Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den mohu uplatnit slevu na manželku podle §35ba pokud splňuji všechna kriteria avšak ve společně hospodařící domácnosti nemám trvalé bydliště nýbrž přechodné kde jsem hlášen v evidenčním listě a společně se podílím na nákladech děkuji.
@Tonan Ano, žijete ve společné domácnosti, trvalý pobyt na to nemá vliv. Pozor na limit 68 tisíc a dobu, kterou spolu žijete. V případě, že jste se vzali v průběhu roku, odpočet se krátí. Také případně pozor na paušální výdaje z pronájmu nebo podnikání.
@elpiska píše:
" Také případně pozor na paušální výdaje z pronájmu
Tak to by mě zajímalo, jak to je. Manžel je zaměstnanec, uplatňuje odpočet na manželku a pronajímá byt u kterého uplatňuje výdaje paušálem. Takže by si mě už neměl odečítat? ![]()
na internetu jsem našla tohle: Pokud jsme zároveň zaměstnaní, týká se nás toto omezení jen tehdy, když součet dílčích základů daně, u kterých jsme uplatnili paušální výdaje, je vyšší, než polovina našeho celkového daňového základu.
Já tomu vůbec nerozumím ![]()
Platí to, co jsi našla na internetu
Převedeno do češtiny - základ daně ze zaměstnání musí být vyšší než základ daně z pronájmu. Takže superhrubá mzda za rok musí být vyšší než příjmy z pronájmu po odpočtu 30% výdajů.
Chtěla bych poprosit o radu. V září jsem začala pracovat - zaměstnanecký poměr. Vydělala jsem si 53.926,– Kč, sociální 13.482, zdravotní 4854,– kč - základ dan 72 263,– Kč? Může si manžel uplatnit odpočitatelnou položku na manželku.
Děkuji za odpověď.
Bere se hrubý příjem, ten je 53926,– Záleží co bylo do září?