Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
@PetkaK Já si dlouhé cípy šátku zastrkuji do kapes, pod pásek či do úvazu.. nemám ráda plandající „ocas“..
@Amber_1977 Jojo, taky jsem kdysi dávno používala šátek jako uspávadlo, kolébka v dvojitém kříži na prcka fungovala spolehlivě. Ještě dnes ho občas nechávám usnout, ale už jen v manduce, třeba když jdeme na dlouhý výlet, nebo na půlden do zoo. A to už má 16 měsíců. S šátkem neumím zajistit hlavičku, čímž neříkám, že to nelze.
@Terem úvaz klokan jsem kdysi dávno strašně obhajovala, ještě v dobách, kdy byl malošek hodně maličký, nicméně zpětně musím uznat, že to byl pěkně pitomý úvaz. Málokdy se mi to podařilo pořádně dotáhnout a jakmile člověk pohnul rukou, tak se to všelijak povolovalo, což je dáno tím vějířkem látky na rameni. Úvaz batoh jakkoliv je oblíbený, já mu prostě úplně nedůvěřuju. Mám pohyblivé dítě, které velmi brzy došlo na to, že není větší sranda, než poskakovat v šátku, což by tenhle úvaz neměl šanci ustát. S oblibou ho vážu s roztaženými popruhy, ale tím se z jednovrstvého úvazu stává třívrstvý, je to úplně něco jiného. Stejně tak jsem moc nepřišla na chuť zakončení na tibeťana. Je to hodně oblíbené, vypadá to skvěle, ale posouvá se tím těžiště a mě z toho během 10 minut strašně rozbolí záda.
Ale souhlasím s tím křížem s kapsou, ony se tam vlastně dají roztáhnout popruhy, je to jednoduché a málokoho to napadne. Z třívrstvého úvazu se tak rázem stává úvaz jednovrstvý. No půlroční dítě bych opravdu raději místo na záda dala jen na bok. Fyziologicky tomu sice nic nebrání, dítě tam je ve stejné správné poloze jako na břiše. Ale blbě se řeší když usne, nevidíš na něj, když si třeba sundá klobouček, tak mu ho nenasadíš a taky mu obtížně budeš dávat třeba pít. Jde o to, že roční dítě už trochu lépe spolupracuje. Půlročák se mi k tomu ještě nezdá zralý po psychické stránce. Tím nemyslím, když si ho uvážu na 5 minut abych umyla nádobí…
@sovička Takhle jsem nad úvazy nepřemýšlela.. Díky ![]()
Jinak mandukám a jakýmkoli již předpřipraveným nosítkům nevěřím.. Šátek si uvážu, dotáhnu, prcek se nehne - to v jiném neudělám ![]()
@Terem
Terem máš zkušenost s nešitým RS? Není to v něčem nepraktické? Uvažuju, že pořídím kroužky ke krátkému šátku.
Sovičko, každému vyhovuje něco jiného. V tom je výhoda šátku, že se dá uzpůsobit. Klokana jsem si oblíbila až u třetího dítěte. Batoh je skvělý na rychlé nahazování a sundavání, žádný jiný úvaz není tak rychlý, samozřejmě s vhodnou délkou šátku. Na boku mi nošení nikdy nebylo příjemné, vadila mi asymetričnost. Novorozence jsem vázala na záda do SHBC.
Kroužky na RS jsem kupovala dvakrát, ty první jsem prodala. Druhé jsem zkoušela s šátkem 3m a byl na to moc dlouhý. Nejsem odborník na RS, teď mám půjčený šitý RS, tak třeba mu přijdu na chuť.
Sovi, dítěti dám na zádech napít bez problémů. V půl roci mi ale dítě nic jiného, než MM nepilo. Dudlík podám na záda taky raz dva, hlavu si půlročák za dudlíkem otočí hned. Zajistit hlavičku na spánek je otázka cviku. Klobouk taky.
BOk je fajn na poponesení. Na nějaké nošení venku, třeba hodinu 2 je to podle mě s půlročákem o zád. Zvláš v těhotenství, to bys byla ohlá ve všech směrech.
Tím neříkám, že záda jsou jediná správná možnost, ale že to jde.
Amber, ja bych fakt zkusila rovnou na zada, bok je na chvilicku, pozdeji te bude bolet rameno. Ja poprve zkousela na zada nahazovat ve 3 mesicich, od 5 uz standardne a nejak me nikdy nenapadlo, ze by to bylo brzo, fakt je to jen otazka treninku. Fyziologicky neni problem. Na te fotce, co mam v Avataru ma Tim 6 mesicu, to jsem uz byla zkusena „zadonosicka“ ![]()
Ted nosim na zadech porad, a to jsem skoro na rozpadnuti
Na brise jsem nesla naposledy nekdy v 7. mesici, Tim mi sedel nad pupkem, hlavu nekde u mojeho ucha, pohodlny to nebylo ani pro jednoho, ale mela jsem batoh, co byl tezsi nez on, tak jsem usoudila, ze radsi batoh na zada a Tima na bricho nez naopak ![]()
A zacala bych asi batohem, az se naucis nahazovat, tak batohokapsu a pak DH nebo kapsu na zada, zalezi, co ti bude vyhovovat.
@Holandanka01 Díky, ještě chvíli pouvažuji a asi zkusím - no, musím to nějak vyřešit ![]()
Ahoj holky, potřebuju radu, malého(10kg) nosím na břiše, te´d přes léto to je za trest, zpocení jsme oba až někde, no ale k věci, šátek co mám je vatanai nebo šanami
, ale fest teplý, nevím co je to za material, mám ho půjčený, chtěla bych dokoupit ještě jeden vhodný na léto a dlouhý, aby si ho mohla eventuélně navázat i můj dvoumetrový manžel, co by jste mi doporučily? díky
Většinou se na léto doporučují právě Vatanaie, že jsou vzdušné. Jaký máš? Jinak doporučuji len. Ale hlavně je to o oblečení, nějaké funkční. A stejnak ti bude vedro.
Tělo na tělo prostě hřeje. ![]()
Já hlavně kvůli toho vedra pořádně nenosím - vím že se dá kapsa uvázat nějak aby ty pruhy šli podel těla a ne přes zádíčka od malé, ale ona je malinká a já ty pruhy potřebuju na zajištění hlavy. A v těch vedrech i když si obleču moiru triko, jí dám moiru triko a polodupky, stejně se potíme jak dveře u chlívá. To asi člověku moc nepomůže tenčí šátek.
Petko, takle malému miminku jsem zajišťovala hlavu tou kapsou.
@Alpaka Mě se to právě tou kapsou nikdy zatím nepovedlo, vždy to musím zpevnit tím pruhem, a až usne a hlavu si hezky opře o mě, tak můžu pruh jakoby dát pryč. Já doufám že to vychytám za chvilku a bude nám stačit jen ta kapsa.
@sovička Jé, já právě byla ráda, že mi mrňous v šátku spal skoro celý den
Akorát jsem se tedy musela pořád hýbat