Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A ona k vám jezdí nebo kde se s ní vidíš? Přestala bych se s ní stýkat, vymazala bych jí ze života. Není tvoje povinnost stýkat se s lidmi, kteří tě šikanují. A možná by to chtělo taky trochu posílit svoje sebevědomí, když si budeš sebou jistější, tak se tě ty řeči nebudou tolik dotýkat.
Jsi pro ně přivandrovalec. Oni nejspíš všichni jsou tak nějak z okolních vesnic. Vnesla jsi jim tam novoty, a to tchýně nesnáší. Je zřejmě zvyklá všechno sama dirigovat a je přesvědčená o svojí jediné pravdě. Tady platí jen na hrubý pytel, hrubá záplata. Jak se ona k tobě chová, tak se chovej ty k ní. Popřípadě ji úplně odstřihni a nevšímej si jí. Máš to dobré, že tě manžel podporuje. Většinou to chlap hraje na obě strany a mamánek dá za pravdu mamince.
Jediné řešení je úplné odstřihnutí se, vč. manžela, dětí. Tohle je silně za hranou. Manžel za Tebou příliš nestojí, bohužel, jinak by švagra vyrazil dveřma a s matinkou si sjednal pořádek.
@arinecka píše: Více
Než jsem přišla, manža bydlel s nimi a vše zajišťoval, pak se osamostatnil až se mnou. Nechal péči o dům bratrovi a to se jim moc nelíbí. Takze jsem jim ukradla jakoby “tátu”.
Tak si prisla k nemu na hospodářství, ktere sam kdysi zalozil, anebo se osamoststnil az s tebou a odesel z fomu? Pises oboji, nedava mi to smysl.
@Konnny píše: Více
Jj, on založil vlastní hospodářství, tj. nakoupil pozemky a dobytek v místě, určitou dobu jeste chodil do zaměstnání, ale už hospodařil, bydlel v rodné chalupě s mámou a bratrem. Pak koupil jiný objekt opodál, kam jsme se společně přestěhovali. A už nemá čas spravovat rodnou chalupu. A tchyně by si všechno představovala jinak….
@Anonymní píše: Více
To je, bohužel, vcelku normální věc, že má tchyně jiné představy a pocit, že jí snacha ukradla syna. Ale u vás to už zašlo za únosnou mez. Manžel je ten, kdo by měl pořádně třísknout do stolu a nastolit pořádek, aby se jeho ženě a dětem pěkně žilo. Věř, že za pár let půjdeš, nevydržíš to.
Sedni si s ním, my Ti tu žádný zázrak neporadíme.
Aha, no tak to je musi manzel srovnat. Nikoho nelze nutit aby te mel rad, ale takhle se zije fakt tezko. Kdyz to neudela, tak se ji jednou povede vas rozestvat.
Přijde mi, že manžel při Tobě zase až tak moc nestojí. Jinak by se situace tolik nevyhrotila. Je to sice těžké, ale nemůžete začít spolu sami dva s dětmi někde jinde a jinak? I když by nastalo nějakým způsobem příměří, tak si nedovedu představit žít spokojený život v obležení lidí, co mne nemusí. To je akorát na odvoz do Bohnic.
Pokud byste chtěla vyzkoušet všechny možnosti, můžete zkusit navštívit nějaké rodinné konstelace. Já s nimi sice osobní zkušenost nemám a působí na mne přiznávám trošku „ezo“, ale mám ve svém okolí několik lidí kteří na nich byli a prý to vztahům v rodině a jejich pochopení moc pomohlo. Člověk tím pokusem každopádně nic nezkazí ![]()
Je mi to líto. Taky jsem měla pocit ze mě chtěla vystipat. Bývalý přítel mel už dvě děti z předchozího manželství. Dávala mi pocit ze tam nejsem nic, i když jsem s ním čekala dítě. Nás vztah se rozpadl, ale i díky tomu že on byl hrozně žárlivý. Odešla jsem. Nakonec vychovavam dceru sama, má rodinu jen z me strany. Ex neplatí na mou dceru nic, vůbec o ní nemá zájem. A já nechci aby poznala jeho rodinu, a když jsem viděla jak děti cpe jen k babičce tak ani nechci. Je to smutný, oni mají po finanční stránce vše. Když jsem řekla že by na ni mohl přispívat tak si radši zrušil messenger abych ho neotravovala. Zkrátka se urazil že jsem odešla a tím pádem se zřekl i dcery.
Taky se mi to stalo. Na otázku, co jsem jim vlastně udělala, odpověď, že od začátku jim pořád něco dělám. Ale nebyli schopni uvést jediný příklad. Od ostatních lidí jsem slyšela, že jsem jim ukradla syna a taky, že jim sprostě nadávám( v životě jsem jim nic sprostého neřekla), taky, že se špatně starám o děti, špatně je vychováváma oni to pak musí dělat za mě( ani nic takového se nedělo).
Ale hlavní důvod je stejně, že jsem nesplnila jejich představy. Jde jen o to. Pořád jsem jen slyšela, že oni chtěli, představovali si…a nikdy to nebude ono, i kdyby ses přetrhla.
Já už jsem s nimi skončila, že to je prostě jejich problém.
U nás je horší, že manžel, by jim ty představy rád vyplnil a myslí, že se to od něj očekává. Nevím, co mu poradit. Co tvůj manžel na to?
Kontakt utnout, pokud chtějí vidět vnouče tak jedine s otcem - já vás vidět nepotřebuji.. co se týče kritiky: na Slovensku říkáme „aký požičaj, taký vráť“.. když si rodina nebere servítky, nebudu si je brát také… Po mně se vozila vlastní babička a máti se mě téměř nikdy nezastala.. vyjímá svetlých chvilek..dodnes ji mám zafixovanou jako někoho kdo se za mě nikdy nepostaví a nezastal se mě když mi bylo říkáno, že jsem úplně marná a práci nájdu leda tak v Jednotě.. takhle dopadnout asi nechceš..
Tchýně tě nezná jako člověka co nastavuje hranice a dodržuje je.. takže.. nastavit hranice, říct ve správném okamžiku „Babičko, v rámci zachování rodinného klidu vás žádám o trošku respektu jinak budou padat jiná slova“.. a nepustit ji dál než na dvorek..
@sarusa4 píše: Více
Ty brďo, tak to koukám, jak to je podobný… Taky jsem přišla do hotového, slízla jen smetanu a nedělám dle jejich představ. Dělali jsme to s mužem všechno tak skvěle, že už to líp nešlo, byla jsem tak pyšná na to, co jsme vytvořili. Ona se švagrem ale pořád ukřivděni a všechno má být jinak. No těžko popisovat. Ne, on ví, že jejich představy jsou nereálné, dělá co je potřeba (je to jeho podnik), bratr práci má (jinak byl kvůli jeho povaze nezamestnatelny) a tchyně mít zrekonstruovanou chalupu prostě nebude, musíme investovat jinam. Bude si stěžovat po sousedech, ale on rika, ať se nezabývám tím co si kdo myslí, hlavně ať se zajímám o naši rodinu. Jenom tohle mě drží nad vodou.
Nekdy je to strasne.. alespon nesdilite stejnou domacnost. ( 3 roky v byte 3+1, neustala kontrola a pripominky, co jak delat se zakoncenim: moje je lepsi)🤢