Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@lucenka píše:
Tatínka nikdo přeci nenutí radovat se z dárků. Ale malé děti na to snad mají právo a radovat se s nimi může maminka.@Bábrdl píše:
Teda kult dítěte už je asi někde úplně jinde, než kde jsem si myslela
![]()
Ano, jsem zastáncem toho, že v případě, že někomu zemře maminka nebo tatínek má právo se „neradovat nad dárky“ a to i v případě, že v domácnosti jsou děti.
Co kdyby zemřelo jedno z dětí? Tak se sourozenci taky nezkazí Vánoce, tím, že by snad někdo truchlil? Bude veselo,Já jsem fakt z tohoto typu uvažování v šoku.
Opravdu, opravdu by ses dokázala radovat a prostě do očí říct svému životnímu partnerovi, aby laskavě neobtěžoval se svým smutkem ze ztráty rodiče a zavřel se v ložnici, protože vy si budete zpívat koledy, pouštět pohádky a radovat se pod rozsvíceným stromkem?
Dobrá, smrt rodiče tě zjevně nedojímá. A co kdyby mu zemřelo dítě z prvního manželství? Taky zavřít se zármutkem a zbytek rodiny slaví, nebo to by měl nárok na ohledy?
@Bábrdl ale já bych mu neřekla, ať jde se svým smutkem někam. Ale normálně bych se věnovala dětem, takže bych si s nimi hrála s hračkami které dostaly, rozsvítili bychom si večer vánoční výzdobu. A partnerovi bych se snažila být oporou. Ale neodstavila bych děti na vedlejší kolej a nezakázala bych jim se radovat z Vánoc.
@Bábrdl píše:
Teda, já jsem v šoku. Ženské mají plná ústa potřeby empatie, ale jen když jde o ně…Manželovi zemřel tatínek. Je to DVA DNY! A tebe obtěžuje, že truchlí? Chceš žít normálně dál, ale tvůj muž je drze smutný, že mu zemřel otec?
No teda, já nemám slov…
Prostě dej manželovi prostor, ať si to odtruchlí. A pokaždé, když tě napadne, že „chceš prostě žít dál“, tak si vzpomeň, že to byl TÁTA!
@jdukolem píše:
tak je logické že syn truchlí a snacha - jeho žena by měla být podpora a ten kdo bude fungovat místo něj.. až zemře rodič jí, tak to bude naopak ne? nebo k čemu je teda partnerství?
Mně nekdy přijde, že ti mladí jsou tak brutálně zahledění do svých práv, že naprosto odmítají uznat to, že ti rodiče jsou vlastně ještě pořád rodiče, a že jsou pro ty partnery taky pořád důležití. Protože vyčítat někomu, že dva dny po smrti truchlí - to snad není ani pravda. A děti že by měly zkažené svátky? houby leda, dětem se může klidně říci, že tatínek má velikou bolest, tak k němu musíme být moc milí a moc hodní.
A sama vím, že není rozdílu v bolesti, když někdo umře úplně nečekaně anebo když už víte, že ta smrt přijde. Bolí to úplně stejně, k nevydržení. první jsem zažila u táty, který si večer lehl a ráno byl mrtvý, bylo to 12.12. a ty vánoce si nepamatuji vůbec, a druhý byla maminka. Bolelo to neskutečně a bolí to stále.
Prostě nechápu to sobectví - já chci žít dál. Však neumřeš, jenom bys měla mít víc citu.
@lucenka píše:
Tatínka nikdo přeci nenutí radovat se z dárků. Ale malé děti na to snad mají právo a radovat se s nimi může maminka.@Bábrdl píše:
Teda kult dítěte už je asi někde úplně jinde, než kde jsem si myslela
![]()
Ano, jsem zastáncem toho, že v případě, že někomu zemře maminka nebo tatínek má právo se „neradovat nad dárky“ a to i v případě, že v domácnosti jsou děti.
Co kdyby zemřelo jedno z dětí? Tak se sourozenci taky nezkazí Vánoce, tím, že by snad někdo truchlil? Bude veselo,pokud dobre pocitam, tak vanoce v rodine probehly. Muz zakkadatelky truchli 2 dny!!!
@jdukolem Však funguje misto nej, ne? Proto pise, ze se stara o děti a ze nevi, do jake míry se chovat bezne (viz rozsviceni stromečku ).
