Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@stane Nejsem odborník, takže moje info ber jen orientačně: Může podat opravné daňové přiznání tři roky zpětně. Daňové zvýhodnění na dítě se skládá ze dvou složek: slevy a bonusu. Slevu lze využít (zřejmě) u jakéhokoli příjmu, bonus v tomto případě jen u příjmů z pronájmu dle § 9 (Příjmy z nájmu) a pokud příjmy dosáhly alespoň 48 tisíc Kč/ročně. Možná tam jsou ještě nějaké podmínky
. Výnos z prodeje pole je dle mého názoru ostatní příjem dle § 10 a u toho daňový bonus uplatnit nelze. Navíc výnosem se rozumí rozdíl mezi kupní cenou a nabývací cenou, ne tedy celý příjem.
Prodej nemovitosti, kterou vlastnila déle než 5 let je od daně osvobozený. Osvobozené příjmy se do přiznání neuvádí. A i tak bonus na dítě lze vyplatit pokud příjmy z §6,7, 8 nebo 9 jsou vyšší než 48000(rok 2011). Takže by jí to nepomohlo. Zda měl být zdaněn příjem z pronájmu auta závisí na ostatních okolnostech.
Děkuji všem
![]()
prossím hanula 1212 aby mi vysvětlila :
Zda měl být zdaněn příjem z pronájmu auta závisí na ostatních okolnostech.
Jaké okolnosti to mají být?
Díky Pepa
Pokud by měla celý rok např. jen rodičák, nemocenskou apod. není povinna podat přiznání pokud byly její příjmy nižší než 15000,– A nebo pokud by měla příjem ze zaměstnání není povinna podat přiznání, pokud byl příjem z pronájmu nižší než 6000,– Další věc by byla pokud pronajala auto jen příležitostně. Např. má pick upa a 2× za rok ho pronajme sousedovi, aby si dovezl dřevo. V tom případě je to osvobozený příjem a je do 30000,– osvobozen. Pokud by ale auto pronajímala každý měsíc, pak o příležitostný příjem nejde a musela by ho zdanit. Pokud hledáte nějakou možnost, jak dostat bonus za 2012 a napadla vás tato možnost, asi bych to moc nedoporučovala. To by bylo trošičku nápadné a s největší pravděpodobností by vás kontrola a prokazování neminulo.
Ahoj, mohu poprosit o radu?
snad někdo poradí
. Došlo u mě k administrativní chybě. Uplatnila jsem si slevu na dítě a manžel jí ještě neměl odhášenou
Jak mám nyní postupovat? Kde vemu příslušné formuláře abych mohla chybu napravit a vrátit peníze za daný měsíc? děkuji moc
A kdo udělal chybu? Ty? Musíš nahlásit mzdovce, opravit musí ona. Jak mohla uplatnit slevu, když neměla potvrzení o tom, že otec dítěte neuplatňuje?
No já slíbila potvrzení ale ona na mzdovce uplatnila ještě než jsem ho měla v ruce
. Nastoupila jsem na její místo a teď to musím za sebe opravovat. A nevím jaký mám zvolit postup. Bohužel mi nepředala personalistiku, takže se v tom tady plácam.
Opravit mzdu (záleží co dovolí program), někde si poznačit např. k mzdovému listu k čemu došlo, rozdíl na dani srazit např. v dalším měsíci a odvést co nejdřív na FÚ. Oprava se pak promítne ve vyúčtování za rok 2016.
Dobrý den, zajímalo by mne jak je to s daňovým bonusem. Manžel, OSVČ, uplatňuje náklady %, takže nárok na DB na děti nemá. Manželka od ledna na neschopence, v červnu 2016 porod, 37 týdnů MD. Pokud by manželka uzavřela dohodu o provedení prácena 300 h s měsíční mzdou do 10.000,– a podepsala by prohlášení poplatníka, mohla by si uplatňovat i daňový bonus na dítě, aniž by platila daň? Její mzda by mohla být cca 11000,–? (10.000 odměna + daňový bonus na dítě)
Mohla, není v tom problém. Jen pozor, právě na tyto případy se FÚ poslední dobou dost zaměřuje, zda nejde jen o fiktivní zaměstnání kvůli bonusu! A proč nerozdělí manžel příjmy na manželku? On ušetří a ona si může uplatnit bonus.
Dobrý den, prosím holky jak je to, přítel si uplatňuje měsíční slevy na dani na děti. Ale teď bych chtěla podepsat papíry že si slevu chci uplatňovat já sama.. Jde to? Když si partner uplatňuje děti měsíčně, tak to asi žádný bonusy nepřijdou, že.? A je lepší uplatňovat ročně a nebo měsíčně, nebudu mít když to dám měsíčně nebo ročně o to vždy poníženou vyplatu? Jsem se těšila na penízky na víc, a teď jsem zjistila, že asi nic navíc nebude když to má měsíčně 😐 děkuji za info, ale tohle šlo na škole vždy mimo mě,..😅 ![]()
Můžeš si je předělat na sebe, přítel to musí nahlásit v práci a budeš potřebovat od něho z práce potvrzení, že si už slevu neuplatňuje. Je jedno jestli měsíčně nebo ročně, částka je to pořád stejná, akorát ročně to dostaneš zároveň. Jak to myslíš s tou ponizenou vyplatou, že by zamestnavatel byl hajzlik a dával ti o to menší třeba prémie? V tom případě bych to nechala buď partnerovi a nebo si pak dala sama daň. přiznání.