Šetříme - tipy na cokoliv domácího
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Angua píše:
Tak ale ta trouba tě taky ně něco přijde, ne? Pokud nemáš klasický sporák na dřevo, to bych pak záviděla![]()
Šunku jsem taky jednou zkoušela, ale vůbec se mi nepovedla, taky se mi rozpadala a muž mi to nchtěl jíst, že to není šunka
Mně přijde, že celkem dobře vyjdou nějaké ty tvaroháčky a lipánky…Jinak se spíš ráda přiučím, co kdo dělá levného či domácího…
Na něco jo, ale nepeču v ní šest hodin jak badela zmiňovala (to teda ani v té pekárně ne
) ale tak 40 min. max. podle toho kolik toho peču
. Energie teda nepřepočítávám to fakt ne, ale neřekla bych, že je to zas taková pálka, nám pořád za energie vrací
.
PS : kamna na dřevo máme na chalupě, není co závidět, je to celkem fuška obstarat je
ale je to tááák pohádkové, to zas jo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doma dělám jogurt, marmelády, kupuju celé kuře a vykostím ho (místo prsou a stehen a navíc je ještě kostra na polívku), mrazím, co se dá, bylinky mám na balkóně.
Děláme si domáci ledový čaj, „lipánka“ (pudink + tvaroh). Zkoušela jsem i máslo, bylo senzační. Víc toho není, neb jsme panelákoví, tak nemáme vlastní zdroj ovoce a zeleniny, jen když má někdo přebytek a věnuje nám.
Pekárnu mám na seznamu pro Ježíška ![]()
Ale většinu toho dělám spíš kvůli složení a že mě to baví ne kvůli ceně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Peču chleba, hodně peču i koláče a buchty, dělám domácí jogurt a kefír, občas udělám šunku, v létě hodně mrazím - třeba nastrouhané okurky (v zimě pak jen vytáhnu krabičku, dochutím a je okurkový salát k obědu). Nikdy nekupuju marmelády a džemy, ty si vždycky udělám sama. No a pak ta klasika jako sterilované okurky, kvašáky, nějaké kompoty a tak. ![]()
Příspěvek upraven 11.07.13 v 16:11
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nejvíczoufalá já to právě občas dělávám, jenže se to musí rychle sníst, já bych to neměla, MM to taky nevytrhne a malý by prasknul ![]()
@Kallkapa my jsme ho mívali u babičky a buchty z toho byly boží. Mně dřevo nevadí, já jsem pyroman
A v pekárně mám nejdelší program na 3,5 hodiny… Taky nejsem zvyklá přepočítávat energie, myslím, že se to tam ztratí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jitu2 jak se dělá domácí ledový čaj? ![]()
Příspěvek upraven 11.07.13 v 16:11
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@daska1611 píše:
@Jitu2 jak se dělá domácí ledový čaj?
uvaři se a strči do ledničky ![]()
- Citovat
- Upravit
@Angua aha, no já to právě můžu, tohle množství sním klidně během půldne.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nejvíczoufalá no já bych to taky snědla, ale jak bych pak vypadala?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nejvíczoufalá zkus tento chleba, i z obyčejné mouky je super. Místo piva klidně vodu.
Chléb z piva
Ingredience
500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička celého kmínu, 2 lžičky sušeného droždí, 100 ml vlažné vody, 250 ml piva (pokojové teploty)
Postup
V míse promícháme všechny sypké suroviny. Přilijeme vodu, pivo a vařečkou vypracujeme hladké husté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Papír na pečení potřeme sádlem a vyklopíme na něj vykynuté těsto. Pomoučenýma rukama srovnáme do žádaného tvaru. Vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po deseti minutách ztlumíme na 190°C a dopečeme asi 40 minut.
Po vyndání z trouby necháme na mřížce vychladnout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Angua tak to já naštěstí řešit nemusím, a i kdybych musela, tak bych to stejně nevydržela.. Ale tohle se dá zvládnout ne? to je podle mě dietní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bohemund píše:
uvaři se a strči do ledničky
přesně tak
ne, chlap byl schopný za něj utrait mraky, než si přečetl složení.
@daska1611
Sáčky zaliješ menším množstvím vdy než obvykle, necháš vylouhovyt a zasypeš ledem a doliješ studenou vodou. Ochutíš, jak chceš. My přidáváme pár lístků máty, je pak víc osvěžující
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jitu2 píše:
přesně takne, chlap byl schopný za něj utrait mraky, než si přečetl složení.@daska1611
Sáčky zaliješ menším množstvím vdy než obvykle, necháš vylouhovyt a zasypeš ledem a doliješ studenou vodou. Ochutíš, jak chceš. My přidáváme pár lístků máty, je pak víc osvěžující
JJ v pekle na taliři to bylo taky ![]()
- Citovat
- Upravit