Nebo mají všichni hromadne upadnout v hlubokou depresi??
Manžel ma plne pravo truchlit a ona ted byt ta silnější (což je ) a snažit se udržet situaci hlavne kvuli dětem v únosné rovině.
Autorka si sem prisla pro radu, jak se k manželovi ted správne chovat a ne pro morální,,tytyty"!
Autorko, kazdy truchlí po svém. Mam kamaráda, kterému zemřela maminka (par let předtím i otec ) ve 20 letech. 2 dny po její smrti přijel za nami na pokec a choval se jako nic. Proste o tom mluvit nechtěl. Takze jsem jeho potřebu respektovala a bavila se s nim o běžných věcech. Nekdo si to,,chce" obrecet. Respektuj způsob truchleni tvého manžela, buď ohleduplna k jeho potřebám. Buď tam pro nej, on jednou bude pro tebe. Od toho jste manžele v dobrém i zlem ![]()
@inkakřivák píše:
Mně nekdy přijde, že ti mladí jsou tak brutálně zahledění do svých práv, že naprosto odmítají uznat to, že ti rodiče jsou vlastně ještě pořád rodiče, a že jsou pro ty partnery taky pořád důležití. Protože vyčítat někomu, že dva dny po smrti truchlí - to snad není ani pravda. A děti že by měly zkažené svátky? houby leda, dětem se může klidně říci, že tatínek má velikou bolest, tak k němu musíme být moc milí a moc hodní.
A sama vím, že není rozdílu v bolesti, když někdo umře úplně nečekaně anebo když už víte, že ta smrt přijde. Bolí to úplně stejně, k nevydržení. první jsem zažila u táty, který si večer lehl a ráno byl mrtvý, bylo to 12.12. a ty vánoce si nepamatuji vůbec, a druhý byla maminka. Bolelo to neskutečně a bolí to stále.
Prostě nechápu to sobectví - já chci žít dál. Však neumřeš, jenom bys měla mít víc citu.
Inko, mě taky zemřel táta 12.12.před rokem. ![]()
@lucenka i deti by meli byt srozumeny se situaci byl to jejich dedecek. Tuchlit by meli i deti. Cela rodina by mela drzet smutek. Zapalit svicku…
@jahuhudka píše:
@lucenka i deti by meli byt srozumeny se situaci byl to jejich dedecek. Tuchlit by meli i deti. Cela rodina by mela drzet smutek. Zapalit svicku…
Ale malé děti tohle nechápou. Ano zapálí svíčku, ale pak si chtějí hrát.
@jahuhudka A proc si děti nemůžou prožít zármutek po svém a musime jim neco,,nutit "? Neni to dobre, ze to v dětském veku přejdou tak nějak snáz? Myslim, ze zarmutku se jeste v zivote,,uzijou " az az..
@Jitusee podle mne jsou deti soucasti rodiny tedy radosti i smutku. Kdyz se rodina raduje deti k tomu bere a kdyz truchli tak se bude delat jakoze nic? Proste rodina truchli.
@jahuhudka píše:
@Jitusee podle mne jsou deti soucasti rodiny tedy radosti i smutku. Kdyz se rodina raduje deti k tomu bere a kdyz truchli tak se bude delat jakoze nic? Proste rodina truchli.
Ano truchlí. Ale děti berou smrt jinak. Oni si neuvědomují do relativně vysokého věku tu konecnost.
@jahuhudka A bude jim to truchleni nutit, kdyz to tak sami zatim necítí? Vsude to je jine, ale ja bych svoje děti do smutku nenutila a naopak bych byla rada, ze se s tim pasuji po svém.
@Jitusee ja bych je nenutila brecet. Ale v rodine je smutek. Jak jinak se popasovat se smrti blizkeho.? Kdyz je svatba veseli se kdyz prijde smrt truchlime to je snad prirozene
@jahuhudka píše:
@Jitusee ja bych je nenutila brecet. Ale v rodine je smutek. Jak jinak se popasovat se smrti blizkeho.? Kdyz je svatba veseli se kdyz prijde smrt truchlime to je snad prirozene
Ale malé dděti nechápou smrt. Zemřel tvým dětem někdo blízký? Klukovi zemřel děda a představ si, že neuronil aniani slzu a to ho miloval. Došlo mu to až později, když ho neviděl u něj doma.