Špatný vztah s tchyní plný přetvářky - standard?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2164
23.4.24 11:22

Jistě, že není povinnost snachy poskytnout vnouče, ale rozhodně má tchyně právo předpokládat, že pokud má dítě, tak od něj nějaké vnouče bude. Pořád je více běžn dítě mít než ne.
A upřímně, potom tvém posledním výroku, kdy bys snad byla schopna riskovat 50 na 50 postižení, které máš ty, bych se snad dala radši na víru, aby ten váš vztah nevydržel.
Absolutně nechápu, že máš tak málo soudnosti, abys vůbec byla ochotna uvažovat o tom, že porodíš v dnešní době s dnešními možnostmi dítě s postižením, když tomu jde zabránit.
Pochopila bych, že vůbec nechceš děti, nakonec i bez riskování genetické vady nemáš extra předpoklady být dobrá matka.
Svým způsobem se nedivím, že je partnerova matka zděšená. Je otázka, nakolik to souvisí s tvým vzhledem a nakolik si uvědomuje další souvislosti.
Přijde mi, že máš nedostatek soudnosti, což je možná dáno tvým zdravotním stavem.
Vzhledem k tomu telefonu nahlas, mi přijde poněkud dětinský i tvůj partner.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1275
23.4.24 11:23
@Anonymní píše: Více

něco jsem si o tvém syndromu přečetla a adopce mi připadá jako vhodnější řešení než mít vlastní děti. až se tedy dostaneš do fáze, kdy o nich začneš vůbec uvažovat :-) nemáš to teda vůbec jednoduché. tchýně taky ne, i když jinak. neumíme moc dobře reagovat na odlišnosti, a už vůbec ne na takhle výrazné, a co teprve když nám ty odlišnosti chodí po domě :-) zkusila jsi tchýni říct něco jako „uvědomuju si, že máte ze mě asi divný pocit, můžu se případně pokusit některé ty svoje zvláštnosti vysvětlit, klidně se zeptejte“? když si představím autíka, jak se vykejvává v křesle, bude se mi to líp snášet s vědomím, že ho to uklidňuje, a že se například nechystá - až bude dost rozkývaný - vyskočit z okna nebo zardousit moji kočku. připadá mi, že na autistu máš sakra dobrý nadhled a i když ji asi pochopit nedokážeš, mohlo by to popovídání aspoň trochu zjemnit ty ostré hranice mezi vámi. určitě bych se na tvém místě pokusila omezit nebo eliminovat to, co hodně drhne a ty se toho můžeš vzdát bez nějakého znásilňování sebe sama, třeba ty pitevní řeči a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.24 11:34
@Mariane.B píše: Více

Jak jsem uváděla už dříve - nevím, do jaké míry je možné toto ovlivnit s pomocí IVF a i kdyby, raději bych volila adopci, kdyby mi to bylo možné. Ani nevím, jestli děti chci a jakou formou případně, ale pořád si stojím za tím, že do toho okolí absolutně nic není. Partner sám je v současné době víceméně neplodný a tvrdil, že o děti minimálně do dokončení PhD. nemá zájem. Já sama vesměs taky ne, takže v tomto jsme dohodnutí, pokud se situace změní, budeme to řešit primárně my dva spolu.
Pochopila jsem tedy, že bych si ideálně měla hledat v kruhu lidí se stejným postižením, což zní sice jako hezká představa, ale bohužel nežiju v bublině a víceméně všechny své partnery jsem sehnala tak nějak náhodně na různých akcích pro podobně smýšlející lidi, jako jsem já. Což tedy nejsou akce zaměřené na poruchy autistického spektra, ale na konkrétní zájmy. Partner je o všem od začátku informován a bere mě takovou, jaká jsem, protože mozek si těžko změním a genetickou informaci taky neodrbu. Mě teda jen fascinuje, kolik lidí sympatizuje s tchyní do takové míry, že jsou zděšeni vztahem dvou lidí, kteří do toho šli zcela dobrovolně a s dostatečným množstvím informací. Aspoň teda vím, že moje představy na dobré vztahy s rodinou byly očividně dost naivní, ale co se dá dělat.
Vlastně mi vaše názory docela pomohly, asi tohle prostě norma je, tak si to nějak zpracuji a zkusím to řešit méně, její názor stejně nezměním a zároveň ona se mnou nespí ani nebydlí, může jí to být putna.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.24 11:39
@navy blue píše: Více

K autismu - je to hodně široké spektrum a u každého se projeví jinak, nikdy nenajdeš dva stejné auťáky. Mě diagnostikovali až v dospělosti po vleklých návštěvách u psychologů a psychiatrů, s tím, že tomu předcházely diagnózy jako deprese, úzkosti, hraniční porucha osobnosti. Každopádně problém se se mnou táhne od mala, v každém kolektivu mezi dětmi šikana, od střední jsem prostě jen divný outsider.
S tchyní nemá smysl jinak mluvit, ona je na mě úplně milionová a pak partnerovi brečí do telefonu, to by akorát vyznělo tím způsobem, že jí lezu do soukromí. Partner s ní o tom zkusil mluvit, ale totálně se to míjí účinkem, posledně se dost pohádali, když jí řekl, že zrovna ona s manželem alkáčem by měla být zticha. S ní je to těžké, vesměs rozumím, že se k tomu dopracoval postupně, ale partner i ona mají možnost odejít - ona to neudělá, protože se bojí neznámého. Partner to neudělá, protože NECHCE. V tom je docela zásadní rozdíl.

