Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
@mapag to znám
Není to tím, že je malá zvědavá a vytáčí se, aby koukala co se kde děje a nudí se, než uvážeš? Docela mi fungovalo jít ven s prasáckým úvazem a venku, když už byla klidnější si úvaz doladit.
Holky kde berete čas na to zkoušení uvazu?
Já se k tomu od rána ještě nedostala a ted mi malej tak pěkně spinka, že se neopovazuju ho budit a zkoušet něco ![]()
Jedno dítě kouká na gumídky a další 2 deti spinkaji, asi to půjdu zalomit s nimi, jinak odpoledne padnu na ústa ![]()
@xjuklickova píše:
Já bych to tak neprožívala…
Já si nemyslim, že jsem puntičkář, ale prostě nosim v šátku hodně a ráda a potřebuju aby v tom byla dobře ![]()
@agy Určitě je to tím…taky jsem to dělala tak, že jsem dotahovala až když usnula, jenže ona spí míň a míň a ráda bych to měla rovnou dobře. A prostě mi to teď nějak nejde. Hodně jsem teď kvůli vedrům nosila v nosítku a asi jsem si odvykla.
@mapag píše:
Já si nemyslim, že jsem puntičkář, ale prostě nosim v šátku hodně a ráda a potřebuju aby v tom byla dobře
Já také nosím dle mého dost a také ráda, ale pokud se mi to nedaří srovnat, tak to porovnám za pochodu, ale asi to bude tím, že pokud bych malou párkrát odvázala a zase zavazovala, tak by byla dost protivná a už bych nenavázala nic…
@mapag My měli trošku krizi tak kolem 8. měsíce, ale pomohlo ji dát do ruky křupku a ona se zklidnila a já v pohodě dotáhla.
@markos Diky… jsem rada, ze jsem ho tam nedala, uschnul i venku
aspon vim pro priste ![]()
Zkušené maminky, napište sem, prosím, jak je to se šátkováním a vlivem na vývoj páteře. Vím, že šátkování škodlivé není, ale pořád tomu moc nevěřím. Vertikální úvazy se doporučují už od 3. měsíce, nebo někdo nosí i dřív ve vertikálu. Ale jinak se takhle malé dítě nesmí posazovat a ani držet v náručí v sedu, aby hlavička netlačila na páteř atd. Čím je to, že sed v šátku nevadí?
@Lucík 27 píše:
Zkušené maminky, napište sem, prosím, jak je to se šátkováním a vlivem na vývoj páteře. Vím, že šátkování škodlivé není, ale pořád tomu moc nevěřím. Vertikální úvazy se doporučují už od 3. měsíce, nebo někdo nosí i dřív ve vertikálu. Ale jinak se takhle malé dítě nesmí posazovat a ani držet v náručí v sedu, aby hlavička netlačila na páteř atd. Čím je to, že sed v šátku nevadí?
V šátku je dítě stočené do klubíčka, takže páteř nemá zatíženou. Koukni na nosenideti.cz, v sekci Články je celá řada příspěvků na tohle téma a myslím, že i odkazy na studie. Nosila jsem vertikálně od tří týdnů, jinak jsem dítě samozřejmě neposazovala a v náručí nosila v klubíčku.
@Lucík 27 ja nosimm vertikalne od cca 4tydnu..nejdriv jsem vazala kolibku a pak jsem zjistila, ze to delam blbe, malej je stocenej do cecka tak jsem presla na vertikal…na zbytek odpovedela aiko24…
@aiko24 díky za odkaz, to jsem potřebovala vidět
Já budu s nošením v šátku teprve teď začínat, dceři je 4,5 měsíce a asi zkusím tu vertikální polohu, protože ona je dost zvědavá a bude chtít koukat ven. Pořád se toho bojím, cvičíme Vojtovku - má posunuté těžiště při pasení koníků moc dopředu, neodlepí pupík od podložky a občas se jí vyhoupne zadek nahoru, tak jí právě nechci ještě víc ublížit.
Je tu někdo, kdo cvičí Vojtovku a nosí v šátku?
@Lucík 27 Ahoj, nosila jsem vertikálně od 2 týdnů, kolíbku neumím uspokojivě navázat. Vojtovku jsme cvičili asi 4,5 měsíce (malá měla predilekci na levou stranu a hlavu „zaraženou“ mezi ramínka). Fyzioterapeutka proti nošení v šátku nenamítala nic - spíš se jí to líbílo, Vojtovku už necvičíme, holčička je srovnaná.
@Lucík 27 jo my cvicime..a navic jsem fyzioterapeutka..a se satkem vazne nemam problem..zato kdyz vidimnektere mamiky jak nosi na rukach a likvidujou decku pater tak mam co delat abych se udrzela
nicmene i v satku bys mohla ublizit..musis se satek naucit opravdu spravne vazat…takze kolibku bych byt tebou na zacatek nezkousela
vertikal se urcite naucis za chvilicku ![]()
Prosim, jak perete vlnene satky? V ruce snad ne? Muzu ho dat na tricet do pracky? A predpokladam nejaky prasek na vlnu?
Díky.
Zdravím, můžu opět poprosit o radu? Šátek už je vybraný, ale pořád trochu bojuju s úvazy. Nosím v kříži s kapsou uvnitř a pořád mi nejde pořádně utáhnout horní okraj kapsy. Pořád potahuju, utahuju, rovnám i za pochodu, ale malá jak se mele, vykukuje tak si ho uvolňuje. Je to mojí absencí šikovnější ruky, nebo tím pohybema malé? Dá se to utáhnout napevno tak, že se třeba ani po hodině neuvolní ani cm nebo mám jen přehnaná očekávání?
A druhý dotaz - existuje úvaz, do kterého můžudávat a vyndávat, aniž bych rozvázala celý šátek?