Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak v praci jsi zadala o rodicovskou dovolenou, tam jsi si zvolila nejake datum. To datum vis ty a vi to i zamestnavatel.
Já jsem na rodičovské teď a když mi rodicovska začínala, tak jsem obdržela z UP dopis, kde mi napsala do kdy mám RD a jakou částku, takže minimálně odtud by jsi to všechno mela dany.
Jako třeba moje šéfka po mě chtěla email, ještě mi kvůli tomu volala, abych ji jako nahlasila, kdy jsem skončila MD a začala RD a do kdy mi bude trvat… což mě zase překvapilo tohle, že to chtěla hned doložit…
Otázka je, jestli máš taky dopis z UP, kde tě informovali o pobírání RD
Příspěvek upraven 03.01.25 v 17:43
@Tarena v práci se žada o mateřskou, nikoliv o rodičovskou, ta se řeší následně na úřadu práce.. když tě platí stát… ![]()
@Kateřina19955 píše: Více
Rodicovsky prispevek je neco jineho nez rodicovska dovolena.
Ještě doplním, že rodičovská dovolená je maximálně do tří let věku dítěte. Ale papíry o tom, kdy ti má končit, musí mít u tebe v práci z doby, kdy jsi o ní žádala. Domluv se s vaší mzdovou účetní.
Dobrý den
konec rodičovské dovolené je zpravidla určen datem, které jste uvedla ve své žádosti o čerpání rodičovské dovolené v práci
Pokud si nejste jistá, kdy toto období končí, tak se zkuste kouknout na žádost (máte kopii?) nebo se zeptejte přímo na personálním
Ohledně „papírů o ukončení“ – obvykle nic takového pracák nevydává. Pokud zaměstnavatel požaduje potvrzení, můžete mu jen písemně oznámit, že rodičovskou dovolenou ukončujete ke dni… To by mělo stačit ![]()
Takže to chtěla šéfová správně. V práci žádáš o rodičovskou dovolenou a na úřadu práce o rodičovský příspěvek. To je sociální dávka a nemusíš ji brát po stejnou doby, jako jsi na rodičovské dovolené.
O materskou se nezada, ta se oznamuje. O rodicovskou zadas a urcujes si jeji delku od 0 do 3 let ditete.
Rodicovsky prispevek jde mimo zamestnavatele, o tem si zazadas na UP.
@Tamarka.tami93 píše: Více
Jeste je dobre vedet, ze rodicovskou jde kdykoliv prodlouzit (do tech 3 let) a zamestnavatel musi vyhovet. Pokud chce nekdo rodicovskou zkratit, tam vyhovet nemusi, je to na jeho dobre vuli.
@nozu aha tak to jsem nevěděla… já myslela, že když jsem na rodicaku 3 roky, tak jsem prostě 3 roky a pak kdybych chtěla ukončit dřív nebo prodloužit skrz další dítě tak to teprve budu řešit v práci. Mě překvapilo, že to chtěla hned.
@Tarena no tak já jsem oboje teda oznámila akorát, nikde jsem nic nežádala po zaměstnavateli.. a ano na UP jsem řešila řidičák se vším všudy - pravda ![]()
Ne, na rodičovské dovolené jsi do tří let věku dítěte. A když její čerpání v práci nenahlásíš, tak by ses měla po mateřské dovolené, tedy kolem 6 měsíců dítěte vrátit do praz, jinak máš neomluvenou absenci.
Tak konec je snad den kdy oslaví dítě 3 narozeniny ne? Pokud nebylo žádáno na kratší dobu třeba do 2 let dítěte apod
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat kde se dozvím konec rodičovské dovolené. V práci pro mě nemají žádnou volnou pracovní pozice, tak dostanu odstupné, ale chtějí po mne papíry o ukončení rodičovské dovolené. Já ale žádné takové papíry nemám. Nevíte někdo kde se to dozvím prosím?
Prosím, žádné rejpavé komentáře. Jsem na mateřské poprvé a nevim, co a jak. Děkuji