Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
madlicko - jsem myslela spíš ty hračky nebo bodyčka. Ale jestli je to úplně nanic, tak fakt darovat hromadně v bedně, někomu, kdo se o to přihlásí. Mi je taky blbé, i kdybych měla čas-chuť-nervy fotit to a mrskat na MMB, zkoušet vydělat na tom, co mi samotné připadá spíš pro týrání dětí, dokonce to i darovat, viz např. ty moje vlhčené ubrousky, ze kterých jsem omdlívala smradem ze vzdálenosti tří metrů i přes zavřený obal, ale na druhou stranu než to vyhodit, aby si to někdo jiný někde jinde koupil
? Někdo takové oblečení asi chtít musí, jinak bychom v obchodech pořád nenarážely na saka pro půlročáky a džínové komplety pro novorozence (jako bezdětné mi to přišlo roztomilé
, v reálu jsem měla děti v dupačkách ještě v době, kdy se naučily stát).
S místem by sis asi moc nepomohla, protože čím víc ho máš, tím víc krámů dostaneš. Naše děcka už ale s přehledem stíhají dary roztřískat (naštěstí máme kluky, takže nedostáváme hromady nezničitelných, prach lapajících plyšáků).
madi píše:
Jo a pod stromkem našel - obr tatru, o něco menší odrážedlo, sadu bílých punčocháčů od tchýně (chudinky dlouho bílé nebudou) a k svátku na štědrý den obrovské plastové pískoviště (asi bylo v akci
![]()
)A to má prosím tchýně schovaný pro něj ještě obr šlapací traktor.
Pro tak malé dítě
? My máme dárky k zvláštním příležitostem předem domluvené, resp. je nakupuju přímo já (a tradičně mi spousta peněz zbyde
), dárky mimo narozeniny/jmeniny/Vánoce tohoto typu absolutně nepřijímám a nechávám na hraní u dárce (tohle dávají jen prarodiče), že nemám nafukovací byt. Stačí, že mi tu přes rok straší štramplíky na 7-9 let a na poslední návštěvě byly manželovi do batohu vpašovány slipy, které jemu jsou jaksi malé, zato klukům budou ještě deset let velké… ![]()
Ani holky nevíte jak mi mluvíte z duše,Byt 1+1 a v něm já manžel a sedmiměsíční Míša.Kam to mám vše narvat už fakt nevim.Nemám kam dávat věci potřebné natož ty nepotřebné.Ze začátku byla výhoda,že všechny kamarádky měli děti starší,tak mi toho zadarmo hromadu nanosili-vážím si toho dodnes fakt jsem ušetřila a kupovala ještě než se malej narodil potřebné praktické pleny a ubrousky až jsem to s tou praktičností přehnala mám ještě asi 25 balení ubrousku.A teď jsem načala poslední balík plen z těchto zásob.Vyhazovat tyto věci bych asi nemohla co by za to jiné mamimy dali.Takže rubrika daruji za poštovné a určitě bude někdo šťastný.Nemluvě o porodnicích,kojeňákách,azylové domy pro matky atd.Naštěstí mám ted dvě kamarádky co čekaj mimča tak je to kam dávat nebo pujčovat jelikož plánujem ještě někdy v budoucnu jednoho potomka,tak aby chudák pak nestrádal.Takže mám naštěstí vyřešeno.Ale i tak mám hromadu těch nepraktických věcí jak píšete.
