Šetříme - tipy na cokoliv domácího

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27.8.12 15:02

@danyk díky, určitě zkusím. Co jsem pekla naposledy s cibulkou, tak byl zatepla moc dobrý, ale jak vychladl, tak jsem zjistila, že jsem ze zvyku dala do kvásku lžičku cukru, takže to pak chutnalo dost zvláštně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2227
27.8.12 15:29

Můžete mi prosím napsat, jak děláte domácího lipánka a jogurt??? U lipánka mi není jasný jestli ten tvaroh do teplýho pudinku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jinak u nás se dělá domácí přesnídávka, marmelády, nějaký ty kompoty :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
27.8.12 15:30

Tak já zkoušela celozrné housky a když jsem to spočítala 8ks vyšlo na cca 15kč, jinak kupuju sedmizrné a jim podobné, kdy cena je cca 6-7kč, takže úspora je (ale dělala jsem to taky hlavně kvůli složení). Chci zkusit i chleba. Jen bych se chtěla holky zeptat, vy co pečete, jak docílíte křupavé kůrky (peču v troubě)? Zkusila jsem před pečením potřít olejem i vodou a že by byly nějak moc křupavé se říct nedá. Když budu dělat chleba a není v ošatce-nerozteče se? A poslední věc - vám přijde, že chleba, housky chutnají klasicky? Jako nějak nevím čím to, ale s koupenou houskou se to srovnat nedá, dobré jsou, ale prostě mám pocit, že jim něco chybí..Nebo to tak moc změní chuť ty zkypřovadla, ečka atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 15:31

@katy211 já dávám do vychladlého pudinku, na jogurt si taky ráda počkám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
27.8.12 15:34

@jowana u toho chleba, co jsem psala výš, je kůrka dobrá. Potírám osolenou vodou - těsně než jde do pece, pak při ztlumování teploty a pak za 15 minut. Chleba se mi neroztíkal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2227
27.8.12 15:39
@nejvíczoufalá píše:
@katy211 já dávám do vychladlého pudinku, na jogurt si taky ráda počkám

Takže jenom uvařím pudink a v míchám do něj tvaroh? Do toho se asi pustím :think: :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 15:44

@katy211 přesně tak :D fakt to chutná jak pařížanka, která už se dávno nevyrábí, toho zřejmě myšlená náhražka termix s tím nemá absolutně nic společného.. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.12 15:46

@katy211 a nebo ještě rozpustit čokoládu, nechat rochu zchladnout a do ní zamíchat zakysanku, ale to už je spíš dosti kalorická mlska, než lipánek :mrgreen: ale taky výborný..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2227
27.8.12 15:50

@nejvíczoufalá díky díky, vyzkouším oboje, vypadá to, že si dáme pěkně do nosu :D :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2326
27.8.12 15:51

Tak já ještě v sezóně zavařuju do skleniček lečo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
27.8.12 15:54

Jogurt - nemám jogurtovač, takže dělám bez něj a pohoda :).

Základní recept je: 1 l čerstvého mléka (buď z mlékomatu nebo normálně z obchodu - ale je dražší), 6 lžic sušeného mléka, 1 malý bílý jogurt. V mléku rozkvrlám sušené mléko, svařím a do vlažného pak vmíchám malý bílý jogurt. No a pak musí být v teple cca 12 hodin, v zimě na topení nebo zabalit do osušky a pod peřinu. Já to v době, kdy se netopí, dělám tak, že dám kastrol s do hrnce s teplou vodou :lol:.

Protože se mi nechce kupovat sušené mléko, dělám to i bez něj a ze dvou litrů mléka. Takže svařím 2 litry mléka a do vlažného vmíchám velký bílý selský jogurt Hollandia, zdá se mi nejlepší a není tak drahý.

Mléko kupuju 1× týdně přímo v kravíně a je za 10,– Kč litr, z toho ještě sbírám smetanu.

Jogurt vydrží v ledničce klidně týden, obíhá sice vodou, tu vždycky sleju, aby to nebylo řídké, ale někde jsem četla, že se to má promíchat, s tou vodou je to zdravější.

A do jogurtu krásně zužitkuju svoje marmeládky, kterých mám fůru nebo čerstvé ovoce, podle toho, co je doma a na co máme chuť, případně sladím medem :mavam:

Příspěvek upraven 11.07.13 v 16:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
27.8.12 15:55

@nejvíczoufalá óóó, to zní skvěle, mňam :lol:

Příspěvek upraven 11.07.13 v 16:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
27.8.12 15:58

Lečo - loni se mi děsně nechtělo zavařovat lečo :oops: a protože máme velký mražák, tak jsem jen smíchala nakrájené papriky a rajčata, nabalila malé sáčky a v zimě jen vytahovala - pod maso, klasicky na lečo s vajíčkem, do rizota

Příspěvek upraven 11.07.13 v 16:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3339
27.8.12 17:16
@Bohemund píše:
JJ v pekle na taliři to bylo taky :D

jj, ale rozumní lidé to tak dělají od té doby, co někdo vynalezl led z mrazáku :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3339
27.8.12 17:31

Domácí lipánek děláme z různých příchutí pudinku, všechn yjsou super :) Akorát teda jednu dávku sníme ke snídani :-/ Malému to zatím nedávám, ten má na takovéhle mlsky ještě kupu času, ale jednou taky bude jíst spíš tuto než kupované.
Jogurt dělám v jogurtovači z litru plnotučného mléka a jednoho malého Choceňáku. Nejlepší je s medem a vločkami :)

Ještě dotaz. Máte nějaký dobrý recept na zavařování rajčat? Babička má zase nadúrodu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat