Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@medunka23 malemu bude 7 mesicu, jsme prave nahlodani ci jet na to plagio ci je to zbytecne. nadruhou stranu si rikam ze za nas to take nebylo a hlavy mame relativne kulate. Hlavne malej je cim dal vic na brisku tak si myslim ze je to zbytecne. Detska rikala ze je to v pohode ze se to srovna, na fyziu zase ze to mam moc. Tak prave chci slyset co nejvice nazoru.
@unuděná já vim, ze to asi moc resim. Ze mohl mít hlavu křivou daleko víc. Byl to komplikovaný porod a hlavu mel fakt sisatou. Jen me štve, ze pres polohování i polštářek se to nespravilo úplně. Mám pocit, ze jsem pro to neudelala vše, co bylo možné. Proto pokud zakladatelka ma pocit, ze helma pomůže, šla bych do toho. Mimochodem me první dítě bylo císařem a hlavu ma úplně nádhernou, tak asi proto je mi tohle tak moc líto.
@Anonymní píše:
@unuděná já vim, ze to asi moc resim. Ze mohl mít hlavu křivou daleko víc. Byl to komplikovaný porod a hlavu mel fakt sisatou. Jen me štve, ze pres polohování i polštářek se to nespravilo úplně. Mám pocit, ze jsem pro to neudelala vše, co bylo možné. Proto pokud zakladatelka ma pocit, ze helma pomůže, šla bych do toho. Mimochodem me první dítě bylo císařem a hlavu ma úplně nádhernou, tak asi proto je mi tohle tak moc líto.
Kluk měl hlavu hodně šišatou, helmu jsme začali dávat přesně od 6 měsíců, nosil ji 13 týdnů, potom už se to nelepšilo, takže se léčba ukončila. Pomohlo mu to hodně, ale myslím, že to má asi tak nějak, jako Tvůj kluk, takže si myslím, že jsi byla moc šikovná a udělala jsi, co šlo. Ani helmička nemusí tu hlavu srovnat úplně. Nic si nevyčítej ![]()
A pro zakladatelku…nevím no, přijde mi, že to má placaté dost, ale můj kluk to měl myslím o dost horší… Za nás to sice nebylo, ale třeba můj brácha má hlavu úplně strašnou a docela ho to někdy štve a to mu bude už 40. Možná bych to zkusila alespoň zkonzultovat…
Já bych to řešila, už pro svůj klid.
Nechci podceňovat dětské lékařky, ale naše mi taky říkala je čas, je čas a nakonec mi na rehabilitaci řekla dr., že jsme přišly pozdě.
Synovi se hlava slehla až po porodu, šel taky císařem. Dětská lékařka též tvrdila, že se mu to srovná a pak z ní vypadlo, že už se to nesrovná. No, naštěstí srovnalo. Jako má hlavu vzadu malinko placatější, ale žádná tragédie. A začalo se mu to rovnat, když jsem mu znovu začala dávat Vigantol (možná náhoda, ale kdoví). Manžel má z tvaru hlavy komplex dodneška, tchyně u něj evidentně zanedbala kdeco (včetně zkřivených zad) ![]()
@bublinek
Docela me stvou postoje doktorek,ze se to samo srovna a ze to chce cas! Prijfr mi to dost lezerni a nezodpovedny pristup. Me tvrdils detska,ze do dvou let se vse srovna,msla ma 2,5roku a zezhora ma lichobeznikovou kebuli…
@ivuššák píše:
@bublinek
Docela me stvou postoje doktorek,ze se to samo srovna a ze to chce cas! Prijfr mi to dost lezerni a nezodpovedny pristup. Me tvrdils detska,ze do dvou let se vse srovna,msla ma 2,5roku a zezhora ma lichobeznikovou kebuli…
Já jsme pak jednala s dr. trochu jinak a oznámila jsem jí, za týden mám termín a bez doporučení od Vás jí nevyšetří.
Jinak mi na rehabilitaci radila, že pokud nedá doporučení dětská, ať oslovím jakéhokoli odborného lékaře, nemusela jsem, ale i tahle cesta je
@Eleaf mohu se, prosim, zeptat, jak jste nakonec hlavicku resila a jak teď vypadá? Řeším to samé u syna a nevím, zda řešit helmickou nebo ne ![]()
Ahoj, jak ste nakonec dopadli?? Měl helmičku?? Můj chlapeček je předčasně a má placku na pravé straně (vypadá to z inkubátoru, koukal na setry, které chodily jen z pravé strany) ta poslední fotka je jako bych viděla svého chlapečka. Taky jakoby nahoře do špičky i když tvůj měl asi placku vzadu ne na jedné straně?
