Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
To byla zrovna nešikovná fotka, koukám
Když se látka zastrčí pod prdel, tak to drží hezky. Nejvíc sem to využila na takový ty přesuny z auta někam.
Dá se to dobře utáhnout, rozhodně líp než babyvak, tam sem měla furt tendence mimino přidržovat.

Ahoj holky, tak ráda bych nosila v šátku i přes ta horka, ale jde to horko těžko
. Ráno a dopol. ještě v pohodě, ale odpol. hrůza a děs.
Nosíme kříž s kapsou uvnitř a už začínám pošilhávat po vázání na záda (maličké je 6,5 měsíce, snad není ještě přece jen brzo?).
Poradíte nějaké dobré vázání (název), pro začátečníka co se nošení na záda týká? Mrkla bych pak na You tube a pokusila se podle toho. Díky moc ![]()
Tady je hezky popsaná ta batohokapsa
http://www.youtube.com/watch?…
Batoh je jednoduchej a na miminu by byla jen jedna vrstva látky
http://www.youtube.com/watch?…
@Baba píše:
To byla zrovna nešikovná fotka, koukámKdyž se látka zastrčí pod prdel, tak to drží hezky. Nejvíc sem to využila na takový ty přesuny z auta někam.
Dá se to dobře utáhnout, rozhodně líp než babyvak, tam sem měla furt tendence mimino přidržovat.
Jasně - na mytí nádobí, krátký přesuny..
Hmm, asi si ten kroužek pořídím..
@Hellísek Teoreticky škvrně dát na záda můžeš, když ho dobře uvážeš, ale mě to přijde ještě brzo. V tomto věku se ani mému prtěti na zádech ještě nelíbilo, při vázání absolutně nespolupracoval (na břiše spolupracoval hezky) a upřímně řečeno úvazy na záda vyžadovaly hodně tréninku, než se mi podařily pořádně uvázat. Prcek šel na záda až kolem roku. Zcela upřímně přiznávám, že když jsem s nošením na zádech začínala, tak jsem to po pár pokusech zbaběle vzdala. Vzala jsem na milost manduku a k šátku se vrátila až po několika měsících. A i teď na delší nošení beru manduku, neboť usnuvší dítě se v šátku řeší obtížně, v manduce je to jednodušší. Úvaz batoh používám jen na kratičké cesty, třeba na venčení psa, a i tak vážu s roztaženými popruhy. Raději mám jordan nebo smyčku na záda, nicméně, co se množství látky týče, tak jsi na tom stejně jako s křížem s kapsou uvnitř. Možná zkus popřemýšlet o šátku s příměsí hedvábí, mnozí říkají, že jedině v tomto jediném lze přežít vedra. Ale u takto malého dítěte se mi zdá škoda nevyužít úvazy na bok. Taková smyčka na bok byla velmi oblíbena jak mnou, tak i dítětem.
Půlroční dítě na záda dáš v pohodě, samozřejmě to chce začít trénovat už teď. Většinou v těhotenství vadí uzel na břiše, dá se to řešit zakončením na tibeťana nebo uzlem pod zadkem. Začal bych batohem, je jednoduchý na orientaci, až získáš jistotu s manipulací na zádech, třeba doma, tak zkusit vícevrstvé úvazy.
Do veder doporučuju šátky se lnem, hedvábí mě vůbec nepřesvědčilo. Samozřejmě kombinovat s funkčním prádlem pro miminko i nosiče, nejlépe vlna s hedvábím. Jednovrstvé úvazy jsou na břicho klokan nebo KsK uvnitř se shrnutými popruhy, na záda batoh.
@Amber_1977 já měla staršího v šátku na břiše naposledy ve 31tt, a kráásně mi seděl na pupku…a že jsem ho měla mega, těhotenství na mě bylo vidět už v 7tt..
![]()
@Amber_1977 píše:
Jasně - na mytí nádobí, krátký přesuny..Hmm, asi si ten kroužek pořídím..
To se dá jen tak dokoupit ten kroužek? A jak se to potom na ten normální šátek dává? Mě z těch fotek připadá že je to tam nějak zašité. ![]()
Petko, dají se koupit jen kroužky a uděláš si nešitý RS, návod je třeba na www.didymos.cz, ale potřebuješ dost krátký šátek, tak 2,5m, jinak máš moc dlouhé cípy.
Na fotkách tu byl šitý RS, tam jsou kroužky přišité napevno.
@Terem Aha dík, tož z mým šátkem to nepůjde
já mám 5,2m - tak jedině když bych propadla šátkování tak bych si koupila druhý, kratší. A v tom RS jde nosit dítě taky dlouho nebo jen miminečko?
Můžeš i větší, jen je třeba počítat s tím, že váha je na jednom rameni, takže je to namáhavější než třeba na zádech.
@Baba To vypadá zajímavě
Akorát se bojím, aby mi z toho šmoule nevypadávalo a aby mu to neničilo zádíka, ty „mohutnější“ úvazy ve mně vzbuzují více důvěry.. No, je to asi o zvyku.. Děkuju.
@Alpaka Tak takovou fotku bych chtěla vidět
To musela mít staršího navázaného až někde u hlavy, ne?