Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím všechny.
Nevíte náhodou, když jsem na mateřské, která je vyšší než 4000Kč jestli dostanu bonus na dítě? Mám 10letého klučinu a na nemocenské jsem to nepobírala z důvodů že nepracuji, ale mateřská se prý počítá jako že pracuji, tak nevím. Děkuji ![]()
@mapejka píše:
Zdravím všechny.
Nevíte náhodou, když jsem na mateřské, která je vyšší než 4000Kč jestli dostanu bonus na dítě? Mám 10letého klučinu a na nemocenské jsem to nepobírala z důvodů že nepracuji, ale mateřská se prý počítá jako že pracuji, tak nevím. Děkuji
Bonus na dítě bys mohla dostat v případě, že by byly ty 4000 zdanitelný příjem ze zaměstnání. Takže při mateřské na bonus není nárok.
Škoda
A Hani nevíš náhodou když jsem na mateřské a v tom roce jsem vůbec nepracovala, jestli mi proplati dovolenou? Na rodičovskou bych měla nastoupit 4.12 2013.Děkuji ![]()
@mapejka píše: Škoda![]()
A Hani nevíš náhodou když jsem na mateřské a v tom roce jsem vůbec nepracovala, jestli mi proplati dovolenou? Na rodičovskou bych měla nastoupit 4.12 2013.Děkuji
Tak to se omlouvám, ale tyto mzdové záležitosti vůbec neznám
Snad poradí někdo jiný.
@mapejka nedalo mi to a dívala jsem se do zákoníku práce a podle toho co je napsáno v §212, pak se mateřská posuzuje jako výkon práce. Takže pokud bude MD déle jak 60dní, pak vzniká nárok na celou dovolenou za rok. Za rodičovskou se nárok krátí. Teď záleží na tom, co jsi dělala před MD? Nemoc? Podle toho se bude dovolená krátit. Každopádně si o čerpání zaměstnavatele požádej a uvidíš ![]()
A ještě by mě zajímalo, pokud se MD bere jako výkon práce, mám právo na bonus na dítě???Díky
Mateřská není zdanitelný příjem, takže se nedaní. Není teda z čeho uplatnit slevy, takže ani bonus.
Díky moc, zase nic
alespon mám mateřskou větší než nemocenskou a ted už máme malinkou doma tak přibudou přídavky. díky
Zdravím, prosím vás slyšela jsem, že by se daly děti daly dát i k tchýni do danového přiznání, když má s náma trvalé bydliště.. manžel je osvč a děti si odepsat už nemůže, já jsem na rodičáku..
@zelv píše:
Zdravím, prosím vás slyšela jsem, že by se daly děti daly dát i k tchýni do danového přiznání, když má s náma trvalé bydliště.. manžel je osvč a děti si odepsat už nemůže, já jsem na rodičáku..
Dle zákona o dani z příjmu se za vyživované dítě považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit. Takze asi jo, ale otazku bych smerovala spis primo na urcity urad, kde by Ti rekli presne - urcite jsou tam zase nejaky ëxtra" nalezitosti, ktery se musi splnit ![]()
No, já bych řekla, že manžel příjmy má, takže si teoreticky děti uplatnit může, ale nedělá to, protože používá paušál a v tom už jakoby jsou zahrnuty… nebo ne?
Prarodiče si dítě ve Vašem případě uplatnit nemůžou, protože přesně jak píší nademnou tak manžel příjmy má. Jedině že byste si při rodičovské dovolené přivydělávala (příjem vyšší než 48 tis hrubého ročně) a pak byste si děti uplatnila vy. Můžete mít i pronájem, ostatní příjmy atd.
Pomooc
![]()
Je tu někdo kdo by mi poradil? moje pritelkyne 2 děti ve vl péči děti nejsou mé..spolu nebydlíme,
byla na fin uřadu a tam se dozvedela ze si muze spetne zažadat o slevu na deti v roce 2011 prodala pole za 100 000 a pravdepodobne je neuvedla do dan prohlasení. Pole dostala od rodicu a byla vlstníkem min.6 let. peníze použila na dluhy z prvniho manzelstvi.Moje otazka zni muze si do dan. prohlaseni pro rok 2O12 tuto zminenou castku 100000?Nebude platit nejakou pokutu? bude jí to zapocítano jako prijem? V tu dobu měla nízky příjem (zivnostak nema) tak by se to hodilo omlovám se, že jsem se sem vecpal do diskuze
![]()
a jeste sem si vzpomel zapocita se i pronajem os auta na to by asi ale nemela zadny doklad tak nevim co stim diky za rady Pepa
slevu na děti si uplatnit může, teď nevím, jestli to není již promlčené?
Výnos z prodeje pole měla zdanit v řádném daňovém přiznání v roce kdy prodala. Je jedno na co peníze použila.
Toto se nedává do daňového prohlášení, to je formulář na slevy, úplně něco jiného ![]()
Pronájem auta-pokud je to opakující se činnost měla by zdanit, snad má smlouvu.