Malý má po rezonanci i eeg a vše dopadlo dobře, takže mi 3 doktoři (neurolog, obvodní, z rizikovky) říkají, že mu helmu nemám pořizovat, že by ho to brzdilo ve vývoji. No nevím mám posledních pár měsíců mu ji pořídit a už není tak teplo, tak by v tom možná vydržel?? Ale zase ho nechci omezit, když konečně dělá postupy při vojtovce… ![]()
@Lujza031 píše:Ahoj, jak ste nakonec dopadli?? Měl helmičku?? Můj chlapeček je předčasně a má placku na pravé straně (vypadá to z inkubátoru, koukal na setry, které chodily jen z pravé strany) ta poslední fotka je jako bych viděla svého chlapečka. Taky jakoby nahoře do špičky i když tvůj měl asi placku vzadu ne na jedné straně?
@Květa Kopřivová píše:
@Eleaf mohu se, prosim, zeptat, jak jste nakonec hlavicku resila a jak teď vypadá? Řeším to samé u syna a nevím, zda řešit helmickou nebo ne
Dobrý den, malý měl helmu nakonec čtyři měsíce, v ničem ho nebrzdila a vůbec nelituji, ze jsme do toho šli. Měl opravdu velkou deformaci, jen pozor aby mu ještě nedeformovala tváře, to se stalo u nás, protože jsme měli neochotnou sestru 😏
Muj prcek mel taky placku, preferoval levou stranu, dr.nas pro jistotu poslala na neuro tam se nas dr. Ptal zda helmicku chceme nebo ne nakonec jsme ji nechteli, ted bude malemu rok a placku by uz nikdo nepoznal
No my máme problém, že má i srostlou fontanelu. Polohováním a cvičením se to zlepšilo, ale stejně.
Doktorka říká, že to má lepší, ale mě jako mamce co ho vidí nonstop se to zdá stejné.
To je jako s hubnutím, když sebe nebo někoho vidíte každý den, tak si toho nevšimnete ![]()
No nejdřív jsem je poslouchala, ale už mi to fakt začíná vrtat hlavou. Je krásný, jen ta šišinka, neustále mě hlodá v hlavě, že jednou mi to vyčte. ![]()
Jak jsem zde četla pár netaktních matek jak pomlouvali jiné, že s tím nic nedělaly. ![]()
Není to tak jednoduché, slyšíte milion rad z každé strany… ![]()
Ahoj maminky chtěla bych trošku oživit tuto diskuzi a zeptat se na Váš názor, zda se Vám zdá, že má dcera má slehlou hlavičku. Na šestiměsíční kontrole nám doktorka řekla, že ji má mírně slehlou a já jsem z toho dost nervozni, malou jsem poctivě do nějakého pátého měsíc polohovala, mě to nikdy nepřišlo, že ji má slehlou, protože se se narodila ne s úplně kulatou hlavou a myslela jsem, že ji má proste po tatínkovi a teď jsem z toho najednou nervózní, aby se to nezhorsovalo. Poctive ji zase polohuji, přes den je takřka pokud nespí celý den na bříšku. Myslíte, že jak tvrdí doktorka že se to ještě spraví?
@Pebl93 Ano lebka stále roste do roka, ale chce to být opravdu důsledný na to polohování… my máme necelé 3 měsíce a máme také totální placku
Polohuji co to jde a stále moc nevidím výsledky, jsem objednána potom v květnu na kliniku, kde nám popřípadě dají helmičku. A příští týden jdeme na rehabilitační konzultaci, tak jsme zvědavá co řeknou.. Naše doktorka totiž pouze řekla, jak to mají všechny miminka a samo se to srovná, ale nechci to zanedbat.
@Zmrzlink fyzio mi poradila dávat spát třeba do otevřené péřové zavinovačky a dávat často přes den na bříško. Naše doktorka nám řekla úplně to samé, že se to až bude lizt a sedět srovná, je pravda, že se to dřív helmickama neřešilo a nevidam tolik lidí s plochými hlavami. Přítele neteř to měla snad ještě víc než máme my, teď je jí 7 let a má hlavičku krásnou. Tak doufám, že se nám hlavicka taky trošku zakulati. Nejspíš už se trošku kulatí mám pocit ![]()