Školné - platili byste?

Anonymní
15.7.21 13:12

Školné-platili by jste?

Ahoj, s manželem máme 2 děti a on má ještě z předchozího vztahu syna. Je mu 16. Když jsem poznala svého teď manžela bylo chlapci 8. Můj manžel s jeho matkou nikdy nebyli manželé, byla to pouze jeho přítelkyně a rozešli se, když kluk měl 2 roky. Od té doby byl ve střídavé péči. Manžel mi tvrdil, že kluk má urážlivou povahu a že by asi nezvládl, kdyby mě poznal. Prý tentokrát k otci ani moc jezdit nechtěl. Byl naočkovány od své matky a manželovi nadával. Dělal mu naschvály typu, že mu podřel klíčema auto, bral mu peníze (ale následně ho tížilo svědomí a sám se přiznal) Ve škole byl ale úplně jiný a u matky očividně taky. Myslím, že tak malé dítě ani samo nenapadne někomu odřít schválně klíčema auto, nebo ukrást peníze. Když tehdy po něm manžel křičel, sám kluk mu řekl, že mu řekla maminka ať to udělá. :roll: dlouho teda o mě ani nevěděl. Pak jsme se začli poznávat jako kamarádi a Oficiálně jako otcova partnerka jsem mu byla představena až když měl 10 let. Už tehdy na něm šlo vidět, že je s ním manipulováno. Choval se k nám strašně hezky, ale pak udělal něco, co by určitě on sám neudělal. Například nepřišel ze školy (škola byla pár metrů od domu ) hledali jsme ho dost dlouho, volali jsme mu. 2× to vyzvánělo a pak si telefón vypl. Volali jsme teda jeho matce a dostali jsme seřvane, že ho nedokážeme uhlídat. následně jsme zavolali policii a malý se našel samozřejmě u své matky v jiném městě. Ta teda policii tvrdila, že jsme byli domluvení, že si ho vyzvedne ona ze školy.(to byla lež) Když se nám narodila první dcera měl kluk radost. Měl radost i o 2 roky později z druhého dítěte.
Pak teda jeho matka zažádala o zrušení střídave péče a chtěla ho svěřit pouze do své, s tím, že u otce bude 2 vikendy v měsíci. Kluk nám řekl, že to tak bude lepší, protože bude mít jeden domov a svoje zázemí a nebude muset se pořád stěhovat. Jeho rozhodnutí jsme naplno chápali. Manžel byl smutný, ale já jako dítě taky byla ve střídavé péči, takže jsem chápala, co chlapec prožíva. My teda nakonec souhlasili, takže soud byl jen formalita. Ale teď zas vše bojkotuje. V prváku propadl proto, že se nevěnoval online výuce a neodevzdával úkoly. Teď se teda přihlásil na soukromou školu, která vychází na 15000 za pololetí. Manžel platí alimenty 7000 a s bývalou se domluvil, že první pololetí Školy platíme my, druhé ona. Ona po telefonu zněla, že souhlasí, ale hned jak k nám kluk přijel na víkend zas byl problém. Pohádal se s námi kvůli tomu, že je nefér, aby máma platila to co my, protože máma je sama, bez partnera a že si myslí, že otec by měl zaplatit 25 000 a máma 5000, protože jsme přece 2. Ano jsme 2,ale já jsem na rodičovské a máme ještě další 2 děti. Neříkám, kdyby to bylo něco nutného, ale tohle je podle mě jen výstřelek, protože chodil na normální školu, na ten stejný obor. Tak nechapu, proč teď musí ten stejný obor studovat na soukromé. Manžel mu teda nabídl, že mu dá brigádu ve své firmě, když mu to přijde nefér, tak ať si vydělá na tu část školy, co by měla platit matka. Další hádka, prý je stále dítě a nebude nikde pracovat kvůli tomu, aby mohl studovat, že to jsme prý povinni zajít my. Já teda nevím, myslím si, že je to opět výmysl jeho mámy. My bychom možná i byli ochotní zaplatit druhou půlku školy, ale ne, když nám ona dělala předtím takové naschvály. Jaký na to máte pohled vy? Platili by jste i druhou půlku?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Kalbe
15.7.21 13:20

A proč se spolu partneři rozešli když mu byli 2 roky? Myslím tím jako důvod

• Citovat
  • Upravit
26863
15.7.21 13:23

Pokud dohoda znela skolne na pul, tak bych vyzadovala platbu na pul.
A v 16 uz si mlady muze pres prazdniny vydelat a na sve vzdelani prispet :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18149
15.7.21 13:24

Neplatili. Jestli dává chlap alimenty 7000 měsíčně a ještě zaplatil půlku školného, tak mi to připadá adekvátní.

