Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nas byl, takhle divoky prvni skolky rok u nejstarsi, ale to jsem byla nastesti na rodicaku, takze to bylo fuk.
Az se obrnila a s ni i mladsi sourozenci, ze neco chytli pri ni, tak uz to bylo ok. Delam dva roky, od dvou roku nejmladsi, kdyz i ten nastoupil do skolky a nijak katastrofalne nemaradi.
Vitaminy krom ovoce, zeleniny echinacea, colostrum (kdyz si vzpomenu). A na hrudnik a zada jim mazu psi sadlo, kupujeme v Dr.Max lekarne.
U nás to je podobné. Taky to pytlíkujeme, jak se dá. Základem je, že v OČR se střídáme poctivě s manželem - to je taky poznat, že se to rozloží. Na doléčení mi většinou pomáhá maminka, nikoho jiného nemáme. Ale mamka už je starší, takže se snažím ji moc nezatěžovat. Nicméně je pravda, že kdybych ji neměla, tak můžu dát rovnou výpověď. Placené hlídání nemám, jsme na vsi, sousedky, které už jsou v důchodu hlídají většinou svoje vnoučata a mají toho plný brejle. Navíc jak jsi psala - málokdo by pohlídal nemocné dítě a musel by být sakra zodpovědný. Když si vezmu, co malý při nemocích všechno má, tak se v tom skoro nikdo nevyzná - je alergik - takže léky na alergii, sprej, čínské bylinky, colostrum, pak třeba ještě kapky do nosu apod. - takže to by mi za peníze taky nikdo nedělal.
Musí se to holt přežít. Přeju pevné nervy.
@Kelsey náš je mladší sourozenec, takže má za sebou dvě zimy, kdy mu nosil bacily brácha a vypadalo to úplně stejně. Imunitu posilujeme, jak to jde.
@Adrasteia my jsme na to dva a jestli se to nezlepší, tak můžu rovnou dát výpověď, protože ze 2 měsíců bych bez hlídání byla bez týdne všecho doma. V práci ani nemůžu moc chybět, protože jak chybím, tak je to pro mě velký problém a stejně to pak musím dodělávat já.
Ahoj, zažila jsem to u mladšího syna – ten byl typicky „školkově“ nemocné dítě. Jedině zatnout zuby a vydržet. Jak povyroste, bude to lepší. Do školky chodil 4 roky a ten poslední předškolní rok byl nejlepší. V prvním roce měl během půl roku 6× atb., trhání mandličky, alergo + imunovyšetření (tam dostal Bronchovaxon – bakteriální lyzát speciálně na dýchací cesty) – pak to bylo malinko lepší. Úspěch byl, když ve školce vydržel 1 celý měsíc bez zamarodění – ale to bych řekla až v těch 5ti letech. Já neustále na OČR – díkybohu za tolerantního zaměstnavatele
, jinak bych byla dávno bez práce…nikdo nám nehlídal, takže nonstop já.
Je to náročné, chápu a soucítím. Opravdu trpělivost a vydržet, vyléčit každičkou rýmu atd….Neboj, pokud má imunitu v pořádku, tak to bude věkem lepší. Já v těch dobách tomu nevěřila – a je z něho kluk, který lítá povenku, plave jak ryba, jezdí na kole…a nemocný není vůbec!!
@Karleon on pořádně nenastoupil a já jsem v pohodě, protože jsem se vracela do svého. Místo znám, lidi znám. Přijdu si jak kdybych nikdy neodešla.
Minule 3 zimy vypadaly stejně.
No to bych letěla z práce asi obloukem. U nás se toleruje tak týden ošetřovačky za rok. Zbytek brát dovolenou. Ještě bych možná vyprosila neplacené volno třeba na týden. A nemáme babičky k dispozici, obě bydlí v jiném kraji. Takže rýmu a kašel fakt neřešíme, dokud nemá horečku. Na neštovice musel stačit týden doma a honem do školky. Naštěstí dcera moc nemarodí. Samozřejmě při ošetřováku pracovat v režimu homeoffice.
@Anonymní píše:
No to bych letěla z práce asi obloukem. U nás se toleruje tak týden ošetřovačky za rok. Zbytek brát dovolenou. Ještě bych možná vyprosila neplacené volno třeba na týden. A nemáme babičky k dispozici, obě bydlí v jiném kraji. Takže rýmu a kašel fakt neřešíme, dokud nemá horečku. Na neštovice musel stačit týden doma a honem do školky. Naštěstí dcera moc nemarodí. Samozřejmě při ošetřováku pracovat v režimu homeoffice.
v jakém oboru děláš?
@Anonymní píše:
To dělala moje mamka (a táta, pochopitelně). Taky neřešili rýmu a kašel. A vypěstovali mi chronický zánět nosohltanu. O celoživotní zábavu postaráno.
Mnohokrát jsem to tu psala. ![]()
@Burj Chalifa Administrativa. Mám VŠ a plat 20 tis hrubého včetně všech prémií, 15 let praxe. U nás se nemarodí. Po týdnu dovolené mám k vyřízení třeba 500 emailů a opravdu nestačí jen odpovědět.
@Anonymní píše:
Nemoci si nevybírají, když je dítě nemocné, tak ho někam neodložím.
My máme babičky pracující a daleko. Proto to hlídání. Zatím jsem měla jen 3 dny OČR, zbytek vykrylo hlídání.
Náš měl neštovice 3 týdny. Ještě po 2 týdnech měl na nohách puchýře.
Rýmu a kašel neřešíme, ale on má buď hned zánět středního ucha nebo horečku.
Dovolená a homeoffice v mém oboru nejde a neexistuje.
@Anonymní píše:
Tak tebe bych za mámu fakt nechtěla - chudák dítě.
Ty kašel a rýmu svého dítěte neřešíš, ale radost z tebe určitě nemají maminky, které své dítě poctivě doléčí a hned od toho tvého opět něco chytnou. ![]()
V tom případě jsou chudáci děti všech samoživitelek, které taky musí do práce. A kdybychom přišli o jeden příjem, tak máme problém. Ve školce prská od podzimu do jara půlka třídy a ostatní rodiče to taky zrovna moc neřeší. Chodí tam s kašlem až se skoro pozvrací, takže naše rýmička je nic oproti tomu. Žádný z rodičů mi ušlý příjem nedoplatí. Když je ženská doma s druhým, snadno si nechá dítě doma, nikam nemusí. My bohužel potřebujeme oba příjmy.
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa Administrativa. Mám VŠ a plat 20 tis hrubého včetně všech prémií, 15 let praxe. U nás se nemarodí. Po týdnu dovolené mám k vyřízení třeba 500 emailů a opravdu nestačí jen odpovědět.
to je hrozný, na kolik si zaměstnavatel „cení“ vysokoškoláka
![]()
Pěkné odpoledne,
je konec října a už to na mě doléhá. Syn nastoupil do školky a od začátku září tam byl „už“ 8×. V září měl rýmu a kašel, 2× střevní virózu, v říjnu mu píchli obě uši (týden po sobě), mezi tím měl laryngitidu. Dneska měl jít do školky a v noci začal zvracet, takže zase nešel a odpoledne se mu spustila rýma, tak čekám, že z toho zase bude mít zánět středního ucha.
Podobný průběh jsem čekala, tak jsem po dlouhém pátrání našla soukromé hlídání (bývalou učitelku za školky, co je v důchodu), ale paní onemocněla a minimálně půl roku je mimo. Aktuálně to pytlíkujeme, jak to jde. Bohužel u mě nejde částečný úvazek a ani home office, takže to je náročné. Nikoho dalšího na hlídání sehnat nemůžu, protože syn je problémový - nemluvící, u ničeho nevydrží, hodně akční a vzteklý, navíc potřebuju hlídání i nemocného dítěte, což se taky většině lidí nelíbí, což chápu. I když mi jde jen o doléčení, když je nejhůř, tak si beru očr.
Kdo jste na tom byl podobně, jak jste to vyřešili?
Ani nevím, jestli na to je nějaká rada, spíš se potřebuju vykecat, protože toho je nějak moc.