Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ví to tady pomalu celá vesnice a já jsem asi jediná, která to chce řešit.
Ahaa vesnice. Tak to jsme doma. Zavolej anonymne.Nic ji nerikej, neres s ni situaci, aby se ti nepomstila ve finale.
Já bych okamžitě volala policii, je to trestný čin. Někteří lidé by opravdu děti mít neměli. Když si představím, že by třeba začlo hořet…
@marra2 píše:
Nekomu to prijde normalne, i vytahnout mimin z kocaru a kojit a kojit, v totalne zahulene hospode![]()
![]()
lidem přijde normálních takových věcí - mám pod okny hospodu - fakt pajzl poslední cenové. V létě je tam natřískáno maminama s kočárama, cigáro u huby, dítě u prsa…
Je mi z těch lidí zle.
@Anonymní píše:
A jde to nahlásit anonymně? Jenže oni jdou třeba někdy do hospody až kolem 21:00 a to sem nikdo nepojede. Nechci být ta svi*ě, která je udá, ale pokud by se těm dětem něco stalo, tak si to budu vyčítat. Je to těžké, jak se zachovat
tady to není o tom, kdo je a není svině, ale o tom, že až se těm dětem náhodou něco stane (třeba staršímu a mladší nebude umět přivolat pomoc, nebo mladšímu a starší prostě zpanikaří a k sousedům nedojde, bude se bát), pak už bude pozdě říkat „no já jsem o tom přemýšlela, ale bylo mi to blbý“
těch rizik je strašně moc na to, nechat děti takhle doma bez dozoru, bez kontroly ![]()
Já nechávala starší dcerku doma samotnou, když jí bylo kolem 1,5, ale byla v postýlce a já vyběhla se psem na dvorek, ten se vyčůral a zas jsme vyběhli zpátky, nikdy to nebylo víc jak 5min a i to jsem měla bobky
Příspěvek upraven 18.02.14 v 08:09
A když bych je udala na socialku, tak to budou také řešit přes to, že je nikdo nenačape doma samotné, ne? Třeba to by stačilo, aby udělala zatím bu bu bu socialka a pak to řešit přes policii, pokud by to sousedy neuklidnilo.
A na socialku to jde také udat anonymně, ne? Ono kdyby tady potom socialka obešla celou ves, tak jí to hromadu lidí potvrdí, teda pokud nebudou raději zticha ![]()
To už tady jednou bylo, před několika lety, že matka odešla pařit a dítě sundávali z balkonu hasiči. Zavolat policii je asi nejlepší, však co, povinnost rodičů (když už to sami morálně nechápou) je starat se o děti, tak ať s nima někdo udělá pořádek
@marra2 píše:
To si dobra, ani tohle bych nezvladla.Ja bych proste dite samotne doma nenechala. Chodim max vynest kos, nebo si dat kafe, ale bydlim v baraku a deti vecne nalepene na dverich, abych jim neutekla
Dneska uz chodim vecer, ale pred rokem jsem musela. Ze dne na den jsem se musela k batoleti postarat jeste o 2 synovce (vazny uraz svagrovcu) a tech 30 minut jsem si chodila „vybehat hlavu“, jinak bych se zblaznila. Ale pouzivam chuvicku pres telefon, ktera funguje pres telefoni volani a web kameru. Jednou dcerka „volala“ a byla jsem do minuty u ni-to jsem kolikrat pomalejsi i doma
Ale sousedi videli, ze beham jen s telefonem a sluchatkama, tak si mysleli, ze ji tam nechavam uplne samotnou bez dozoru. Na jednu stranu jsem byla rada, ze si vsimaji, na stranu druhou pestovali marjanu na balkone a hulili v byte a to je neznervoznovalo.
Volala bych policii jen pokud jsou ty deti v ohrozeni-pokud sousedi jsou casto v podnapilem stavu, deti doma breci. Pokud si na hodku odskakujou a deti opravdu spi, tak bych se do toho nemichala.
Nenechala bych doma samotného ani sedmiletého syna. Možná tak na 20 min, co skočím do krámu. Nikdy člověk neví co se může stát. A takhle malé děti to je vážně na sociálku.
@Anonymní píše:
A když bych je udala na socialku, tak to budou také řešit přes to, že je nikdo nenačape doma samotné, ne? Třeba to by stačilo, aby udělala zatím bu bu bu socialka a pak to řešit přes policii, pokud by to sousedy neuklidnilo.
A na socialku to jde také udat anonymně, ne? Ono kdyby tady potom socialka obešla celou ves, tak jí to hromadu lidí potvrdí, teda pokud nebudou raději zticha
jj, i na sociálku jde anonymně. Ale jedna věc je ta, že oni nebudou chodit na kontrolu po nocích. Pčr je jistota ![]()
Nechávat 4 a 1,5 leté dítě uplně bez dozoru několik hodin, i když jakože spí je nezodpovědné. Tobych nikdy neudělala, i když jsme byli o Vánocích (od 8 do 22h) u sousedů na kafi ve vedlejším domě) tak jsme po 30 min. syna kontrolovali a je to opravdu vedlejší dům a nai tak jsem z toho neměla dobrý pocit a nebudem to zase jen tak opakovat, prostě se fakt může to dítě probudit, mít horečku, fakt tam 30 min řvát a to by mi srdce puklo. 4 leté už je malinko něco jiného ale asi ani tak to není na každodenní celonoční nechávání dítěte o samotě ![]()
@Ter85 Cistit hlavu si chdim, jen kdyz mam hlidani. Nenechala bych je samotne nikdy.
@martina.se píše:
lidem přijde normálních takových věcí - mám pod okny hospodu - fakt pajzl poslední cenové. V létě je tam natřískáno maminama s kočárama, cigáro u huby, dítě u prsa…Je mi z těch lidí zle.
Tady je to to same, je to vesnice, ale,,jedine" vyziti pro matky, je v lete hospodska zahradka.Ja nerikam, obcas dat si pizzu a frr domu, ale kazdy den.
a jeste si dat tvrde. Taky mi to vadi.
Některý lidi by vážně neměli mít děti.. Já bych určitě volala policii, jen co by sousedi odešli z bytu. Pokud to ví celá vesnice, policie si to ověří. Sociálka ti v tuhle chvíli nepomůže, protože tam bys musela volat přes den a oni ti v devět večer nepřijdou, kvůli anonymnímu udání. Přijdou odpoledne a to bude všechno v pořádku a nic se řešit nebude. Sociálka nemůže vyslýchat ostatní sousedy, aby si ověřila tvoje tvrzení. Policie může. Navíc si teda nejsem jistá, jestli náhdou i v tomhle případě nemáš ohlašovací povinnost…? Ale každopádně, já osobně bych se na sebe ani nemohla podívat, kdybych je nenahlásila a těm dětem se něco stalo…
@sandrik Já taky, když není doma manžel, musím večer se psem ven. To mám taky bobky. Vždycky jdu předtím malou zkontrolovat, pak vyběhnu, hned jak se vyčůrá, tak zase letím zpátky a hned zase za malou, jestli je v pořádku. A to navíc chodím ještě s chůvičkou. Mám o ni strach a nikdy bych od ní neodešla na víc jak 5 minut. Fakt nechápu, jak se mohou tak bezstarostně bavit. Já bych stejně furt přemýšlela, jestli je doma vše OK a vůbec by mě to v tý hospodě nebavilo. Vůbec si neumím představit, že bych malou nechala doma bez dozoru a šla se někam bavit
![]()