A mimo téma - ty nemáš ze svého dětství se střídavkou dobré zkušenosti? Proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.7.21 13:26

Když dohoda byla na půl, tak napul. Zadala bych napul tedy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
15.7.21 13:27

Nevim co to je za módu chodit po drahých soukromých školách a dožadovat se jejich placení od rodičů, kteří na to nemají. Však jakékoliv vzdělání jde získat bezplatně. Tak ať jde na normální státní školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.7.21 13:28

@Cenarius pravda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kalbe
15.7.21 13:28

Ať jde mladej na brigádu, ať to nemusí platit jeho matka… :pankac:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.21 13:30

@Kalbe myslím, že toto s tím úplně nesouvisí :mrgreen: ale dobře, rozešli se, protože oba jsou naprosto odlišni. Můj manžel je spíše rodinný typ, nikde moc extra nechodí, věnuje se jen práci a rodině a když už někam jde tak třeba s klukama na tenis, ale žádné akce a tak ho neberou. Ona byla (jestli stále je nevím) přesný opak. Musela vymést každou akci, každou párty, pořád nějaké oslavy s kamarádama. Domácnost a syna nechávala na něm. Jednou taky odjela neohlášeně do Alp s kamarádkou na týden samozřejmě bez malého, syna mu jen zavedla na firmu s tím, že jde domů uklidit, tak ať ho on vezme domu, až půjde. Jak se vrátil už doma nebyla, neozývala se 3 dny až pak dala vědět, že je v Alpách.

• Citovat
  • Upravit
27913
15.7.21 13:35

Nie, dohoda znela pol na pol. Jemu by som povedala že je u nás vždy vítaný, že ho máme radi ale že financie delíte medzi tri deti, jeho mama len na jedno a ešte dostáva od vás i alimenty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.21 13:35

@bigl oba mojí rodiče byli strašně super, starali se o mě, brali mě na výlety, ale nikde jsem nebyla doma. Když se mě někdo zeptal, kde bydlím tak já vlastně ani nevěděla kde. U táty jsem měla ségru z tatove strany a u mámy zas bratra. Ani v jedné rodině jsem se necítila, že k nim patřím i když vím, že oni to brali asi jinak. Prostě byla máma, její nový manžel a jejich syn. Pak táta, jeho nová manželka a jejich dcera a někde mezi já. Nepatřila jsem ani k jedním, jen jsem prostě stále mezi němi cestovala a stále si mě předávali. Nešlo tedy o to, že by se mi někde něco dělo, spíše o ten pocit, že nikde nepatřim a že jsem sama mezi dvěma rodinama

• Citovat
  • Upravit
35862
15.7.21 13:36

Platila bych mu půlku a jestli se mu to nelibi ať jde na státní školu a nebo na brigádu si vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.7.21 13:37
@Anonymní píše:
Ahoj, s manželem máme 2 děti a on má ještě z předchozího vztahu syna. Je mu 16. Když jsem poznala svého teď manžela bylo chlapci 8. Můj manžel s jeho matkou nikdy nebyli manželé, byla to pouze jeho přítelkyně a rozešli se, když kluk měl 2 roky. Od té doby byl ve střídavé péči. Manžel mi tvrdil, že kluk má urážlivou povahu a že by asi nezvládl, kdyby mě poznal. Prý tentokrát k otci ani moc jezdit nechtěl. Byl naočkovány od své matky a manželovi nadával. Dělal mu naschvály typu, že mu podřel klíčema auto, bral mu peníze (ale následně ho tížilo svědomí a sám se přiznal) Ve škole byl ale úplně jiný a u matky očividně taky. Myslím, že tak malé dítě ani samo nenapadne někomu odřít schválně klíčema auto, nebo ukrást peníze. Když tehdy po něm manžel křičel, sám kluk mu řekl, že mu řekla maminka ať to udělá. :roll: dlouho teda o mě ani nevěděl. Pak jsme se začli poznávat jako kamarádi a Oficiálně jako otcova partnerka jsem mu byla představena až když měl 10 let. Už tehdy na něm šlo vidět, že je s ním manipulováno. Choval se k nám strašně hezky, ale pak udělal něco, co by určitě on sám neudělal. Například nepřišel ze školy (škola byla pár metrů od domu ) hledali jsme ho dost dlouho, volali jsme mu. 2× to vyzvánělo a pak si telefón vypl. Volali jsme teda jeho matce a dostali jsme seřvane, že ho nedokážeme uhlídat. následně jsme zavolali policii a malý se našel samozřejmě u své matky v jiném městě. Ta teda policii tvrdila, že jsme byli domluvení, že si ho vyzvedne ona ze školy.(to byla lež) Když se nám narodila první dcera měl kluk radost. Měl radost i o 2 roky později z druhého dítěte.
Pak teda jeho matka zažádala o zrušení střídave péče a chtěla ho svěřit pouze do své, s tím, že u otce bude 2 vikendy v měsíci. Kluk nám řekl, že to tak bude lepší, protože bude mít jeden domov a svoje zázemí a nebude muset se pořád stěhovat. Jeho rozhodnutí jsme naplno chápali. Manžel byl smutný, ale já jako dítě taky byla ve střídavé péči, takže jsem chápala, co chlapec prožíva. My teda nakonec souhlasili, takže soud byl jen formalita. Ale teď zas vše bojkotuje. V prváku propadl proto, že se nevěnoval online výuce a neodevzdával úkoly. Teď se teda přihlásil na soukromou školu, která vychází na 15000 za pololetí. Manžel platí alimenty 7000 a s bývalou se domluvil, že první pololetí Školy platíme my, druhé ona. Ona po telefonu zněla, že souhlasí, ale hned jak k nám kluk přijel na víkend zas byl problém. Pohádal se s námi kvůli tomu, že je nefér, aby máma platila to co my, protože máma je sama, bez partnera a že si myslí, že otec by měl zaplatit 25 000 a máma 5000, protože jsme přece 2. Ano jsme 2,ale já jsem na rodičovské a máme ještě další 2 děti. Neříkám, kdyby to bylo něco nutného, ale tohle je podle mě jen výstřelek, protože chodil na normální školu, na ten stejný obor. Tak nechapu, proč teď musí ten stejný obor studovat na soukromé. Manžel mu teda nabídl, že mu dá brigádu ve své firmě, když mu to přijde nefér, tak ať si vydělá na tu část školy, co by měla platit matka. Další hádka, prý je stále dítě a nebude nikde pracovat kvůli tomu, aby mohl studovat, že to jsme prý povinni zajít my. Já teda nevím, myslím si, že je to opět výmysl jeho mámy. My bychom možná i byli ochotní zaplatit druhou půlku školy, ale ne, když nám ona dělala předtím takové naschvály. Jaký na to máte pohled vy? Platili by jste i druhou půlku?

Já bych neplatila nic. Manžel ať se rozhodne podle svého svědomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Omlouvám se, za anonym, ale jde o peníze. Dcera na VŠ od nás dostává měsíčně na studium a život fakt dost peněz. A sem tam dostane ještě něco na přilepšenou. Ale víme, že se sama snaží a chodí ještě na 2 brigády. Takže my sice dětem dopřáváme, ale není to zadarmo. Chci vidět snahu. A v případě, že by přišel kluk, že chce platit školné a můj návrh, že se bude podílet na školném z brigády u nás v práci, by přijal…dopadlo by to tak, že bych mu zaplatila školné a ještě vyplatila peníze z brigády. Samozřejmě je otázka, zda si to může rodič dovolit. Tady to vypadá, že může.
To odmítnutí brigády by mě teda naštvalo. Nesnáším lenivost vydělat si vlastní peníze.

• Citovat
  • Upravit
22528

Ta brigada je super napad. V 16 se bezne na brigady chodi a soukroma skola neni standard, ale luxus, na ktery je naopak vychovne si privydelat. Alespon se uz ve skole zacne snazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová