Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Včera jsem dětem rozsvítila stromeček a taky se mu to moc nelíbilo. Děti za to ale nemůžou. Mám strach aby nebyl naštvaný, že s ním netruchlím ale já se věnuji dětem a snažím se na to nemyslet.Chci žít prostě normálně dál.
Abychom se tu nepřely, tohle napsala zakladatelka. Má strach, aby nebyl manžel naštvaný. A že se věnuje dětem a že s ním netruchlí. A o tom je řeč. Jako jeho žena by snad měla a mohla pochopit, že on truchlí, a taky by mu to měla dát najevo, třeba tím, že sice dětem rozsvítí ten stromeček, ale pak řekne například - děti, táta má veliké trápení, já jdu za ním, hrejte si chvilku sami. A jít si sednou k němu, obejmout ho, pohladit, vyjádřit i slovy účast a lítost nad jejich ztrátou. Asi tak. Nikdo tu po ní nechce tryznu nebo černé šaty a florem potažený byt. Ale snad by měla pochopit, že dva dny po smrti otce ho prostě svátky neberou a že asi, kdyby to šlo, by je zrušil..
@inkakřivák píše:
Včera jsem dětem rozsvítila stromeček a taky se mu to moc nelíbilo. Děti za to ale nemůžou. Mám strach aby nebyl naštvaný, že s ním netruchlím ale já se věnuji dětem a snažím se na to nemyslet.Chci žít prostě normálně dál.
Abychom se tu nepřely, tohle napsala zakladatelka. Má strach, aby nebyl manžel naštvaný. A že se věnuje dětem a že s ním netruchlí. A o tom je řeč. Jako jeho žena by snad měla a mohla pochopit, že on truchlí, a taky by mu to měla dát najevo, třeba tím, že sice dětem rozsvítí ten stromeček, ale pak řekne například - děti, táta má veliké trápení, já jdu za ním, hrejte si chvilku sami. A jít si sednou k němu, obejmout ho, pohladit, vyjádřit i slovy účast a lítost nad jejich ztrátou. Asi tak. Nikdo tu po ní nechce tryznu nebo černé šaty a florem potažený byt. Ale snad by měla pochopit, že dva dny po smrti otce ho prostě svátky neberou a že asi, kdyby to šlo, by je zrušil..
A stejně tak by on měl pochopit, že dětem rozsvítí stromeček a ne se kvůli tomu naštvat. A jak víš, že ho nepohladí, neobejme, ale ve chvíli, kdy ji zrovna nepotřebují děti?
@jahuhudka píše:
Podle tvé logiky, když dítě nechápe smrt, umře jim táta nebo máma, je na místě, aby druhý rodič vystrojil vánoce, přece jim je nebude kazit, když tomu stejně nerozumíRodič je tu i proto, aby vysvětlil smrt.
No, on je dost rozdíl, zda tomu dítěti umře někdo z rodičů a najednou doma chybí a když umře děda, který jak zde bylo psáno byl posledního půl roku v nemocnici, předtím nevíme, ale těžko měl nějaký intenzivní kontakt s tím dítětem, neb je pravděpodobné, že i předtím na tom zdravotně nejspíš nebyl úplně OK, takže z pohledu dítěte umřel někdo, koho vlastně ani moc neznalo, ano, byl to jeho děda, ale zároveň mu nikdo doma nechybí, takže to opravdu moc v malém věku nechápe.
@lucenka píše:
A stejně tak by on měl pochopit, že dětem rozsvítí stromeček a ne se kvůli tomu naštvat. A jak víš, že ho nepohladí, neobejme, ale ve chvíli, kdy ji zrovna nepotřebují děti?
Teď jí potřebuje především životní partner ne? Myslím, že děti pár dnů se základním obhospodařením přežijí a za měsíc ani nevzpomenou, že neměly věškerý komfort, hry a vycházky a rozsvícený stromek. Ale manžel-partner, si to pamatovat bude, jde o jednu ze zásaních životních událostí, umřel mu rodič, to ce tak často neděje
@lucenka píše:
A jak ty víš, že se naštval? ![]()
Pro mne je čerstvé úmrtí rodiče tak extrémní situace, že bych tam prostě byla pro partnera a děti by to prostě musely chvíli vydržet bez her a smíchu.
@jahuhudka píše:
Teď jí potřebuje především životní partner ne? Myslím, že děti pár dnů se základním obhospodařením přežijí a za měsíc ani nevzpomenou, že neměly věškerý komfort, hry a vycházky a rozsvícený stromek. Ale manžel-partner, si to pamatovat bude, jde o jednu ze zásaních životních událostí, umřel mu rodič, to ce tak často neděje
takže dětem dáme najíst a budeme jejich další potřeby ignorovat. To je opravdu skvělý přístup milujících rodičů
Děti si takovéhle věci (křivdy) pamatují velmi dobře.