• Citovat
  • Upravit
9243
23.4.24 11:50

A na co se tady vlastne ptáš, ve vsem mas jasno.
A pokud se tyka nazvu diskuze, spatny vztah s tchyni neni standart.
Ani odstrihnuti vlastnich rodicu a spatne vztahy s rodici vsech minulych partneru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
23.4.24 11:54

Vůbec nechápeš podstatu toho, co ti tu říkáme.
Pokud bereš Váš vztah jako dočasný, není důvod udržovat vztahy s jeho rodinou. A tím máš vyřešeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.24 12:09
@Mariane.B píše: Více

Mě by teda upřímně zajímalo, kde jsem uvedla, že vztah vnímám jako dočasný.

• Citovat
  • Upravit
22295
23.4.24 12:21

Tak kluk ve 23 letech je prostě pořád kluk, student, který si žije svůj bezstarostný dětský život. Vztah s tebou mu přijde uleťácký a free. Až se bude chtít usadit a bude přemýšlet o rodinném životě, tak se asi porozhlédne po vhodnější partnerce pro život. A to u něj může klidně být za deset let, nic jej nežene si teď hledat holku na celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9117
23.4.24 12:33
@hanka.br. píše: Více

Co to meleš? Já napsala fakta, že už nějaký přenos na další generace je u genetických onemocnění mimo. Ty jen trapně útočíš :roll: učitelka no… je smutné mít komplexy z toho, že jsem v životě nic nedokázal a vybíjet si to na jiných

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.24 12:38
@mado píše: Více

Díky za analýzu mého vztahu, fakt umíte potěšit. Až na to, že svůj vztah tady absolutně nerozebírám, fungujeme spolu dobře, není důvod dávat tyto nevyžádané rady. Boha jeho.
Znám i lidi, co spolu fungují přes daleko výraznější omezení, a naopak lidi, co se rozešli kvůli nesmyslům. Opravdu nerozumím, proč tohle rozebírat, když jsem se na to neptala.

• Citovat
  • Upravit
2310
23.4.24 12:38

Mně se z toho úplně svírá srdce. Syn je taky autista, s těžkou poruchou řeči. Je to úžasný kluk, stejně inteligentní jako „zdravé“ děti, ale když člověk nemluví a nerozumí, je prostě v háji. Strašně bych si přála, aby ho jednou nějaká milovala a nebyl jen za vadný genetický materiál :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.24 13:06
@syslomil píše: Více

Společnost toleruje jen autisty, kteří jsou dobře kompenzovaní, ideální odpovídají stereotypu Sheldona Coopera, a i tak je berou spíše jako zvířátka v zoo. S tím se zatím nic moc dělat nedá, já se teda snažím na svou poruchu neupozorňovat, ale ono to stejně moc nejde protože lidi nejsou hloupí a zpravidla vycítí, že je něco jinak, špatně. I proto jsem se snažila být u tchyně transparentní, ať o tom prostě ví, že některé věci nedělám schválně. Asi to byla chyba, no.
Ono hlavně jak bylo zmíněno, všechno je špatně - když se přetvařuji a snažím se neprojevovat, je to špatně, páč jsem falešná. Když se zas nepřetvařuji, je to taky špatně, protože jsem dospělá ženská a mám se podle toho chovat :roll: já chápu, že ne každý tomu rozumí, že autismus prostě nejde převychovat, změnit, a že zároveň je to dost široké spektrum a že nejde jen o dva extrémy (slintající mentálně postižená osoba X Sheldon Cooper). Já jsem vesměs vizuálně normální až na neobvyklý styl oblékání, mám divné pohyby částečně dané EDS, částečně autismem, mluvím divně, ale jinak kromě toho, že působím jako neohrabaný mimozemšťan, prostě vypadám normálně. Tvůj syn zase možná bude vypadat normálně, jen má vadu řeči, nebo třeba má nějaké zvláštní projevy, ale spoustu lidí nemusí napadnout zrovna autismus. Řečová vada se časem může zlepšit, spousta proievů lze taky kompenzovat, ale za divného bude asi vždy. Bohužel. Je mi to moc líto.

• Citovat
  • Upravit
12885
23.4.24 13:10
@AlexandraEll píše: Více

Hele všichni otevřenější a liberálnější lidi odsud víceméně odešli, a drží se tvrdé jádro konzervativních žen spíše středního a staršího věku, pro které je z logiky věci důležité posuzování, škatulky, atd - kvůli tomu se taky na fórum tohohle typu chodí. Prostě taková ta pravicově konzervativní lidová moudrost :D

V běžném životě narazíš jak na typickou uživatelku emimi, tak na autistu, pankáče, podívaná, ultra levičáka…prostě emimi není reálný svět. Je potřeba vědět, s čím si sem přijít pro podporu a radu. Zakladatelka tady aspoň uvidí, jak přemýšlí její tchýně, a že je to tak bytostný odpor, že jí fakt nestojí za námahu se nějak zbytečně snažit. Nicméně i to pochopení, jak taková průměrná tchýně přemýšlí, je užitečné. Pro podporu si zakladatelka může jít na reddit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1275
23.4.24 13:12
@Anonymní píše: Více

píšeš, že s tchýní nemá cenu mluvit - ani v případě, že se s tebou neustále snaží vybavovat a leze za tebou, nebo jak jsi to popsala? zkusit jí vysvětlit, co to s tebou dělá a proč na některé věci reaguješ tak, jak reaguješ? nebo proč máš ty nacvičené odpovědi? milovat tě nebude, ale třeba by tě začala trošku chápat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
23.4.24 13:18
@syslomil píše: Více

Přesně, některé tu dělají, jak kdyby to, že jsou zdravé a mají zdravé děti, byla jejich osobní zásluha.

Btw to vnouče, na které tu některé cítí, že má každá matka "právo " může úplně klidně být na spektru, a i s horšími projevy, než zakladatelka 8) Podíl diagnostikovaných dětí na spektru totiž dále roste.

Příspěvek upraven 23.04.24 v 13:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová