Sleva daně §35ba

1
13.3.14 21:13

Sleva daně §35ba

Dobrý den mohu uplatnit slevu na manželku podle §35ba pokud splňuji všechna kriteria avšak ve společně hospodařící domácnosti nemám trvalé bydliště nýbrž přechodné kde jsem hlášen v evidenčním listě a společně se podílím na nákladech děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3503
13.3.14 21:39

@Tonan Ano, žijete ve společné domácnosti, trvalý pobyt na to nemá vliv. Pozor na limit 68 tisíc a dobu, kterou spolu žijete. V případě, že jste se vzali v průběhu roku, odpočet se krátí. Také případně pozor na paušální výdaje z pronájmu nebo podnikání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.14 22:31
@elpiska píše:
" Také případně pozor na paušální výdaje z pronájmu

Tak to by mě zajímalo, jak to je. Manžel je zaměstnanec, uplatňuje odpočet na manželku a pronajímá byt u kterého uplatňuje výdaje paušálem. Takže by si mě už neměl odečítat? :nevim:
na internetu jsem našla tohle: Pokud jsme zároveň zaměstnaní, týká se nás toto omezení jen tehdy, když součet dílčích základů daně, u kterých jsme uplatnili paušální výdaje, je vyšší, než polovina našeho celkového daňového základu.
Já tomu vůbec nerozumím :oops:

• Citovat
  • Upravit
8506
14.3.14 06:19

Platí to, co jsi našla na internetu :-) Převedeno do češtiny - základ daně ze zaměstnání musí být vyšší než základ daně z pronájmu. Takže superhrubá mzda za rok musí být vyšší než příjmy z pronájmu po odpočtu 30% výdajů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.14 08:53

@Hanula1212 tak to je vše v pořádku, děkuji za vysvětlení

• Citovat
  • Upravit
80
14.3.14 22:26

prosba

Chtěla bych poprosit o radu. V září jsem začala pracovat - zaměstnanecký poměr. Vydělala jsem si 53.926,– Kč, sociální 13.482, zdravotní 4854,– kč - základ dan 72 263,– Kč? Může si manžel uplatnit odpočitatelnou položku na manželku.
Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
14.3.14 22:41

Bere se hrubý příjem, ten je 53926,– Záleží co bylo do září?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák