Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
A pokud jsem rozvedená a nežije s námi ve společné domácnosti tak si nemůže zažádat otec o bonus, když já tedy nemůžu nebot jsem na nemocenské? Děkuji
@mapejka píše:
A pokud jsem rozvedená a nežije s námi ve společné domácnosti tak si nemůže zažádat otec o bonus, když já tedy nemůžu nebot jsem na nemocenské? Děkuji
Přesně tak.
Chci se zeptat, když bych měla práci na DPČ nebo DPP, mohu si odečítat děti z daní pokud bych splnila ten limit 48tis/rok?
A pokud žiji s partnerem ve společné domácnosti, může si on nárokovat bonus na dítě, které není jeho, ale žije s námi?
@mapejka píše:
A pokud žiji s partnerem ve společné domácnosti, může si on nárokovat bonus na dítě, které není jeho, ale žije s námi?
V tomto případě by musel být manželem.
@Michaela23 píše:
Chci se zeptat, když bych měla práci na DPČ nebo DPP, mohu si odečítat děti z daní pokud bych splnila ten limit 48tis/rok?
Ano, není rozhodující forma pracovního poměru, důležitý je příjem minimálně 48tis. a že si dítě neuplatňuje nikdo jiný.
A jde i tak, že jsem ve společné domácnosti s přítelem, máme dítě, na které uplatňuje nárok, a já mám dvě děti z předešlého vzthu. Tak pokud bychom byli manželé, i na ně múže uplatnit nárok?
Ano, pokud budete manželé, pak si bude moci uplatnit i děti z předešlého vztahu.
@Hanula1212 I když s nim,,nemají nic společného,,? neměli by jeho příjmení, není v RL? Jinak díky moc za odpověď. ![]()
To nevadí, za vyživované dítě se považuje dítě druhého z manželů… Tak je to přímo uvedeno v zákoně. Není zač! Hezký den.
Se omlouvám, že se sem vtěrknu,
Ale chtěla bych se zeptat-nikde jsem to nevyčetla, pokud žiji s partnerem ve společné domácnosti-děti jsou naše, ale nejsme manželé, tak si nemůže žádat o slevu na daních na dítě??? ![]()
@Anonymní píše:
Se omlouvám, že se sem vtěrknu,
Ale chtěla bych se zeptat-nikde jsem to nevyčetla, pokud žiji s partnerem ve společné domácnosti-děti jsou naše, ale nejsme manželé, tak si nemůže žádat o slevu na daních na dítě???
Pokud je dítě jeho, je zapsanej jako otec a slevu na dítě neuplatňuješ ty, tak může. Nemůže si tam dát akorát tebe, i kdybys měla příjem za rok do 68tis.