Sňatek s cizincem - doklady

11370
10.7.13 08:40

Sňatek s cizincem - doklady

Ahoj holky. Mám dotaz na ty, co maj za manžele cizince. Koukala jsem na netu na to, jaký doklady potřebujeme ke svatbě tady v ČR (budeme tu bydlet), ale jsem z toho jelen. Co všechno je potřeba vyřídit ještě v jeho zemi a co se dá udělat když tak přes ambasádu z ČR? Přítel je z Rumunska, takže je to rámci EU.. Ne že by to nějak spěchalo, ale plánujeme to asi na příští rok a přítel za pár měsíců pojede domu, asi si zařídil pas, tak by si tam měl když tak oběhat, protože pak se tam jen tak nedostane. Když tak polopaticky poprosím, jsem trochu matla. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
261
10.7.13 08:49
@mejdylko píše:
Ahoj holky. Mám dotaz na ty, co maj za manžele cizince. Koukala jsem na netu na to, jaký doklady potřebujeme ke svatbě tady v ČR (budeme tu bydlet), ale jsem z toho jelen. Co všechno je potřeba vyřídit ještě v jeho zemi a co se dá udělat když tak přes ambasádu z ČR? Přítel je z Rumunska, takže je to rámci EU.. Ne že by to nějak spěchalo, ale plánujeme to asi na příští rok a přítel za pár měsíců pojede domu, asi si zařídil pas, tak by si tam měl když tak oběhat, protože pak se tam jen tak nedostane. Když tak polopaticky poprosím, jsem trochu matla. :lol:

Tady Ti nikdo neporadí na 100% zeptej se na příslušné matrice, já jsem si brala ukrajince a mamka němce a doklady pro každého uplně jiné, jedině že si teď někdo čerstvě vdaval tak Ti poradi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
10.7.13 08:52

@kotěna děkuju, to mě taky napadlo se zeptat na matrice, ale tak ono to nespěchá, jen jsem chtěla vědět přibližně :D no já někde četla, že když je to občan země EU, tak je to právě s těma papírama jednoduší… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
10.7.13 08:55

Nejlepsi je zajit na matriku a domluvit se tam, podaji ti presne informace, co je treba.
ja mam za manzela svycara, brali jsme se v CR, ale nezijeme tam. POtreboval rodny list (nebo neco podobneho, co v te zemi jako rodny list funguje), doklad totoznosti, dale si musi zaidit doklad o pravni zpusobilosti k uzavreni manzelstvi (ten vlastne potvrdi, ze v te zemi uz jendou zenaty neni), pote potvrzeni o bydlisti a o stavu (jestli vodovec a podobne, to ale asi kazdy stat nedela), dale pokud uz byl jednou zenaty, tak rozdusek o rozvodu.
mozna i ty si budes muset obehat dokumenty pro tebe.
napriklad ve svycarsku mu nevydaji ten doklad o zpusobilosti dokud nebudou mit ten muj z CR. v tom jeho bylo primo psano koh a kdy si bere. To v tom ceskem neni. je to trochu postavene na hlavu, protoze kdyby kazdy urad rekl, ze vyda potvrzeni az pote, co bude mit potvrzeni toho druheho snoubence, tak nikdy nevyda nikdo nic :lol: :lol:
a na to pozor, tenhle papir a vetsina dalsich nesmi byt starsi nez 6 mesicu tusim. zalezi taky na platnosti toho rumunskeho. svycarske papira byly platne jen 3 mesice.
az vse bude smit musis na vsem nechat udelat apostilu (to je nejvyssi overeni, dela se v Praze napr. na ministerstvi - tusim zahranici, to si musi overit). apostilou opatreny dokument potom musis nechat udelat notarska overenou kopii a tu potom nechat prelozit, samozrejme prekladatelem s razitkem.
no je toho fakt hodne a chce to zacit resit predem. jsou cekaci lhuty na dokumenty a podobne, pak vzit v uvahu jejich platnost.
na svatbe musi byt pritomen prekladatel (a nemuze to byt jeden ze snoubencu ani svedek), aby vedel k cemu se manzel zavazuje.
ale tohle vse ti povi zamestnanec matriky, urcite tam zajdi, i kdyz treba nemate datum, ale aspon informativne at vis, coje potreba. pak se zeptejte v manzela zemi, co potrebuji oni, aby mu ten dokument vydali.
jo a za snatek s cizincem se jeste plati specialni poplatek.
mrkni na tyto stranky

omlouvam se za chyby, pisu v rychlosti a nemam cas to po sobe cist :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
10.7.13 09:00

@mejdylko ja ti jenom poradim, at si na dokladech od nej, co musi byt prelozene do cestiny ohlidat razitka(tvz. apostyly)at si to nezapomene v Rumunsku orazit, me kvuli tomu svycari vraceli do CR :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7626
10.7.13 09:03

Aha jsem si nevsimla, ze apostyly jsou zu zminene :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
10.7.13 09:05

Tak to je mazec… Teď přemejšlim, jestli mi to za to stojí. Ale ještě si o tom promluvíme a uvidíme. Mě stačilo co všechno se muselo vyřídit, než se narodil prcek a pak rodičák. A teď ještě tohle. Mnoo… Ale děkuju moc za rady holky. :hug: ono je to na těch stránkách takový formální a člověk z toho moc nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.7.13 10:23

Ja mam dojem, ze apostily v ramci EU nejsou nutne. Mel by stacit overeny preklad. Ja si teda brala cizince z mimo EU, takze jsme je potrebovali. Ale kdyz jsme si zarizovali pobyt ve Spanelsku, tak na nicem byt nemusely.
Kazdopadne jedine matrika ti povi presne, ono nekdy I kazdy urad si nektere veci vyklada jinak :roll:
A meni se to casto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10222
10.7.13 10:29

Svycarsko ma skoro stejne podminky jako EU, sice nejsou sleni, ale plno veci plati stejne na zaklade smluv. a apostilu chteli
jinak kdyz jsem si tu vyrizovala pobyt, pojisteni a podobne, tak na to ji nepotrebovali. jen na ten snatek
no zeptej se a uvidis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
10.7.13 11:20

@Ali-Ali Apostily jsou nutné. Belgie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
9.2.15 16:29

Holky mate nekdo zkusenosti se svatbou s uprchlikem? potrebovala bych nejake zkusenosti? Budeme se s pritelem brat, je zadatel o mezinarodni ochranu, jenze uz jsme v kasacnim rizeni, a ma cestovni doklad totoznosti, predtim nebyl na matrice problem, a ted po nas chcou rodny list pritele, jenze on nemuze logicky ani na turecky konzulat:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová