Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja jsem film videla a co je na nem genialni je to, jak dobre je tam vykresleny prostredi, kde se da snadno zneuzit moc a pak konkretne sam sbormistr, hlavne techniky, kteryma to dela. Podobny zneuziti moci a predatorstvi jsem sama zazila a dost mu to znechutilo cely obor, kery jsem driv milovala.
Co je tam ale vyborne vyobrazeny je to, ze nejdriv je nastaveny extremne soutezivy prostredi, kery se nazyva “vyberovym” a na misto, abyste tvoril skupinovou dynamiku, jsou vasi kamaradi zaroven vasimi konkurenty. Presne v takovejhle prostredich se rodi tihle manipulatori.
No a pak je tam skvele udelany, jak Macha (sbormistr) pouziva metodu cukru a bice - na holky rve, bezduvodne je vyhodi ze zkousky a celkove je extremne pedantsky a pak najednou z niceho nic prepne a je hrozne mily, zajima se o to, jak se maji atd. Je taky mega elitarsky, dycky si vybere jednu obet, kterou vyzdvihuje nad ostatnimi a rika ji, jak je vyjimecna, jak vsechno dela dobre atd. Samozrejme je otazka casu, kdy ji vyuzije a odhodi, jako to udelal s obetmi predchozimi… Vytvari tak neustalou atmosferu strachu a touhu divek se mu zavdecit.
A v neposledni rade hraje roli to, ze divky o tom mlci, snazi se ze sboru nevypadnout a neznelibit se mu, protoze ta, ktera se znelibi, leti. Jo a nejlepsi je, ze on nikdy nerekne nic, co by mohlo byt pouzito proti nemu - dyvky odpovi tak neurcite a hrozne gaslightuje - preradi divky do jineho poradi, pricemz je jasne, ze poradi rozhoduje o tom, ktera h nich pojede na zajezd do Ameriky a kdyz se ho na to zeptaji: Co to znamena, ze jsem prerazena? Rekne: vubec nic.
@hahahoho zaujalo ma, ako o tom pises. Urcite si to pojdem pozriet. Zatial teda o tom neviem diskutovat
@Ploskutáček píše: Více
Myslím, že to může přitahovat jedince s patologickým chováním, mohou prostě chtít pracovat s mládeží, i když to třeba ze začátku nemyslí nijak zle. Je to místy opravdu tenká hranice od toho chtít jenom dětem předat co nejvíce. A také příležitost dělá zloděje. Čímž to samozřejmě nijak neobhajuji. Ale nemyslím, že by šel někdo studovat sbormistrovstvi s tím, že chce být v blízkém kontaktu s dívkama. Co myslíš?
@Ploskutáček tak podle me ten film ukazuje presne prototyp prostredi, kery pritahuje patologicky jedince:
Jsou podle me spolecne znaky pro prostredi, ktere nahrava patologickym osobnostem. Hlavne ta konkurence a elitarstvi.
@hahahoho osobne si myslim, ze ide hlavne o to, ze tam boli mlade dievcata… Ze to asi pritahuje najviac
Já se taky teda na film chystám - nejdřív se mi nechtělo- strašně mě to téma pobuřuje, ale prý je to decentní a spíš jako psychologická sonda prostředí a teď jsem na to zvědavá. Co tedy nechápu, a jsem na tu dynamiku o to víc zvědavá - proč to bylo tak elitní prostředí - vždyť sbor, to je spolupráce, jedno těleso ne? Všichni stejný oblečky, jako jeden muž
…Představovala jsem si to spíš něco jako sokolíci na sletu, nebo mladí pionýři na spartakiádě. Navíc jsem neslyšela, že by se ze sboristek rekrutovaly nějaké sólozpěvačky - osobnosti s vlastní kariérou a taky nechápu ty konzertní šňůry po světě - kdo z normálních lidí by mohl chtít jít na konzert sboru nějakých děcek z neznámé země
Sborový zpěv podle mě není pro posluchače sexy…Spíš ty sbory beru jako zábavu pro ty zpěváky/čky a pro toho sbormistra…
@Takyjedna No z toho filmu mi to prislo elitni proto, ze z neho to elitni prostredi ten sbormistr udelal, ze to tak pedantsky a konkurencne priste nastavil. Plus byl dost pedant a sam tomu hodne casu daval, takze pak meli dobry vysledky. Plus se to odehrava v devadesatkach a zaridil jim zajezd do Ameriky, coz asi bylo neco vyjimecnyho.
