Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ach jo, moc nechapu rady, ze si jeste musi uzit… Kdyz jim bude 40, jejich deti budou odrostle a oni stale maji zivot pred sebou. A muzou se smat svym kamaradum, co budou nevyspali, protoze jim doma rvou batolata. Ve 20 se neprospale noci atd. lepe zvladaji. Takze zakladatelko, pokud mate zazemi, tak s chuti do toho.
Já své první dítě měla v 21 a nezměnila bych absolutně nic
myslím si, ze v každém věku je člověk unavený,když běhá kolem dítěte a nevyspim se
to je úplně jedno jestli ti je 20 nebo 30
teď je mi 23 a čekáme druhé ![]()
Hlavně to musíte zvážit vy 2! Je to rozhodnutí na celý zivot ![]()
Ja bych do toho ve tvem pripade urcite sla, pokud to tak citite oba. Neni to tak davno, co to bylo naprosto bezne,mit deti hned po dvacitce. Nez byt stara ctyricetileta rasple s miminem…
(mluvim o sobe, aby to nekdo nevzal osobne) Ale nejak mi tam chybi zminka o svatbe.
Co se nejdriv vzit a pak teprve plodit deti ? ![]()
Mně je 27 a mám teď prvni dítě, dvouměsíční a cítím to jako akorát jen tak tak, dřív by to bylo na mě osobně brzo, protože byly školy, kariéra, cestování, užívání atd. (Ale já se léčila nějakou dobu s neplodností, takže jsem přestala řešit nějaké časování kdy a jsem ráda, že to vůbec vyšlo)To zvaž, jestli není na plánu ještě něco jiného než mít hned dítě. Je pravda, že dřív to bylo běžné, do 20ti koukej, po 20ti foukej nebo jak se to říkalo
Dnes je to naruby, upřímně ti řeknu, že když jdu se synen do poradny nebo třeba kolem hřiště, tak jsem všude nejmladší mamina
A jestli mi to změnilo život? Samozřejmě a hodně, ale teď jak malý trochu povyrostl už mi to tolik nepřijde a cítím se vlastně líp než dřív. Ale v porodnici jsem byla přesvědčená, že to byl omyl, že to nezvládnu, po těžkém porodu 6tinedělí katastrofa, smrtelná únava, 2 hod špatného spánku denně, deprese, výčitky atd atd. S dítětem si teprve uvědomíš, jaký vlastně byl svobodný život a spánek vzácný!
Držím palce při rozhodování a do budoucna hlavně mimčo zdravé ![]()
Ja myslim, ze brzo neni, pokud ovsem nemate pochybnosti, jestli uz chcete byt rodici.
Me je 30, mam rocniho chlapecka, v 18ti jsem nemela vubec nic, narozdil od vas ani dlouhodoby vztah, natoz podnikani. Tudiz odpovednost ocividne mate a nejste hloupy pubertak, kdezto zrala, velmi mlada zena. Ve vasem vztahu ocividne vite, co to je bydlet, starat se o domov, vydelavat, setrit, hospodarit. Tudiz myslim, ze pripravena z tohoto hlediska jste.
Mam okolo sebe hodne mladsich maminek a musim rict, ze to metalne zvladaji lepe nez ja.
Ja mam vymodlene dite, a to ze jsem po nem dlouhou dobu touzila me vede dopredu a take nevyrovnatelna laska k nemu.
Ty 20 ti lete mamky se kteryma se stykam ale maji mnohem vetsi nadhled, peci o dite zvladaji vice s usmevem, vice energii, nestezuji si tolik jako obcas tajne ja, ze nemam uz cas na sebe, ten cas na posilku, nehty, solarka, na ktere jsem si do tech 30ti let zvykla. Ony to zvladaji vsechno zaraz a nestresuji se malichernostmi narozdil ode me, jako je to ze jsem nestihla vytrit a ted o pulnoci vytiram chodbu.
Made maminky maji od prirody vetsinou vetsi nadhled, toleranci a energii, co se tyka meho nazoru. pokud teda to nejsou pubertacky co do toho vletely a nestaraji se.
musite se ale hlavne ptat sebe, jestli opravdu chcete ted zmenit svuj zivot a stat se rodicem.
Já měla první po 30 a plně mi to tak vyhovuje a neměnila bych.. Ale každý to má jinak, a vy vše potrebne máte… a obavy jsou naprosto normální, mít dítě je velká změna, tak chápu, že vahas… ale uvidís sama, že miminka nikdy v životě litovat nebudeš, ať přijde kdykoliv ![]()
@Ghanaian Princess píše:
Ja myslim, ze brzo neni, pokud ovsem nemate pochybnosti, jestli uz chcete byt rodici.
Me je 30, mam rocniho chlapecka, v 18ti jsem nemela vubec nic, narozdil od vas ani dlouhodoby vztah, natoz podnikani. Tudiz odpovednost ocividne mate a nejste hloupy pubertak, kdezto zrala, velmi mlada zena. Ve vasem vztahu ocividne vite, co to je bydlet, starat se o domov, vydelavat, setrit, hospodarit. Tudiz myslim, ze pripravena z tohoto hlediska jste.
Mam okolo sebe hodne mladsich maminek a musim rict, ze to metalne zvladaji lepe nez ja.
Ja mam vymodlene dite, a to ze jsem po nem dlouhou dobu touzila me vede dopredu a take nevyrovnatelna laska k nemu.
Ty 20 ti lete mamky se kteryma se stykam ale maji mnohem vetsi nadhled, peci o dite zvladaji vice s usmevem, vice energii, nestezuji si tolik jako obcas tajne ja, ze nemam uz cas na sebe, ten cas na posilku, nehty, solarka, na ktere jsem si do tech 30ti let zvykla. Ony to zvladaji vsechno zaraz a nestresuji se malichernostmi narozdil ode me, jako je to ze jsem nestihla vytrit a ted o pulnoci vytiram chodbu.
Made maminky maji od prirody vetsinou vetsi nadhled, toleranci a energii, co se tyka meho nazoru. pokud teda to nejsou pubertacky co do toho vletely a nestaraji se.musite se ale hlavne ptat sebe, jestli opravdu chcete ted zmenit svuj zivot a stat se rodicem.
Myslím, že to není věkem… sama jsem nad 30 a vše v klidu zvladam bez stresu, dokonaly úklid neřešim a znám hodně žen nad 30, které to mají stejne…
V 19 bych do toho nesla ani omylem (teda omylem jo
). Bez penez, bez zajisteni obecne, tehdy by mi to hodne nesedlo.Ja si pockala az do 30, komplet skola, prace, ujasneni si, co chci …obavam se, ze vic unavena bych byla v tech 19. ![]()
@Sue2008 píše:
Ach jo, moc nechapu rady, ze si jeste musi uzit… Kdyz jim bude 40, jejich deti budou odrostle a oni stale maji zivot pred sebou. A muzou se smat svym kamaradum, co budou nevyspali, protoze jim doma rvou batolata. Ve 20 se neprospale noci atd. lepe zvladaji. Takze zakladatelko, pokud mate zazemi, tak s chuti do toho.
Ze bych si jako vyrazila s batuzkem po Evrope jako zamlada?
tak to se mi teda uz nechce i kdyz bych treba mohla
…
První dítě na 22. narozeniny, druhé na 25.narozeniny. Neměnila bych.
prvního jsem měla ve 22, a přišlo mi to úplně akorát, mít vhodnýho partnera, dovedla bych si i v těch 19 představit. takže proč ne
@Lenka_Hal píše:
Ze bych si jako vyrazila s batuzkem po Evrope jako zamlada?tak to se mi teda uz nechce i kdyz bych treba mohla
…
To to my s batůžkem cestujeme i s dítětem
jenom tedy ne po Evropě, ale po Asii. Až mi bude 40+ a kluk s námi nebude chtít jezdit, tak klidně budu pokračovat a protože už budu finančně zajištěná, tak to budu moct proložit i nějakým lepším ubytováním ![]()
@Bortelka přiznám se že nějak nechápu, co všichni mají s tím, že se cestování musí stihnout před dítětem. Jakoby se nedalo s dítětem cestovat ![]()
Na mě bylo v 19 strašně brzo, měla jsem jiné plány, VŠ, práce v zahraničí, cestování.. nešla bych do toho. Ale to musíte posoudit sami na co se cítíte, někomu to vyhovuje.
@lucenka píše:
To to my s batůžkem cestujeme i s dítětemjenom tedy ne po Evropě, ale po Asii. Až mi bude 40+ a kluk s námi nebude chtít jezdit, tak klidně budu pokračovat a protože už budu finančně zajištěná, tak to budu moct proložit i nějakým lepším ubytováním
To jako ze jezdite stopem a bydlite v hostelech?