela( přiznám se, že nejdřív jsem mu to za vinu dávala
).vím, že to je divný, Miško promiň
,ale opravdu se to prostě stává. i doktor v nemocnici mi říkal, že se to prostě stává, že těhotenství po IVF nejsou tak silný
hrozně mě tim vytočil, ale čím dýl to je po tom nešťastným potratu, tak vím, že to tak prostě je
Miško promiň, nezlob se.
@Jana2587 Jani,ja se na tebe nezlobim, ani na Dejmka.Je mi jasny ze se to proste stava a ze to bylo pravdepodobne tim, ze se to spatne vyvijelo…ale treba taky ne, treba to bylo tim, ze jsem vysadila prednison…proto mi i zalezi na tom, aby se udelala vysetreni, ktera by odhalila moznou pricinu. Kdyby o IVF nestalo takove castky, tak mi to je fuk…ale jit do dalsiho pokusu s tim, ze az priste opet vysadim prednison, tak to moje telo zase mimi vypudi, to fakt riskovat nechci.Kdyz bych otehotnela prirozene, tak to proste hodim za hlavu a reknu si, stalo se, povede se priste…nechci proste zahodit dalsi pokus. Zkuste zase chapat v tomhle vy me.
@Jana2587 Ahoj Jani, dekuju
Usem tu vzdycky pichnuta pres telefon a nikdy me nebavi procitat zpetne, takze jsem to docetla az ted. Je mi lito, ze to nevyslo, prala jsem ti to, jako vsem tady, ach jo
![]()
@Mišulka86 to chápu, dáváme do toho větší naděje nebo co. proto je lepší, když to nevyjde vůbec ![]()
@Petka.84 děkuju Péti. jinak přes telefon to je na prd, i přes tablet.to tě to vždycky vyhodí kde nechceš ![]()
@Jana2587 no asi se s tim clovek smiruje lepe. Nechme uz tech debat o tom jestli je neco spatne nebo ne.Ja potrebuji trochu casu a srovnat si vse v hlave a pak uvidime ![]()
Jednou se nam to vsem povede ![]()
@Mišulka86 takhle - pokud je problém v embryu, tak se v téhle fázi nic moc nezjistí a případné vyšetření embryií při dalším IVF zase není taková sranda, má to i svá úskalí. Takže u Tebe bych pohlídala hematologii (zeptej se, jestli při genetice vyšetřovali trombofilní mutace) a imuno pokud nemáš dělané (prednison se po testu vysazuje běžně, v tom bych problém nehledala, pokud je imunitní problém, musí být stabilizovaný před IVF, v průběhu už se s tím nic moc nenadělá - ten prednison co bereme je v minimální dávce aby to jako spíš bylo hezky přichystané). A netrap se tím že jsi z toho vykulená, je to hrozně čerstvé, přece jenom já mám několikaletý odstup, tak už v tom ty emoce nehrají takovou roli ![]()
@Jana2587 myslím, že už jsem Ti to nejspíš někdy psala, ale jsem přesvědčená, že ikdyby jsi se dostala do nemocnice ihned, tak by se tomu zabránit nedalo ![]()
@Mišulka86 určitě povede, už se povedlo jednou, tak potom to dotáhnem do konce ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.