Jinak jsem koukala i na zivotopis Kulinskyho (ale ono to fakt neni podle nej, ty realie jsou pouze podle pripadu Kulinskyho, ale za me je to spis obecne o zneuziti moci, nevim, jestli byl real Kulinsky tak charismaticky
) tak on byl nadprumerne schopnej na “obycejnyho” sbormistra, byl sefdirigentem opery Narodniho divadla. Snad se v tom nepletu, ale potom, co vedete celou operu v Narodnim jit dirigovat sbor deti mi neprijde zas takovy terno
Ale co si pamatuju, Bambini di Praga byl v te dobe dost pojem.
Ale jinak ano, nedava to vubec smysl, aby jakakoli cinnost zalozena na kolektivu a spolupraci (spirty, divadlo, sbor…) byla konkurencni a elitarska… A pokud je i uvnitr toho telesa, tak bych jako rodic maximalne spozornela.
@hahahoho píše: Více
Citala som rozhovor so sportovym psychologom. Hovoril o specifikach trenovania zien/dievcat. Hovoril napr. o tom, ze v kolektivnych sportoch, kde trenujes druzstvo nesmies vyzdvihnut, pochvalit jednu hracku, ale kolektiv a podobne.
Podla mna dirigoval dievcensky zbor preto, ze bol na dievcatka. Aj medzi ucitelmi je vela takych, ktori ucia, pretoze maju pedofilne sklony. A ked medzi nimi bol a pracoval s nimi, vypozoroval zakonitosti zenskeho fungovania kolektivu a vyuzival ich vo svoj prospech. Podobne praktiky ako on pouzival na dievcata sef detskych taborov Chachaland na Slovensku. Ti ludia to dievca chcu dostat a tak ho manipuluju. Psychopati a uchylaci skratka.
@klkakla píše: Více
Bud si pedofil, alebo nie. To nie je ze prilezitost robi zlodeja.
@hahahoho pro něj to byla srdcová záležitost. Sbor založil jeho otec, jeho matka v něm snad také zpívala, byla o čtvrt století mladší, než otec. Kulinsky v tom vyrůstal, sbor byl na prvním místě, část dětství strávil u babičky, protože rodiče vedli sbor a neměli na něj čas. V osmnácti se hned stal hlavním sbormistrem.
On dělal jen to, co dělal jeho otec a jak to praktikoval jeho otec. Jenže doba se posunula a co bylo možné před padesáti lety, je teď už trestné. Navíc dříve nebyla jiná možnost moc se dostat do zahraničí, než takhle s uměleckou činnosti, takže i matky zaviraly oči nad prohřešky, za to, že se jejich dcera podívá na západ nebo do Asie. A na tech dlouhých turné, tam byly holky absolutně v moci sbormistra a par jeho lidi.
@Mkmkz tím jsem chtěla říct, že pokud bude pedofil dělat horníka, tak šance, že něco udělá dětem je menší, než pokud s nimi pracuje.
@Ploskutáček Tak Kulinskyho obvinilo 49 devcat
. Ten film podle me ale vyuzil pripad Kulinskyho pouze jako kulisy do zasazeni deje, aby ukazal, jak funguje prostredi, kde je lehky zneuzit moc.
No co je na tom filmu prave nejzajimavejsi, je to, ze sbormistr Macha tam neni ukazanej jako ztelesneni zla. Vetsinou kdyz je ve filmu nejakej zaporak, nekdo, kdo byl pozdeji odsouzeny, byva vyobrazen jako kreten od zacatku, ma zlou povahu. A tady prave ne, naopak. Je rozporuplnej. Nebyt ty posleni sceny, vlastne ho i docela chapeme, ze je treba prisny, protoze to asi neni lehky udrzet kupu pubertacek pri nejaky praci. Vyslovene tam v jedny scene rika, ze potrebuje, aby se na ty holky mohl spolehnout a samozrejme, ze pak zjisti, ze tak uplne nemuze.
Takze i kdyz se k tomu uz Kulinsky nemuze vyjadrit, neni tam vykreslenej celou dobu jako zruda, dokonce bych rekla naopak, Juraj Loj je fesak a kdyby nekdo nevedel dopredu tema filmu, tak do posledni ctvrt hodiny s nim bude sympatizovat. To je asi duvod, proc se me ten film tak dotkl. Ze veskery chovani sbormistra vyznivalo pochopitelne a lidsky, i presto, ze bylo casto manipulativni. A je tam taky ukazana druha stranka veci - ze i ty holky jsou do nej zamilovany, stoji o jeho pozornost, hrajou hru, “na kterou z nich se vickrat pri zpivani podiva”, hlavni hrdinka mu v jednu chvili da z radosti pusu na tvar…
Takze i kdyz se k tomu nemuze Kulinsky vyjadrit, neni tam zobrazenej jednostranne. Jinak jedna z obeti Kulinskyho potvrdila, ze s nim ve 13ti letech spala. Taky se to odehrava v dobe, kdy znasilneni sice podle zakona znamenalo sex s nekym, komu je min jak 15, ale pokud se ten clovek vyslovene nebranil, tak jeste o mnoho let pozdeji to spolecensky nebylo brany jako znasilneni… To je tam taky dobre vyobrazeny, ta nejasna hranice.
Extrémně zajímavá diskuze, díky které mi vytanuly na mysl vzpomínky z dětství, když jsem se díval na Studio Rosa (devadesátky), a tam byl právě jako host Kulínskej, i s holkama, a mluvil právě o cestě do Japonska, tehdy byl kolem Bambini velký hype a on působil navenek jako moc milej pán.
Tenhle můj příspěvek bude dost kontroverzní: jsem rád, že nemám děti. Ano, primárně je ten film asi o zneužívání, ale mně už by nebylo po chuti to konkureční prostředí, ten tlak na výkon. Schválně položím vulgární otázku: mělo smysl chodit k takovýmu magorovi? A i kdyby žádné zneužívání nebylo, je normální, aby je deptal psychicky?
Nedělám si iluze, že tohle patologický chování (nemyslím jen zneužívání) je častější, než si myslíme. Nevím, jestli to je pravda, ale rozhodně to v jednom rozhovoru přiznal: šéfkuchař Radek Kašpárek je na své podřízené tvrdý, někteří o něm mluví jako trochu o psychoušovi. A mně tak napadá, aniž bych chtěl takové chování obhajovat, že ti, kteří chtějí být v něčem nejlepší, mají často patologické chování. Otázka je, jestli jim to dává morální právo po druhých šlapat. Zas je ale pravda, že selhání jednotlivce je pak selhání celého týmu.
Moc nepřemýšlím, jakou sodu dostávají svěřenci od různých sportovních trenérů, kdy bych se nedivil, kdy ten člověk je pouze nástrojem pošramoceného ega toho trenéra. Doufám, že si to nevybájuju: Kulínský přiznal, že byl pro ně něco jako táta, že za ním chodily i se svýma starostma. Proto je pro mě naprosto nepochopitelné, že to nedokázal udržet v nesexuální rovině. Ano, záměrně píšu nesexuální, nikoliv v profesionální rovině. Profesionální rovina je to, že si ty lidi nepouštíte k tělu. Že vás nezajímají jejich starosti, problémy, jejich životy. Znamenalo by to se odosobnit. Ale když se odosobníte, nikdy z lidí nedostanete maximum, pokud si nebudete blízcí i lidsky, jinak jste pouze nástroj k plnění snů megalomanů, jen číslo, které může být kdykoliv vyměněno či nahrazeno.
Nakonec tím vším, co udělal, zničil odkaz svých rodičů, zničil všechno. Já ten film zatím neviděl, ale problesklo mi hlavou to, že může vzbudit paniku. Že všechny rodiče dětí, které chodí do sboru, tohle vyděsí. A bude tady dojem, že každý sbormistr je jako Kulínský.
A ještě jedna kontroverzní myšlenka: myslíte, že vsechny ty holky chodily do toho sboru rády a dobrovolně? Anebo to občas mohlo být i tak, že si jejich vlastní rodiče plnili sny, a o děti zas tolik nešlo? Že některým rodičům mohlo záležet na tom, aby se v tom sboru udržely téměř za jakoukoliv cenu, protože zpívat v Bambini, to bylo něco, to něco znamenalo? Že to tam bylo velice tvrdé a kolik rodičů by vzalo v pohodě, kdyby jejich dítě přišlo s tím, že už tam chodit nechce, protože pan sbormistr má extrémní nároky, když víme, jak elitní to bylo těleso, a pro každé dítě by měla být čest tam zpívat? Mně je 42, ale klidně se přiznám, že by mi vadilo už to, kdyby na mě křičel. A myslím, že mohl křičet docela často. Má cizí člověk právo křičet na cizí děti?