K tomu šlapacímu traktoru od babičky pro ani ne roční dítko - co mu koupí, až mu budou dva nebo tři roky? ![]()
Já teda všem poctivě hlásím vždy pomalu rok předem, že ke druhým narozeninám kupujeme tříkolu, pečlivě vybranou, ke třetím balanční kolo a ke čtvrtým teď bude kolo normální. Jinak by byla babi schopná jít a koupit první, co jí padne pod ruku. A mě je pak blbý mít doma dvě kola atd., takže chudák dítě by mělo nějaký křáp. Stačí, že se nám k prvním narozeninám sešly tři plastové motorky
.
madličko - si mě inspirovala k tomu, že jsem měla s mamkou pohovor na tohle téma a řekla jsem jednoznačná pravidla
(a to budeme v 3+1
), takže jsi určitě někomu pomohla
a už vím, co budu chtít od návštěv
Madli vás spíš než traktory čekají kočárky, panenky, autosedačky pro panenky, kuchyňky apod. ![]()
Hele ponožky bych až tak nezatracovala, mně se zachovaly ponožky vždy jen jedna od páru, protože jsou za a/tak malinký, že se doma někam zatoulaly b/různě nejspíš vypadaly z kočárku apod. I když vy novorozenecké asi tolik nevyužijete, já měla letňátko, tak já za ně byla ráda, když byl pařák.
Milli píše:
K tomu šlapacímu traktoru od babičky pro ani ne roční dítko - co mu koupí, až mu budou dva nebo tři roky?
Milli to řeším už od mrněte, všichni se snažili předbíhat věk, aby měli pocit, že to dítěti „vydrželo“ dlouho, ale co pak bude dostávat v pubertě apod. /šprcky a chlast?
/. Naštěstí se nám to podařilo srovnat a dary odpovídají věku. Ale i mně trvalo chvíli, než jsem si uvědomila, že to nejde, aby dítě dostalo k vánocům všechno, protože co mu potom koupit k narozeninám a zas příští rok /zvlášť když praktické dárky jako kolo, brusle pro několik velikostí a ještě obojetné-na sníh i s kolečkama vydrží několik let/. Letos jsme vybírali opravdu pečlivě, dárků bylo mnohem méně než jiné roky, ale dítě je spokojené a já taky. Ale baví mě pozorovat kolegyni, která má mladší dítě a je ještě tímhle nepoučena, blbý je, že ani nemá prachy a nedá si poradit, škoda že tu nebudu na příští vánoce, kdy se dostane do stejného stádia jako já letos - malá má vše, barák plný nepotřebných krámů a stejně si hraje půl roku s jednou věcí.
Madli fakt zkus dát někam inzerát, že hledáš maminu na odběr pro dvojčátka a když napíšeš, že většina věcí je nových, nepoužitých, značkových a nabízíš to za rozumnou cenu, ale s odběrem u vás doma, tak ti ruce utrhají. Myslím, že mamči, které zjara budou mít dvě holčičky a jsou na fintění, tak po šatičkách skočí.
Milli píše:
K tomu šlapacímu traktoru od babičky pro ani ne roční dítko - co mu koupí, až mu budou dva nebo tři roky?
Ještě větší traktor a s motorem. Babička se na vnoučka evidentně hodně těšila.
Hehe, naši už se taky v těhu dívali po šlapacím traktůrku - ale mají zatím rozum. Taťka prý Samčovi na 2. narozeniny koupí elektrickou čtyřkolku ![]()
Ale dostala mě nedávno kolegyně, jejíž sousedé koupili k Vánocům pětiletému synkovi normální benzínovou (či na co to jezdí) čtyřkolku asi za 20000,– nebo kolik - prý to jede až 70 km/hod., ale dá se to přidusit
Trochu teda z jiného soudku, ale stejně síla… ![]()
Milli píše:
K tomu šlapacímu traktoru od babičky pro ani ne roční dítko - co mu koupí, až mu budou dva nebo tři roky?![]()
Tak toho se taky začínám obávat
To jsou všechno nápady od tchyně. My měli letošní vánoce naplánované jinak. Adámek dostane pár hraček, víc stejně nemá cenu a koupíme společně s mojí mamkou a tchyní autosedačku, kterou bude potřebovat za několik měsíců. Bohužel, nepovedlo se.
