Smrt tchána, muž to nese těžce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10206
31.12.16 22:22

Tohle je zase naprosto zbytečná diskuze. Některé zase každé písmenko vyhroti do extrému a podtrhnou blijicim smajlikem, jen aby mohly dat najevo jak jsou znechucene odlišným názorem.
Nikdo tady nevyjádřil neúctu ke smrti, nezlehcoval žal tatínka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.12.16 22:23

@Bábrdl Moji tetě, když před lety tragicky zemřel manžel, tak si svůj smutek a žal taky nevybíjela na pětiletém nejmenším synovi. Ještě ani v den pohřbu nevěděl, že tatínek umřel. Dali ho ke známým a s realitou ho postupně střetli až po pohřbu. POhřeb udělali velmi rychle, právě proto, aby se to zbytečně neprotahovalo a dál mohli truchlit s vzpamatovat se sami. Stejně tak jeho skoro dospělí bratři a jejich partnerky.
Je ředitelkou MŠ, o prožívání dětí něco ví a ví, že by to bylo zbytečné, očekávat od dítěte, aby se chovalo a prožívalo to, co dospělí, při úmrtí blízkého člověka.
Dnes je ten nejmenší skoro dospělý, nemá pocit, že by udělali něco špatně.

Sama si pamatuju, když mi bylo pět let, tak mi umřel první dědeček. Byla jsem zrovna v tom období v nemocnici na těžké operaci. Já jako dítě jsem to nevnímala jako naši. A naši se jako k vůli tomu měli zhroutit? Zastavit čas a dál nežít pro mě(po operaci) a dva malé sourozence rok od sebe?

Není to o neschopnosti poskytnout citovou oporu.Toto je věc, kterou si musí prožít a odžít každý sám. Nikdo Ti s tím nepomůže, bohužel.
Ale mysli si o tom, co chceš. Nedovedu si představit, že bych tu po úmrtí i vlastních rodičů řvala po dětech a nedovolila jim rozsvítit si stromeček.

Někdo má to štěstí, že se se smrtí během dětství a dospívání prakticky nesetká. Mám kolem sebe dost lidí ve věku kolem třiceti let, kde mají ještě oba partneři rodiče a prarodiče. Těm se to potom mluví. Ale když se do této situace dostaneme, je potřeba se s tím nějak vyrovnat.Taky jsem jako patnáctiletá vnímala jinak smrt svého děti a babičky na rakovinu, v 65 a 63 letech, než moji výrazně mladší sourozenci.Taky po nich nikdo neřval a nechtěl jim vnutit pocity, které nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
31.12.16 22:28

@Jana206 Do písmenka souhlasím.
A neznam jediného rodiče, ktery by se své díte zlobil, ze neni smutne. Naopak jsem myslela, ze je žádoucí je smutku uchránit, dokud to možne je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.12.16 22:42

@Jitusee :kytka: Já si zase myslím, že chránit ano, ale do určité míry. Jak už jsem psala, moje poměrně malé děti šly dvakrát k otevřené rakvi. A trauma z toho rozhodně nemají. V obou případech šlo o staré lidi zemřelé přirozenou smrtí ve vysokém stáří - 85 a 92 let, takže se na vzhledu nepodepsala žádná těžká nemoc, chemoterapie apod. Tehdy pětiletá dcera měla s dědečkem hezký vztah a myslím, že se s ním důstojně rozloučila, na pohřbu brečela, dnes po třech letech vzpomíná na to, co prožili, když žil. Babičku a dědu ztrápené několikaletou chemoterapií rozhodně naši vystavovat nenechali, ani pro rodinu.

Moje menší děti se zatím se smrtí ještě nesetkaly. Nikdo nám neumřel, naposledy ten děda, když bylo tretí rok a půl a nejmenší ještě nebyla. Přála bych si, aby to tak zůstalo co nejdéle :srdce: Díky tomu, že nemají zatím tu zkušenost, tak taky smrt vnímají jinak, než ty starší děti.

Na druhou stranu ale nemám pochopení pro to, aby si truchlící dospělý jedinec vyléval zlost na malých dětech. Snažila jsem se pochopit zakladatelku a zastat se jí :kytka: Jsem toho názoru, že toto si musí odžít každý sám, nelze poskytnout citovou oporu. Nemá to nic společného s tím, že bych to zlehčovala nebo měla neúctu ke stáří a smrti. Já i partner víme, že děda by jim to kino přál, naopak by se zlobil, kdyby nešli - sám partner to řekl v den smrti, taky mě tato možnost napadla, ne, že ne. A uživatelka, která mě citovala a házela blijící smajlíky, mě nijak netrápí. Že oni to mají v rodině jinak, respektuji, nic dalšího s tím dělat nehodlám. Já sama sebe prezentuji jinak než podobnými smajly, i když mám názor jiný.

Trošku mi přijde, že manžel zakladatelky je z těch, co se se smrtí setkali tváří tvář poprvé, dřív možná v dětství, kdy to vnímal úplně jinak. Neznám nikoho, kdo by tak reagoval.Jak říkáš, každý se snaží ty děti spíš uchránit, stáhnout se do sebe a svého smutku a neobtěžovat okolí, hlavně děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
31.12.16 22:49

@Jana206 Nastesti mas lepší vysvětlující taktiku nez ja a vsechno jsi popsala tak, jak i ja si myslim, ze je správne. Ja tady furt dokola parafrazuju svoje věty ve snaze vysvětlit svoje smysleni tem, co jsou tak nesmírne pohoršene, ale mela bych se asi zkratka smířit s tim, ze kazdy přemýšlí jinak a kazdy za správne jednání považuje jine.
Ja autorky dotaz chapu, nijak me nepohorsil a necítila jsem z neho žádnou neuctu k manželovi, takze jsem z tak vyhrocené diskuze v soku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
31.12.16 23:04

Konkrétně k uživatelce, která mě citovala s blijícím smajlem.Ta slušně diskutovat snad ani neumí, stačí se nahodile podívat na jiné diskuze s kontroverzním tématem. S kým souhlasí, tomu leze pomalu do pozadí, s kým nesouhlasí, odpálkuje podobně.

