Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kopejka píše:
@PetrVesely no mimochodem není ubrousek jako ubrousek
Jakmile je to trvale vlhčené, tak v tom není jen voda. Samozřejmě je to tvoje právo, ale připadá mi, že se svět zbláznil, když se tu tleská vlhčeným ubrouskům v puse a zákazu nahoty.
@scentini píše:![]()
dcera je jeste horsi jak ja. Fleky na obleceni nesnasi, tricko ma pidi flek a uz ho ze sebe rve.Cely den lita s hadrem a vsechno utira a rika ze mame doma bordel
![]()
. Minule prisel tatinek domu, sel za malou se privitat a ta ho sjela, ze si neumyl ruce a neni prevlecenej
Podle meho druhy extrem. Bacha na to, az bude mit rodinu a tohle ji vydrzi, taky to ten chlap nemusi vydychat ![]()
@Pomka píše:
@Alušáček musim reagovat na ty vlhcene ubrousky. Uz jsem se s tim setkala a nechapu, jak muze nekdo utrit pusu diteti vlhcenym ubrouskem. To neni „mokry“ ubrousek, vzdyt je to napusteny chemii. Mne osobne se prici utirat s tim i ruce, delam to ve vyjimecnych pripadech, ale pusu?na svoji bych to nematlala, diteti uz vubec.
A v čem není chemie? Používám značku Naty Nature, venku tím klidně utřu ruce i pusu, dítěti i sobě ![]()
@Anonymní píše:
Přijde mi, že podle diskuse je pro mnohé ten, kdo nepoužívá výdobytky moderní doby typu vlhčené ubrousky, tekutá mýdla a spoustu chemie, která je pro děti často toxická, doslova zaostalá socka. Trend rvát dětskou nožičku do bačkor a pařit se v ní celý den mi osobně normální nepřijde, není nad to mít nožky bosé, pokud to aspoň trochu situace umožní, je určitě lepší, když nožka může dýchat, takže chápu, že v některých rodinách (včetně mojí) se pokud možno chodí naboso. Stříhání nehtů je kapitola sama o sobě, podle nejnovějších vědeckých poznatků je paradoxně odkusování nehtů zdravotně velmi prospěšné, buduje se tím imunita, tak jestli maminka spoléhá právě na tohle, neb jde podle alternativních výchovných a zdravotních trendů, těžko říct, je taky možné, že dětem stříhání vadí, některé u toho dokáží ztropit šílenou scénu a stříhání je pak možné jen ve spánku a ještě s výsledkem nejistým (osobní zkušenost).
Zaostávání v duševním vývoji = zakladatelka je snad expert na dětskou psychiku, dětská psycholožka?? Ono je otázka, co je podle zakladatelky zaostání ve vývoji, jestli to, že děti nepoužívají tv a mobily či odmítají některé činnosti, které jejich vrstevníci ve školkách dělají.
Dnes se někteří rodiče začínají odklánět od tabulek a škatulkování a vychovávají děti podle jejich osobního tempa, respektují přirozený vývoj dítěte, nikam nespěchají, jinými slovy výchova a vývoj dítěte jde nikoliv podle toho, jak by jim velel systém, ale tempo udává samo dítě.Maminka dětí mi přijde alternativní a osobně tam neshledávám zanedbané děti. Spíš děti vychovávané jinak. A má prostě smůlu, že v případě potřeby děti nechává hlídat někomu, kdo s jejími metodami nesouhlasí a ventiluje je na emiminu, možná i na OSPODu
Proč anonymně? Hele, sama používám ubrousky minimálně a vůbec chemii. Z čistících prostředků mám doma jen prostředek na nádobí a písek na vany. Ale okusovat nehty? ![]()
A bačkůrky? Jsou i vzdušné. My je teda taky nenosíme, ale je to protože mě nebaví po nich pořád hučet, kde je zase mají. Ale bosky po tvrdé podlaze, nevim nevim. Na trávě, písku, to ano.
Tak na 50% s tebou ale souhlasím.
@scentini píše:![]()
dcera je jeste horsi jak ja. Fleky na obleceni nesnasi, tricko ma pidi flek a uz ho ze sebe rve.Cely den lita s hadrem a vsechno utira a rika ze mame doma bordel
![]()
. Minule prisel tatinek domu, sel za malou se privitat a ta ho sjela, ze si neumyl ruce a neni prevlecenej:
a co ty na to? Tos ji neokřikla, že se takto s tatínkem nemluví?
@jarden píše:
Dobrý den,ráda bych otevřela diskuzi na toto téma a znala Váš názor. Chodím hlídat dvě malé děti ke svoji sousedce, která je moc fajn, avšak některé věci mi připadají poněkud zvláštní. Např. koupání je jen jednou týdně, děti (3,5 roku) nemají pod oblečením spodní prádlo (a po toaletě se neutírají), nenosí na noc pyžámko (jsou celý den a noc v tom jednom oblečení ve kterém si hrají). Čato když přijdu, jsou děti zcela nahé a já je musím obléct. Pokud mají děti oblečení je často velmi špinavé a zaschlou špínu mají i v obličeji. Maminka nikdy nedává dětem ponožky a papučky také nemají, a protože v prostorách je chladno, děti mají celý den studené nožičky. Také mají dlouhé, nezastřihnuté a špinavé nehty na rukou a nohou, s kterými dost škrábají. V domácnosti se vůbec nevedou ani vlhčené ubrousky nebo tekuté mýdlo, což je pro mě jako chůvu celkem nepříjemné protože mladší nosí plenku (maminka říkala, že mu mám po „nadílce“ opláchnout zadaček vodou v umyvadle). Uvádím, že se nejedná se ani trochu o sociálně slabou rodinu. Zajímalo by mě proto, jestli to může být nějaká alternatvní „výchova“ nebo zda se jedná spíše o jakousii apatii maminky.
Příspěvek upraven 13.11.16 v 06:07
Bude to možná spojená alternativa s apatií. Taková alternativa, která jí nezabere žádný čas a nemusí se dětem věnovat, protože je neobléká, tedy nepere, nemyje, ušetří tím za oblečení, ven nimi asi taky moc nechodí, nebo chodí? To by je musela oblékat, takže asi ne. Alternativní matky - co je znám - se dětem věnují opravdu hodně. Vím, že nemůžeš napsat všechno, ale tahle matka alternativní nebude. Bude spíš líná a děti ji nebaví.
@krtek7489 píše:
Tak nez mit doma tohle, tak budu mit radeji ty nahaty a spinavy deti.
Si mej to je tvoje vec
![]()
@Pomka píše:
Podle meho druhy extrem. Bacha na to, az bude mit rodinu a tohle ji vydrzi, taky to ten chlap nemusi vydychat
Jaky ho si najde chlapa neovlivnim. Je poradna nevidim na tom nic zleho.
@jdukolem píše:
![]()
![]()
a co ty na to? Tos ji neokřikla, že se takto s tatínkem nemluví?
Rekla jsem ji ze se takhle s tatinkem nemluvi. Ze si umeje ruce a prijde za ni. Fakt v tom nevidim nic zleho. Delate z komara velblouda.
@scentini píše:
Rekla jsem ji ze se takhle s tatinkem nemluvi. Ze si umeje ruce a prijde za ni. Fakt v tom nevidim nic zleho. Delate z komara velblouda.
A ty z dcery sekernici. ![]()
@angelivanka84 píše:
Po malé se ani nemeje?
Prase
To já syna učím od 1roku a něco kdy sám začal chodit na WC, že se i po čůrání mýt musí.
Jen prasata se nemyjí.
A jak často ti u toho ujede ruka nebo jak často máš pocit, že musíš někam vypadnout? Co trochu přestat přehnaně hrotit hygienu a mít klid ![]()
@angelivanka84 píše:
Nějak nechápu!?
Jaká ruka mi kam má ujet a nebo kam mám vypadnout?
A hygiena je důležitá, bohužel.
Ty nevíš, co jsi zakládala za témata? Že ti ujede ruka u tříletého dítěte, že mu nadáváš?
@angelivanka84 píše:
Protože se za svůj názor, tak trapný stydí, proto Anonym.
Vlhčené ubrousky používají i dospělí, lépe se s tím utírá.
Víš co je v tom chemie a jak to dráždí pokožku? Pokud teda nemáš nějaké speciální. Já je u dcer musela přestat používat, jak rostly zuby, strašně se opruzovaly a to hlavně při používání ubrousků. Když vidím, co umyjí třeba z nábytku, tak se fakt děsím. A mě se teda pokaděná prcka mimina/batolete umývá líp rukou a mýdlem.
@angelivanka84 píše:
Tak to nedělej a nikomu necpi svůj názorČím to utřu v autě?
Jako za komoušů oslintám kapesník?
Nikomu to necpu. Napsala jsem svuj nazor. Prome je zas prase ten, kdo si ten ubrousek na pusu namatla. A v aute? V aute se venuji rizeni, pusu diteti utiram az kdyz dojedu
suchym kapesnikem. Budes se divit, i tak ji utres.
@angelivanka84 pochopil jsem to dobře, že hlídáš někomu děti a přitom je biješ?