U nás bohužel nefunguje to, co tu někdo psal, že na větší dárky by se mělo domluvit s rodiči![]()
Tak na to mám jedinou radu - řekněte, že pěkně děkujete, ale zrovna tohle jste už objednali na netu a předem zaplatili, samozřejmě ve značkové prodejně s atestem a nedá se to zrušit, že na takovéhle věci se mají s vámi domlouvat předem. Nebo řekněte, že tohle už koupili ti druzí prarodiče a nechali to u sebe uložené, než do toho dítko doroste. Nechte je takhle jednou nebo dvakrát něco bez milosti vrátit a oni si dají řícit
. To by fakt pak bylo lepší, aby ty peníze poslali na nějaké spoření nebo pojistku.
Madli - ponožtičkový patchwork mě dostal!!!
![]()
Jinak u mých rodičů padla už někdy v létě slova o nádherné dětské zednické míchačce! Tak jsem jim opáčila, že ať ji klidně koupí, ale bude stát u nich a malej si tam s ní bude hrát, když tam bude. Divně se zatvářili, ale asi jim došlo, že míchačku do bytu 40 m čtverečných fakt nenacpu. ![]()
My se na dary taky předem přesně domlouváme, jinak od běžných návštěv bereme plínky, ubrousky, ovoce a kvalitní přesnídávky
. Jinak k Vánocům jsme si nechali koupit krosničku, termoobal na jídlo, bodýčka v velikosti, která nás čeká asi tak za 14 dní, „poukázku“ na první botičky, … a samozřejmě tatrovku (od té se Ondra nemůže odtrhnout)
, a pár dalších hraček. Ale v podstatě všechny jsme vybrali my a příbuzným zadali úkoly. A na narozeniny máme v plánu totéž, včetně pár větších krámů na léto na chalupu, třeba pískoviště bude v únoru naprd, ale v létě se bude hodit. A odveze se tam hned v únoru a strčí se na půdu, to myši snad nesežerou…
Milli dědečkové a babičky dávají holkám peníze, ale krom toho občas taky něco koupí. Mě se to zdá hrubé jim říkat, že nejsou schopní nakoupit rozumně, když je to tak zjevně těší. Zkoušela jsem občas o tom promluvit ale bylo jim to většinou líto - a stejně to příště moc nepomohlo. Kamarádky - pokud před návštěvou volají co vybrat - přinesou požadované - a ovšem nějakou tu mikinku, tepláček či bodýnko NAVRCH. A říkejte jim strčte si to… že jo.
V podstatě už jsem měla z těch věcí návaly paniky že v tom utoneme ![]()
Tato diskuse mi docela pomohla odhodlat se k leteckému dni. Dnes jsem nemilosrdně nastrkala ty zbytné hory do tašek, zítra poprosím tchyni ať z toho vybere co chce zachovat pro další generace, zbytek roztřídím na snad použitelné (pošlu kamarádce z emim) a popelnici.
Jsme na tom u nás podobně. Bydlíme u našich v jedné místnosti, čili místa hodně poskrovnu. Malý má hraček tak nějak akorát, něco dostal, něco jsme mu koupili my. Oblečení taky jakž takž, nějaké zbytečnosti jsme dostali i koupili sami a pak se ukázalo, že to malý neunosí. Viz zmíněné manšestráčky a riflíky. Má asi troje a měl je na sobě párkrát. Sice mu sluší, ale dvakrát pohodlné nejsou.
) a k svátku na štědrý den obrovské plastové pískoviště (asi bylo v akci
)A to má prosím tchýně schovaný pro něj ještě obr šlapací traktor.

Jo a pod stromkem našel - obr tatru, o něco menší odrážedlo, sadu bílých punčocháčů od tchýně (chudinky dlouho bílé nebudou
Tak nevím, nevím, jestli se do toho pokoje ještě vejdeme i my, nejen Adámek s „nezbytnými“ hračkami
Jo a to musím podotknout, že Adámka tyto hračky jaksi nezajímají - jeho nejoblíbenější čínnost je žužlání cedulek od plyšáků a svých ponožek