Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Videli jste uz film Sbormistr? Zajima me diskuze na toto tema. Hrozne me to zasahlo. Je tam vyborne vyobrazeno predatorstvi a zneuziti moci. Zazil nekdo neco podobneho jako sboristky z toho filmu (nemyslim ted proboha primo znasilneni, ale spis manipulaci + cukr&bic metodu od autority, ktera rozhodovala o vasi budoucnosti)?
Viděla jsem jen trailer a hrozně bych se na film chtěla podívat. Téma je mi blízké, celé dětství jsem strávila ve sboru. Pořádali jsme i různé soutěže sborů, takže jsem viděla z blízka práci různých sbormistrů. A o manipulací, mocenské postavení a chování k dívkám na hraně nebyla nikdy nouze. Zajímavě patologické jednání často korelovala s „kvalitou“ sboru.
Také by stálo za pozornost chování ke klukům v převážně dívčích sborech, to by také bylo na rozsáhlou psychologickou studii…
Na film určitě chci jít, je ale pro mě naprosto strašné i v diskusích na internetu, že spousta lidí to zlehčuje, přehlíží, matky co se to dozvěděly, tak to neřešily, jenom svoje dítě daly, jinam a hlavně že tohle chování v různých kroužcích pokračuje až do dnes. Zkušenost mám jen teďka z doslechu, kdy dcera kolegyně byla obtěžována ve sportovním kroužku na vysoké úrovni a obtěžována byla trenérkou - lesbou. O tom, že děcka berou do baru a pije se tam alkohol na různých soustředěních a to už klidně kolem 15 let ani nemluvím… :/
Já si to určitě dám výhledově, spíš mám morální problém s filmem. Tvrdí se, že film/příběh je fiktivní, inspirace Kulínským je ale zjevná. Kupodivu u Hitlera nebo Stodolových tenhle problém vůbec nemám. Stejný problém jsem měl třeba i se sérií Iveta, kdy Iveta už nežije, ale zajímalo by mě, co by tomu zpracování říkala, jestli je to všechno pravda, a totéž v případě Kulínského.
Sérii Sedm schodů k moci Nečas s Nagyovou zažalovali. Vůbec neřeším, jestli to Kulínský páchal, nebo ne (nejspíš ano), ale že už nežije a nemůže se k tomu vyjádřit.
@klkakla píše: Více
Můžu osobní otázku? Myslíš, že dětské sbory nebo obecně větší skupiny adolescentů, kde je tlak na výkon, mohou přitahovat patologické jedince?
@Marki1985 píše: Více
tak teď teprve měl premiéru v Karlových Varech, předpokládám, že půjde teprve do kin.
@Ploskutáček píše: Více
Ach jaj… Vsetci ti nepravom obvineni, chudaci normalni muzi co? ![]()
Chudacik sa k tomu nemoze vyjadrit… Co by asi tak povedal?
určitě se podívej, uvidíš tak určité paralely mezi jeho životem a řivotem jeho otce, až už jde na naučené chování, výběr ženy, věkových skupin atd…za mě, pokud v tom vyrůstáš a máš takové chování za normální a požadované, tak v tom dál pokračuješ…
@Mkmkz píše: Více
Já nemyslím jen muže. Myslím obecně: když se natáčí o nějaké kontroverzní osobnosti, která třeba není vyjádřena úplně pozitivně. Dost jsem přemýšlel třeba o Sepéšim v Ivetě, jestli byl opravdu takový arogantní, sobecký floutek, a jak se na to kouká jeho pozůstalým?
@Keyllah píše: Více
Neviem, ci moze byt nieco take naucene. O jeho otcovi vobec nic neviem…
Citala/videla som rozhovor s Lojom, ako hovoril o tom, ze mu bolo luto, co robil tej mladej herecke. Ze sa to v nom vnutorne bilo a musel sa velmi premahat, ked jej hovoril tie veci, ktore nemoze dospely muz hovorit dietatu. Takze si myslim, ze normalny muz dokaze vnimat ten rozpor.
To, ze to je inspirovane realnym dirigentom znamena, ze vychadzali z toho, ze bol odsudeny. A za nieco odsudeny bol, v tom so mnou snad suhlasis.
To, ako sa zneuzivanie odohrava si nevycucali z prstu ani z fantazie. Vychadzali z toho, co sa vie o tom, ako agresori postupuju a konaju.
Kedze to je iba inspirovane, znamena to, ze tie sceny sa nemuseli nutne odohravat tak, ako v skutocnosti. Ale ten mechanizmus toho zneuzivania bol pravdepodobne velmi podobny. Lebo ono to byva v podstate stale to iste.
Pribeh o Ivete a tom Bohumilovi su podla mna dve velmi odlisne veci. Tu nie je rozoberana konkretne jeho postava, ale postava sexualneho devianta.