Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@lucenka píše:
@Bortelka přiznám se že nějak nechápu, co všichni mají s tím, že se cestování musí stihnout před dítětem. Jakoby se nedalo s dítětem cestovat
Dalo, to nikdo netvrdí, my už s malým taky trochu cestujeme (2m), ale jen z lehka po Čechách a cestovat budeme určitě víc, protože se mnou rodiče taky jezdili od mala a jsem za to dnes strašně vděčná, ale ještě loni jsem byla ve Vietnamu, před tím v Californii, na Kapverdach atd., to jsou cesty kam teď s malým určitě mířit dlouho nebudu a jsem ráda, že ty zážitky prostě mám ![]()
Já jsem plánovaně otehotnela v 19. Přítel je o 4 roky starší. Teď už jenom čekáme kdy se vyklube. Mně už je tedy 20 a příteli 24. Bydlíme v pronajaté baracku a po finanční stránce jsme velmi dobře zajištění. Nebýt,to tak, tak do dítěte určitě nejdu. Chci svému dítěti koupit vše (s lehkou nadsázkou). A ne řešit, že pampersky jsou moc drahý… Zatím jsem neporodila, takže nevím do jaké míry se mi změní život, jestli budu jednou říkat, že jsem měla počkat atp. Ale u nás v rodině je normální mít dítě ve 20. A podle všech kolem mě je to nejidealnejsi věk. Můj táta například měl dítě ve 20 a 34. No a vždycky mi říkal, ať si děti nedělám tak pozdě
že už na to nemá takovou sílu jako ve 20. Ze uz měl svůj klid, a už byl na něj zvyklej. A že nečekal, že to bude o tolik náročnější, než to první… ve 20 byl zvyklej celou noc ponocovat, teď by se rád vyspal a nemůže. Každý se cítí jinak. Někdo po 30chyti druhou mizu. Ale moje zkušenost je taková.
@Bortelka píše:
Dalo, to nikdo netvrdí, my už s malým taky trochu cestujeme (2m), ale jen z lehka po Čechách a cestovat budeme určitě víc, protože se mnou rodiče taky jezdili od mala a jsem za to dnes strašně vděčná, ale ještě loni jsem byla ve Vietnamu, před tím v Californii, na Kapverdach atd., to jsou cesty kam teď s malým určitě mířit dlouho nebudu a jsem ráda, že ty zážitky prostě mám
tak ale časem se dá jet i dál než po ČR … rozhodně neplatí, že když se člověku narodí dítě, tak tím přijde o možnost cestovat. Takže ty zážitky lze mít i s dítětem ![]()
@lucenka píše:
Ani za bezdětna bych nejela stopem ani bych nespala s cizími lidmi v hostelu v jednom pokoji. Ale běžně spíme tak jako jiní baťůžkáři v JV Asii v homestay
Tak to ja mam jine predstavy o batuzkarich
…k tomu pocitam i chozeni v divocine, prespavat pod sirakem, k tomuto cestovani se opravdu male deti nehodi. To co popisujes je normalni cestovani. ![]()
Deti jsou ted vetsi (krome jedne) a uz mam zas jine predstavy, ted zase lozime po horach a to uz muzeme spolu…
@Lenka_Hal píše:
Tak to ja mam jine predstavy o batuzkarich…k tomu pocitam i chozeni v divocine, prespavat pod sirakem, k tomuto cestovani se opravdu male deti nehodi. To co popisujes je normalni cestovani.
Deti jsou ted vetsi (krome jedne) a uz mam zas jine predstavy, ted zase lozime po horach a to uz muzeme spolu…
Tak v Asii, kde žije poměrně dost velké množství jedovatých hadů, není spaní pod širákem úplně ideální
Po Evropě jezdíme na kolech pod stan.
Ve volné přírodě se v Asii s dítětem pohybuju. Vloni se mnou třeba absolvoval poměrně náročný trek v horách ve Vietnamu.
A tedy pod pojmem normální cestování si představím spaní v hotelu, nejlépe na jednom místě.
@lucenka píše:
Tak v Asii, kde žije poměrně dost velké množství jedovatých hadů, není spaní pod širákem úplně ideálníPo Evropě jezdíme na kolech pod stan.
Ve volné přírodě se v Asii s dítětem pohybuju. Vloni se mnou třeba absolvoval poměrně náročný trek v horách ve Vietnamu.A tedy pod pojmem normální cestování si představím spaní v hotelu, nejlépe na jednom místě.
My tu resime spis medvedy, osobne je uprednostnuju pred hady ![]()
To taky…to vis, ja spim v hotelu jen kdyz jedu na konferenci, protoze je to ve velkych mestech. Momentalne nase typicke ubytovani je stan nebo neco jako hostel…akorat ze horska chata. S batoletem to holt nejde, rusila by ostatni. Tak jezdim sama s klukama, nez ta treti povyroste.