@Bábrdl píše:
A jak ty víš, že se naštval?
Pro mne je čerstvé úmrtí rodiče tak extrémní situace, že bych tam prostě byla pro partnera a děti by to prostě musely chvíli vydržet bez her a smíchu.
vždyť to tam píše, že se mu nelíbilo, že rozsvítila dětem stromeček.
A tedy zajímalo by mě, jak zařídíš, aby si malé děti nehrály a nesmály se, jak se takové dítě zabaví, když nic nesmí. Bude muset několik dnů mlčky sedět na křesle?
@lucenka píše:
takže dětem dáme najíst a budeme jejich další potřeby ignorovat. To je opravdu skvělý přístup milujících rodičů![]()
Děti si takovéhle věci (křivdy) pamatují velmi dobře.
Jaké křivdy
rodina prostě drží smutek, to je křivda? Ježišikriste
@jahuhudka píše:
Jaké křivdyrodina prostě drží smutek, to je křivda? Ježišikriste
ale dítě bude brát jako křivdu, když se mu zničehonic přestaneš věnovat a začneš ho ignorovat. V předškolním věku nechápe smrt. Takže ano maminka se může chvíli chlapovi věnovat, ale pak můsí tu pozornost dát i dětem. Jinak si budou připadat odstčené, nemilované.
Místo svítícího stromečku bych dětem za dědečka nabídla zapálení svíčky, společné vzpomínky, manželovi hlavně oporu. Musí z toho být hodně v šoku. I když člověk smrt čeká, vždy ho zasáhne. Pro Boha, vždyť to byl jeho táta. Co bys jako dělala Ty? Nevím jaké máte vztahy v rodině, ae za tchána bych truchlila taky a hodně.
Děti se se smrtí taky musí naučit vyrovnat a jak jim to doma ukážete, budou z toho vycházet i nadále. Nemám ráda, když se ze smrti dělá tabu, synové s námi chodí normálně na pohřby příbuzných, na hřbitov a tak.
@inkakřivák Ja si myslim, ze se to tady zase jak je zvykem, zene do extrému. Nikdo z nas prece nemůže vedet, ze se nevěnuje i jemu a neproziva s nim jeho žal, prestoze se obavám, ze žal neni o nic menší, ani kdyz je sdíleny.
Na me dotaz působí tak, ze autorka nevi do jake míry se věnovat I dětem, aby se manžel necítil odstrceny i se svou bolesti na druhou kolej.
@Bábrdl Vázne zakážes se dětem smat, protoze druhy ma bolavé srdce? Neznam jediného rodiče, ktery by po svých dětech vyžadoval takovou,,tryznu". Buď to tak děti citi přirozene, ze se smat nechtějí a je jim smutno, v opačném případě bych je držela s běžným chováním od tatínka trosku bokem, ale nic bych jim nenutila ani nenakazovala. Což se ale nevylučuje s tim, ze bych s nimi o situaci ktera nastala mluvila a vysvětlila jim, proc je tatinek smutný a mají k nemu byt ted obezřetní.
@lucenka Co si to ten děda dovolil umřít co? A ještě na vánoce, taková křivda. TAk jestli takhle někdo vychovává děti, že že musí mít pozornost vždy a za každé situace na 100% tak potěš koště.
Všechno jde stranou, jinak se hned budou cítit nemilované a odstrčení. Někdo je těžce nemocný? No a co. Někdo umřel? Hlavně neruště má děti, zrovna si hrajeme.
@jahuhudka píše:
@lucenka Co si to ten děda dovolil umřít co? A ještě na vánoce, taková křivda. TAk jestli takhle někdo vychovává děti, že že musí mít pozornost vždy a za každé situace na 100% tak potěš koště.
Všechno jde stranou, jinak se hned budou cítit nemilované a odstrčení. Někdo je těžce nemocný? No a co. Někdo umřel? Hlavně neruště má děti, zrovna si hrajeme.
Pěkně napsané, pak nemají z dětí vyrůstat neempatičtí sobečci.
@jahuhudka píše:
A tohle někde píšu? Ale ty děti nemohou za to, že někdo zemřel, tak proč za to mají trpět? Proč si najednou nesmí hrát, rozsvítit stromeček na který se těší?
@Tinuvien píše:
Pěkně napsané, pak nemají z dětí vyrůstat neempatičtí sobečci.
a dítě, které třeba tátu obejme, když brečí, dá mu pusu na chvíli se přitulí a pak si jde hrát je neempatický sobeček? Skvělé empatické předškolní dítě musí probrečet několik dnů a nevzít do ruky hračku?