Myslím, že nemá smysl někomu něco vysvětlovat. Kdo nebude chtít, nepochopí Tě ani kdyby ses „rozčtverečkovala“.Už se na emiminu pohybuju spoustu let, tak vím, co kde od koho můžu čekat.
Je fakt, že schopnost tolerance a pochopení odlišného názoru rok od roku upadá. Bohužel. Nevím, jestli to teď ještě jde, ale kdyby sis vyhledala staré diskuze např. z roku 2006,2008,tak bys našla příspěvky plné pochopení a podpory, upřímnou snahu poradit, a to ať se jednalo o chodítko, sociální dávky, nevěru, nebo pohřeb. Teď už můžeš čekat, pokud se zapojíš do podobně kontroverzního tématu, sodu z nějaké strany, téměř vždy :mrgreen:

Není to jen dobou celkově, ale tehdy mělo emimino pevné, jednotné a lepší vedení ze strany adminů a taky neměl přístup k netu kdokoliv. Většina žen, která tu chtěla diskutovat, tak v míru, toto by si prostě nedovolila.

Co se týče šoku, musíš se naučit nebrat si útoky příliš k srdci, je to jen internetová diskuze :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.12.16 23:13

Máte pravdu, jsem zbytečně útočná a beru si to zbytečně osobně.

Je to proto, že si myslím, že za ta hezká slovíčka prostě balíte neochotu nějak se omezit, když partner potřebuje citovou odporu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
31.12.16 23:18

@Jana206 Ja si to osobně neberu, uz jsem tady schytala hodnekrát sodu za jiny nazor. Spis jsem zrovna u tohodle tématu nečekala takový drama a ze některé z toho vystouraji to, co vubec psáno neni, jen diky nějaké své dedekci.
@Bábrdl To je prave ono, jsi strašne domysliva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80082
1.1.17 19:17

@Jana206 nezlob se, ale kde jsi co četla o tom, že by dělal doma peklo? pro pánajána, tady se dělá tragedie z každého s prominutím prdu, že nedonesl kytku nebo nedejbůh nepoděkoval za polívku a ještě nechal talíř na stole, ale smrt otce je prostě natolik drobnost, že by se měl z ní člověk vzpamatovat už za dva dny? Ty ses po smrti svých rodičů takhle rychle otřepala? pak jsi bud naprosto emočně plochá anebo neskutečný lhář. Normální člověk po této ztrátě začíná tu bolest teprve cítit. neumím si představit, že by mi tohle někdo řekl - hele už jsou to dva dny, co máma umřela, tak neblbni a jdeme slavit. Co se to s vámi lidi děje? kde je porozumění, soucit, láska, podpora? proč se pro pánajána vůbec tyhle typy vdávají? No potěš koště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
1.1.17 19:25
@inkakřivák píše:
@Jana206 nezlob se, ale kde jsi co četla o tom, že by dělal doma peklo? pro pánajána, tady se dělá tragedie z každého s prominutím prdu, že nedonesl kytku nebo nedejbůh nepoděkoval za polívku a ještě nechal talíř na stole, ale smrt otce je prostě natolik drobnost, že by se měl z ní člověk vzpamatovat už za dva dny? Ty ses po smrti svých rodičů takhle rychle otřepala? pak jsi bud naprosto emočně plochá anebo neskutečný lhář. Normální člověk po této ztrátě začíná tu bolest teprve cítit. neumím si představit, že by mi tohle někdo řekl - hele už jsou to dva dny, co máma umřela, tak neblbni a jdeme slavit. Co se to s vámi lidi děje? kde je porozumění, soucit, láska, podpora? proč se pro pánajána vůbec tyhle typy vdávají? No potěš koště.

Ale po tom chlapovi nechce nikdo, aby slavil. Jen chtějí mít rozsviceny stromeček, maminka si chce normálně hrát s dětmi.

• Citovat
  • Upravit
10206
1.1.17 19:32

@inkakřivák Některé z vas mají neskutečný um udělat z hovn* kuličku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.1.17 20:31

Co zakladatelka chce a nebo nechce těžko říct, už se neozvala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
1.1.17 20:35
@Jitusee píše:
@inkakřivák Některé z vas mají neskutečný um udělat z hovn* kuličku :lol:
že? hlavně ty které se nejvíce domýšlí jaké peklo dělá ten truchlící :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10206
1.1.17 20:45

@jdukolem To platí z obou stran. Tady nikdo neumi radit v obecne rovině a vzdycky se začne domyslet a spustí se bitva :lol:
@Bábrdl No ja se ji ani nedivím, po te sode, co tady dostala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80082
2.1.17 10:37

A divíš se? Když je naštvaná, že manžel nemá dva dny po smrti otce náladu se bavit u rozsvíceného stromečku? ne dělat nějaké ejchuchu juchuchu, ale prostě ho vánoce míjejí? To je fakt strašné. Copak ta jeho žena pro něj nemá trošku pochopení? Představte si sebe - zemře vám otec a váš manžel, člověk, který vám slibuje být oporou po celý život, je na vás naštvaný, že ještě dva dny poté nemáte na nic náladu a nechcete ani být s dětmi u rozsvíceného stromečku a dělat, jakože nic.
Jde jen o tohle, o nedostatek empatie a bezohlednost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí