Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
Monjie píše:
ja mam od medley 5,5m akorat tedy nevim jak se dela uzel:D
A jak se Ti v něm nosí?
dobre:) ale uz je holka rocni:D a ja nejsem zadny strizlik, takze optimalne:) porad jedeme na kriz s vnejsi kapsou spis beru jen na cestovani kdy slozim kocar a vezmu ji v busu do satku:) a samozrejme doma
Holky, prosím o radu.
Chtěla jsem kamarádku naučit vázat křiž s kapsou. Má 2 měsíční holčičku a vůbec se mi nedařilo. Se svými dětmi jsem nikdy problém neměla. Ale jí se malá hrozně prohybá dozadu, zaklání hlavu a dává nožičky k sobě. Mně tohle děti nedělaly a tak vůbec nevím, jak poradit. Máte nějaké tipy, Předem děkuji.
Hlavičku nedrží. Ale kolíbka jí nevyhovuje. Já jsme obě děti nosila od 3 týdnů v kříži s kapsou, takže v tom problém nevidím.
Achdárku, zkusila bych kolíbku, ale hlavu hodně vysoko, takový polosed, aby koukala ven. To, že jí kolíbka nevyhovuje, možná znamená, že ji neumí uvázat. (mluvím z vlastní zkšenosti
) Jinak je možnost ještě klokan, ale ten taky vyžaduje hodně zručnosti.
Holky, díky za rady. Ona má zatím haipadaipa vak, a prostě jí to nevyhovuje. Já v šátku kolíbku uvázat neumím
a tak jí s tím neporadím. Její miminko je nosivé v náručí a to jak víte, je náročné. Šátek jsem jí půjčila, poslala odkazy ohledně nošení a holt musí zkoušet. Ještě si chce zkusit půjčit nějaké nosítko.
Monjie, zbýt by mělo tak, abys pohodlně uvázala - tj. ne na těch zkosených cípech (pokud šátek má), protože pak není šátek zajištěný v celé šířce a lem se může uvolňovat.
A pokud chceš jen jeden šátek na celé nosící období, tak je taky nutné počítat s rezervou, jak dítě poroste.
Já bych to viděla tak na cca 30-40cm.
Achdarek píše:
Holky, prosím o radu.Chtěla jsem kamarádku naučit vázat křiž s kapsou. Má 2 měsíční holčičku a vůbec se mi nedařilo. Se svými dětmi jsem nikdy problém neměla. Ale jí se malá hrozně prohybá dozadu, zaklání hlavu a dává nožičky k sobě. Mně tohle děti nedělaly a tak vůbec nevím, jak poradit. Máte nějaké tipy, Předem děkuji.
Achdarku, moje malá mi to dělala taky (nemohla jsem nosit v kolíbce kvůli kyčlím, takže jsem začínala s křížem s kapsou uvnitř) a dělala to asi do 9 měsíců ![]()
Navázání bylo peklo, ale pak se nosila hrozně ráda.
Pomohlo mi jedině hoooodně se při vázání zaklonit (aby ji to nutilo si na mě lehnout) a hlavně při vázání poskakovat nebo se jakoby pohupovat (ale ne do stran, aby nevypadla) - občas to byl kumšt navázat a vypadalo to asi i komicky
.
Musela jsem hodně napevno utahovat, protože se pak občas vykláněla i z úvazu (to dělá dodnes - skoro rok). Ale nošení se jí moc líbilo (musela jsem se pořáda hýbat - ale to asi platí obecně pro všechny malé děti).
Ahoj, diskuze je hodně dlouhá, možná se jí někdy prokouši. Tak se zeptám rovnou. Mám skoro 3 měsíčního chlapečka, který má 7 kilo, šátkuji asi od 6. týdne. Vlastně to byla nutnost, jinak by mi asi upadly ruce a odešly záda. Máme problémy s kyčličkama a frejkovu peřinku, takže ho nosím v kříži s kapsou. Malému se to moc líbí. Když je nervózní putuje do šátku. Přes den spí buď v šátku nebo venku v kočárku. Naučí se někdy usínat přes den v postýlce?
Mám elastický šátek 5m Medley. Šátek je do 10kg. Kterým šátkem bych měla navázat? Nebo už zrovna pořídit manducu?
Omites měla jsem to samé, někdy asi ve 4.5 měs najednou usnul v posteli a od té doby tam spí, nemusím nosit.
Jako další šátek vber nějaký pevný - tkaný, třeba Storchenwiege, Hoppediz, Dydimos, Zaru, Nati… je jich dost.
Jen bych ti chtěla doporučit vyhnout se levným šátkům z metráže (např. pevný Medley), nejsou pohodlné a leckoho od nošení odradí.
Kvalitní šátky se dají sehnat i z druhé ruky.
Manducu můžeš pořídit taky, už by na ní měl být dost velký. Možná si zkus zajít do nějaké šátkové prodejny a vyzkoušej si, co ti bude víc vyhovovat ![]()
Omites: tak naše Nina se naučila usnout v postýlce až kolem roka
Byl to děs, ale venku zase spala dlouho a dobře… A Medley fakt nebrat. Jak se tu už psalo, raději si připlatit za osvědčené značky
Nejlépe z druhé ruky ![]()
Já jsem ten Medley koupila ještě v těhu, nevěděla jsem o šátcích skoro nic (ne že bych teď věděla víc
), akorád, že pro novorozence jsou lepší elastické. Líbila se mi cena a nevěděla jsem, jestli se nám bude šátkování líbit. No a zalíbilo se mi, že se s tím šátkem dostaneme tam, kde by to bylo s kočárkem složité. Manžel taky šátkuje, ale jenom doma, když hlídá a potřebuje malého utišit. Netušila jsem, že se dají šátky někde odskoušet. Už jsem si našla na Nosení děti Prezentaci šátků a nosítek a ve čtvrtek se tam zajedem podívat, máme to sice hodinu cesty, ale nic jiného poblíž není. Jsme z Hodonína. A když už teď chci investovat více peněz, tak chci mít možnost výběru a odskoušení.
S negativní reakcí na veřejnosti jsem se nesetkala. Většinou se to lidem líbí a říkají, jak je to fajn, že ho mám na sobě a on mě cítí a jak je klidný. Akorád teda babička má furt strach, že mi z toho může vypadnout
.
Dotaz: Co jsou do nosnice?
A prosím o kritiku mého úvazu. - ty ramena už jsem snad vytunila, měla jsem přetočený šátek v těch pruzích vzadu a stahovalo se mi to, teď už si to kontroluji v zrcadle a je to lepší. Ale ty nohy má asi blbě, že.
Příspěvek upraven 19.03.11 v 22:09