Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Řešíme právě to samé. Muž se se sousedkou a jejím psem domlouvá asi už půl roku. Teď už to vyvrcholilo a muž začal obcházet sousedy a sbírá podpisy. Napsal sousedce že je dáme k soudu. Pes přestal štěkat.
Jenže!!! Začali štěkat dva jiní, podle hlasu menší. Tak já nevím jestli se někdo nový přistěhoval a nebo mě už i napadlo jestli tato naše sousedka naschvál nepouští štěkání z magneťaku, když nejsou doma… protože jinak už nevim. My už se asi budem rozvádět protože muž běsní a všichni jsme tu z toho akorát na nervy ![]()
My to taky resili / resime.. vedle maji vlcaka a dva male. Stekalo to furt, z cehoz byl na prasky hlavne muj tatka bydlici pod nama, pak uz mi vic vadily jeho sceny ohledne stekani nez psi.. uz jsem to tu na emiminu resila. Tak jsme loni s manzelem sli za (obavanou) sousedkou a rekli ji, ze tatka to fakt nezvlada a jestli s tim muzou neco udelat. Rikala „to jsou proste psi…“, jsem myslela ze me trefi, jestli to nema reseni. Nicmene pak prisla na to ze stekaji jen pokud jsou ti 2 mali dohromady s velkym. Zacali je davat do jinych mistnosti a ono to zabralo. Obcas se stane ze zapomenou a to je zas sila.. tak ji vzdy volam at si je jde zavrit a nastesti to nema daleko a jde. Kazdopadne jsem od te doby doma nervozni, kdy to zas prijde (spis kvuli tatkove reakci)… takze proste neustale kontaktovat souseda.
Anonymni - No to je teda taky bída. Ta naše sousedka na naše nářky nereaguje. Asi už je zvyklá, za těch 10 let nebo kolik tomu psovi je ![]()
Naši známí řešili podobný problém. V domě měli souseda, jenž vlastnil tři psy. Šlo sice o malou rasu (Čivava), ale byla to smečka tří zvířat(ek) kdy stačilo opravdu jen po chodbě projít okolo tohoto bytu a štěkot byl skutečně intenzivní a značně hlučný.
Ostatní partaje v domě prý s majiteli pejsků nic nesvedly ani smírnou komunikací a ani ostřejšími výtkami.
Známí tehdy zašli na oddělení stížností místního magistrátu (na radnici) na přestupkové oddělení. Nemuseli a ani nevolali nejprve policii. Prostě šli přímo tam a tam také podali (písemný) podnět k přešetření situace a stížnost „Na narušování občanského soužití“. Ostatně, na úřadě jsou povinni toto řešit, výše uvedeným způsobem jednat a vše s vámi sepsat.
Bohužel pak ještě čekali na přešetření celého podnětu (úřad na to má 30 dnů, u komplikovanějších případů až 60 dnů). Úřad vše po prozkoumání vyhodnotil jako oprávněný podnět a věc postoupil přímo magistrátu. Magistrát tehdy vše řešil s majiteli psů a tito dostali sankce ve formě finanční pokuty a podmínku, jenž zahrnovala „odstranění hluku“.
Ve finále hluk neustal, stížnost tak byla podána podruhé a po opakujícím se koloběhu dění byla rodinka vlastníci tři pejsky opět pokutována. A navíc se tentokrát musela zvířat „zbavit“.
Od té doby je v domě v kontextu se štěkotem klid.
Obecně lze říci, že ruší-li vás pes od sousedů nestandardním štěkotem dá se předpokládat překročení povolené hranice hluku (limit existuje i pro denní čas), můžete se pak také obrátit na místní hygienickou stanici. Pokud u vás při štěkání sousedova psa překročení limitů skutečně naměří, hrozí majiteli zvířete i od této instituce poměrně nemalá pokuta.
Mnozí nemají v povaze, či prostě jen neustojí, komunikaci s „nepříjemnými“ vlastníky psa. Mnozí také s otrlým majitelem nic nevyřídí a nápravy se nedoberou. I z těchto důvodů je vhodné řešit vše přes kompetentní orgány.
Za mne bych i přímo doporučoval, řešení rovnou duplikovat na obou úřadech.
@Leonard 1900 takze psy pak dali pryc? Nebo jak se jich „zbavili“? tohle jsou 3 mali.. uz jsem psala vyse, sousedi maji 2 male a vlcaka k tomu… ted je nejakou dobu klid, ale je to jako casovana bomba
@Anonymní píše:
@Leonard 1900 takze psy pak dali pryc? Nebo jak se jich „zbavili“? tohle jsou 3 mali.. uz jsem psala vyse, sousedi maji 2 male a vlcaka k tomu… ted je nejakou dobu klid, ale je to jako casovana bomba
Rodina psy už nemá. Z doslechu vím, že jim je nezabavili, ale oni sami se jich nějakým způsobem „zbavili“. Museli.
Rozhodně bych skutečně doporučil zajít na komentované instituce a vše ohlásit. I tak řešení bude trvat „dlouho“, ale bude se už s věcí něco dít. A dít k nějakému finálnímu konci-nápravě. A ta jistě bude, pokud tedy vaše připomínky jsou oprávněné. Což předpokládám, že jsou.
ROZHODNĚ ZAČNĚTE JEDNAT.
Hodně štěstí.
Ja mam cerstvou zkusenost se sousedy pod nami, prosim zachovat anonym..
Holka pod nami se odstehovala na baracek a byt zacala pronajimat.
Na zacatku cervna se tam nastehovali dva manzele duchodci s tim, ze kousek od naseho mesta bydli jejich syn s rodinou, syn je nejak vazne nemocny a jeho manzelka to uz nezvlada, tak ze tihle rodice jim tam budou jezdit pomahat.
No a ja ani nevedela, ze maj psa, nez to zaclo.
Zacal stekat pisklavym hlaskem pes a ja nejdriv netusila, odkud to jde, protoze jsem nevedela, ze ho maj oni. Porad jsem to zkoumala, pak jsem zjistila, ze to jde od podlahy a nakonec jsem ho slysela i otevrenym oknem jejich bytu.
V noci byl klid nastesti, ale pres den… Sice nestekal nonstop, ale treba 5× stekl, par minut pauza a zase xkrat stekla a takhle to slo 3/4 dne.
S manzelem pracujeme od brezna doma a kdyz se clovek chce soustredit na praci a do toho tenhle vysoky stekot, desny..
Po dvou tydnech nam uz z toho hrabalo a vrchol byl, kdyz jsme si chteli po odpoledni v sobotu prispat a v osm rano nas ten coklik vzbudil i pres spunty v usich…
Tak jsem napsala majitelce, ze teda se tohle deje, dokonce jsem si ten stekot nahrala na mobil.. Poslala jsem ji to, aby videla, jak je to slyset. A slusne jsem ji pozadala, zda by nemohl s najemniky nejak domluvit, aby toho pejska trochu krotili. Ze chapu, ze pes steka, taky mame psa, ale nas pes steka jen kdyz u nas nekdo zvoni nebo klepe nebo kdyz se neco deje u nas na chodbe pred bytem a nebo maximalne kdyz cumi z balkonu a vidi neco podezreleho, tak stejne jednou a bezi pro nas…
Dal jsem to brala tak, ze kdyz pred par lety mel nas pes episodu, ze behem harani fen doma vyl (netusila jsem to do doby, nez mi to prave tahle sousedka rekla), tak jsem to taky resila a pohoda, je to prece o slusne komunikaci.
No a tak mi najednou po par dnech majitelka vola, ze to tem lidem napsala, pak s nimi mluvila i telefonicky a pan duchodce ji odepsal ze jelikoz byli narceni z neceho, co neni udajne pravda, tak davaji vypoved z najmu. Ze prej neni mozny, ze jejich pejsek takto steka, ze oni ho nenechavaji vubec doma samotneho, vsude je s nimi a kdyz uz, tak jen zasteka a je klid (jasne).
No kazdopadne majitelka na prasky, tak jsem ji rekla, ze si pujdu s nimi zkusit promluvit. Ze mi prijde prehnane to resit ihned stehovanim atd. Byla jsem tam, nebyli doma. Pak jsem slysela zasne jejich unafance, tak jsem hned sla, byl slyset i na chodbe a po schodech (poznala jsem, ze jsou teda doma).
No otevrel mi ten chlap, tak mu rikam, ze se omlouvam, ze jsme to asi trochu vzali za spatny konec a ze teda mi prijde zbytecne, aby se stehovali, ze se to prece da nejak domluvit.. A on neustale opakoval jen ze nenenene, sice se „usmival“, ale nechtel se mnou vubec mluvit.
Dneska (2 dny od te doby) jsem je potkala venku, vychazeli se mnou, kdyz jsem sla s kosem a venku jsme potkali jednu nasi sousedku-domovnici. Kdyz jsem se vracela od popelnic, tak pan stal nahore u silnice a cekal na pani, tak mi bylo jasne, ze urcite ty dve spolu resi tuhle situaci a taky ze jo. Jen jsem se blizila, videla jsem, jak pani duchodkyne gestikuluje a slysim, jak rika " Ja se na to muzu vyprdnout". Tak ji rikam, ze teda jak jsem rekla jejimu muzi, tak nevidim pro stehovani duvod a nechapu jejich jednani. A pani zase zacla, ze ona moc dobre vi, ze jsem si na ne stezovala majitelce, ze ta jim rekla, aby si psa ukocirovali a ona nema co kocirovat, kdyz pes nesteka! A ze sam tam nebyva. Tak rikam, aha on nesteka, to je zajimavy, ze ho mam i nahranyho a i jsem ho slysela, kdyz jsem k vam sla pred par dny. A ze jsem nerikala, ze je tam sam, ze jsem predpokladala, ze asi je, kdyz tak jeci (protoze ja bych si to treba nenechala doma libit, nevydrzela bych to a psa bych klidnila, kdyby byl muj).
A pani zvysila hlas, ze to teda ne a ze se se mnou odmita uz bavit a odkracela.
Samozrejme ze domovnice hned, jak jsou chudaci, ze maj nemocneho syna a ze ted za nim budou muset jezdit 2,5 hodiny z puvodniho bydliste a bla bla, tak ji rikam, ze jako co? ze jsem mela drzet pusu, kdyz nas to obtezovalo a vadilo nam to??
Pak jsem se dozvedela od zname sousedky, ze vcera prave domovnice s ni byla na kafi u dalsi sousedky a o mne tam rikala, jak delam zlo mezi lidmi a jaci ti duchodci jsou chudaci..
No a pak mi vola ta majitelka, ze na zaklade toho dnesniho rana ji pan duchodce napsala email, ze tedy ji doporucuje, aby nove zajemce realitka vodila az v srpnu, az tu nebudou, protoze pokud se jich zeptaji na sousedy, tak nebudou moci rict nic pozitivniho
![]()
No chtelo se mi az brecet, fakt si pripadam ja totalni kosoctverec, ze jsem se s nimi jeste chtela nejak dohodnout a snazila jsem se to resit v dobrem.. Nemam rada konflikty, ale rikala jsem si, ze si prece nenechame kadit na hlavu tim, abychom celej den snaseli pisklavy stekani.. My naseho psa krotime po jednom steknuti, protoze predstava, ze tim rusime sousedy kolem, je pro nas desna..
Sorry za vylev, ale potrebuju znat pohled 3. strany, zda byste postupovali stejne..
Musím si taky zanadávat. Sousedi mají takového hnusneho urvaneho smetaka, ze ho asi brzy trefim i s nimi.
Rve hlavně v noci. Já dělám to, ze když v noci rve, tak proste vylezu a sousedy vzbudim. Když nespim já kvůli jejich urvanymu šakalovi, tak se nevyspi ani oni.
Vypadá to, ze to zabírá. Ale tedy lituji každého kdo to musí poslouchat a řešit…
@Hanka Adamov píše:
Toto jsem našla na netu: Hluční sousedé nebo vyjící pes v bytě – pomoci se domůžeme, pouze když překračují obvyklé poměry
Hlasitá hudba, dupání od sousedů, rozjívené hovory, vytrvale štěkající psi, či mňoukající kočky a podobné hluky – jak to vyřešit? Pokud nás zvuky obtěžují, ale nedosahují intenzity poškozující zdraví, můžeme situaci řešit prostřednictvím obecního úřadu či policie. Hluk pocházející ze sousedních bytů může být totiž přestupkem proti veřejnému pořádku nebo proti občanskému soužití.V případě hluku od sousedů máte také možnost obrátit se na soud se žalobou, kterou budete požadovat, aby soused zabránil pronikání hluku do vašeho bytu. Soud žalobě vyhoví, pokud hluk přesahuje místní obvyklé poměry. Hledisko překročení zákonných limitů v tomto případě nehraje roli.
Jenže ten pes ví, kdy začíná noční klid! ![]()
@jannina1 píše:
To je zvlastni, vetsinou pes steka z nejakeho stresu nebo prehnane hlida, ale pana by mel poslechnout…
Hlavně když je pan doma a nikdo nezvoní. ![]()
A co když je to až vedle v panelaku.. V některém z vedlejších panelových domů mají psa, co je evidentně doma sám a nedává to.. A knuci a knuci..v zimě je to pohoda, to člověk moc nevetra nebo evidentně dělali jeho majitelé z domova, ale za chvíli to začne. Majitelé odchází evidentně v 7.30, protože pak to začne. Nedokážu si představit, že by člověk bydlel hned nad nim/pod ním.
Vím přesně, kdy si ho majitele poridili a kdy jsou v práci.
Jednak mi je líto toho psa, jednak je to neustále knuceni vadí (jsem na HO), je to přesně ten otravný typ zvuku, co se nedá vytesnit.
Ahoj, prosím o zachování anonymu. Mám malé děti a sousedův pes v noci neustále štěkal. Štěká i přes den, ale to člověk ještě kousne, ale když se v noci nevyspíte a budí vám to děcka co mají jít ráno do školy, tak je to strašný… Sousedi jsou v klidu, mají dům z druhé strany. Tak jsem to po pár neúspěšných domluvách vyřešila tak, že na sousedy chodíme v noci zvonit a normálně jim to řekneme. Slušně a stručně, že nemůžeme nikdo spát jestli si ho nemůžou jít zavřít a děkuji nashledanou.
Sice 100 metrů noční procházka v županu třeba ve 3 ráno, ale konečně to zabírá. Aspoń vidí jaké to je. Byli jsem tam 3× a nejednou je už cca 14 dní pes zavřený. No vida, nakonec to půjde. Vzbudí váš pes nás, vzbudím na oplátku já vás. Sice teď čumí jako vrazi, ale moc dobře ví, že jsem v právu a ty noci kdy se nebudíte kvůli šakalovi za to stojí.
Když jsou oni na zahradě, tak psa zavírají, protože i jim leze na nervy jak pořád řve (místo aby se mu věnovali
). Takže na bezohledné sousedy s uštěkaným psem jedině takto. Třeba to někomu pomůže. ![]()
Zdravím, taky mám souseda, vzal si psa z útulku, odejde do práce a pes celou dobu štěká a naříká, je mi ho hrozně líto, nejhorší je že mi ještě řekl, že musí být přivázanej, sem z toho hotová,.sice to řeší nějakýma uklidňujicima lékáma od veterináře ale je to zbytečně, už to trvá měsíc a mám z toho šílený stresy, prý se musí naučit poslouchat, což nechápu u bejvalyho majitele byl tyrany, tak by si ho měl hýčkat a ne ho ještě privazovat, nevím jak to bude ještě dlouho trvat