Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Za kolik měsíců si může uplatnit slevu na studenta člověk, jež v květnu složil poslední zkoušku na VŠ (úspěšně), od 1.6. nastoupil do práce a zároveň v tom červnu byly promoce - bude sleva na studenta 1. - 5. měsíc nebo 1. - 6. měsíc?
Soustavná příprava končí následujícím měsícem po složení poslední zkoušky, v případě, že po celý měsíc není vykonávána výdělečná činnost, nebo nevznikl nárok na podporu v nezaměstnanosti či rekvalifikaci, případně jejich kombinaci.
https://www.podnikatel.cz/…-nizsi-dane/
Takže 1. - 5.
@aledud Za nás to bylo tak, že studentem byl člověk do dne státnic resp. ještě v tom měsíci. Takže do konce května. Promoce na to vliv nemá, protože na diplomu by mělo být napsáno datum státnic.
Ale pozeptala bych se na studijním
Přidám se, slyšela jsem, že jsou dva různé termíny pro tyto studenty. Jeden je hned druhý den po zkoušce, druhý do konce následujícího měsíce. Je to pro slevu na dani a jinak pro zdr. pojišťovnu. Nevíte, jak to je? Jedna dcera studuje VOŠ, tam měli nějako besedu a ženská z pracáku jim řekla, že i když mají závěrečnou zkoušku v červnu, nemusí se o nic starat do konce srpna. To mi připadá hodně divný.
@vokishka píše:
Přidám se, slyšela jsem, že jsou dva různé termíny pro tyto studenty. Jeden je hned druhý den po zkoušce, druhý do konce následujícího měsíce. Je to pro slevu na dani a jinak pro zdr. pojišťovnu. Nevíte, jak to je? Jedna dcera studuje VOŠ, tam měli nějako besedu a ženská z pracáku jim řekla, že i když mají závěrečnou zkoušku v červnu, nemusí se o nic starat do konce srpna. To mi připadá hodně divný.
No vím, že byl rozdíl ve střední a ve VŠ. Na střední to bylo do konce prázdnin, ale když člověk nastoupil do práce, tak to nikdo neřešil. Já zdravotní musela platit hned po konci studia na VŠ. Tj. státnice v lednu a a od února pjištění. No a sleva na dani, tam to záleží jak dlouho platí potvrzení o studiu, ale úplně nevím.