Já měla první dítě v 18, otěhotněla jsem v 17 letech. Nedovedu si pedstavit, že by to bylo jinak. Byl to teda boj, bydlení, prachy … ale neměnila bych. Byla jsem po vyučení, pak jsem udělala maturitu a s třema dětma ještě vysokou. A teď se těším, že konečně pojedu sama na dovču bez dětí, nikdy jsem bez nich nikde nebyla.
Trochu mimo tema, ale opravdu nechapu ten trend, ze se za mlada proste musi cestovat. Moje hlavni starost byla co nejdriv vystudovat, o prazdninach brigada a po skole se osamostatnit.
Do sveta se rada podivam i ted, ale batuzkareni me nikdy nebralo. Ale priklanim se k nazoru, ze kdo chce, najde si zpusob cestovani (jakehokoliv uzivani si
) i s ditetem.
@Sue2008 píše:
Trochu mimo tema, ale opravdu nechapu ten trend, ze se za mlada proste musi cestovat. Moje hlavni starost byla co nejdriv vystudovat, o prazdninach brigada a po skole se osamostatnit.Do sveta se rada podivam i ted, ale batuzkareni me nikdy nebralo. Ale priklanim se k nazoru, ze kdo chce, najde si zpusob cestovani (jakehokoliv uzivani si
) i s ditetem.
Já bych to tak nějak pochopil, kdyby cestovatelky nepoznávaly svět do 40let a pak teprve po vybití biologických hodin řeší rodinu.
Osobně raději poznávám svět s dětmi, než abych jim pak vyprávěj, kde jsem všude byl za svobodna, to je fakt zajímat nebude.
@Zabatko píše:
Prosím Tě, a co takového musí člověk zažít před dětmi? Pro někoho jsou děti ten zážitek. Navíc, mít děti přece není konec světa. My třeba zvládáme krásně cestovat i s dětmi a já ten život s velkou rodinu miluju. Užít si před dětmi je sice módní, ale ne nutné. Každý na to není. Pokud chce zakladatelka i její partner dítě, tak ať ho mají, v 35 letech už budou mít děti velké a můžou si života „užívat“ dosytosti. Zatímco některé teprv zvažují první. Z biologického hlediska je to ideální věk.
Cestovani uz tu bylo zmineno hodnekrat, treba jen takova dovolena u more s ditetem by asi nebyla moc dovolena, misto lezeni na plazi bych ho musela nahanet
ja jsem z meho materstvi nadsena, uzivam si ho, ale jsem rada, ze jsem si stihla ty ruzne veci pred materstvim. Napr. diskoteky, festivaly, stanovani, nejake nezodpovedne veci. Jasne ze materstvi neni konec sveta, ale trosku to je opusteni mladeho bezstarostneho zivota. Coz by zpetne mohlo zakladatelku mrzet. Ja si teda obcas vyrazim na akci i ted a o to vic si to uziju, bo to je vzacne, ale musim resit hlidani, nebo maly je zvykly na uspavani kojenim atd. Takze to neni tak jednoduche uz.
@eva.pass píše:
Cestovani uz tu bylo zmineno hodnekrat, treba jen takova dovolena u more s ditetem by asi nebyla moc dovolena, misto lezeni na plazi bych ho musela nahanetja jsem z meho materstvi nadsena, uzivam si ho, ale jsem rada, ze jsem si stihla ty ruzne veci pred materstvim. Napr. diskoteky, festivaly, stanovani, nejake nezodpovedne veci. Jasne ze materstvi neni konec sveta, ale trosku to je opusteni mladeho bezstarostneho zivota. Coz by zpetne mohlo zakladatelku mrzet. Ja si teda obcas vyrazim na akci i ted a o to vic si to uziju, bo to je vzacne, ale musim resit hlidani, nebo maly je zvykly na uspavani kojenim atd. Takze to neni tak jednoduche uz.
A s dítětem se nedá jet pod stan? Na jaře jsem byla u moře se 7 letým a v pohodě jsem na lehátku trávila většinu času a četla knížku
První dítě v čerstvých 21 letech, druhé ve 22 letech. Je super být mladá maminka. Moc si to s manželem užíváme.
Na začátku to chtělo hodně odříkání, hodně jsme museli obětovat, ale pozitiva jasně převažují nad negativy. Nejvíce mně mrzí má nedokončená vysoká škola, přerušila jsem ve 2. ročníku. Teď už nevypadá, že bych jí někdy dokončila. Ale manžel, ikdyž musel kvůli prvnímu dítku odejít ze školy a jít pracovat, všechno dohnal. Na něj jsem moc pyšná. Má skvělou pozici v práci. Je po několika povýšeních. Plat skvělý, dodělává dálkově vysokou. Neměnila bych ![]()
@lucenka píše:
A s dítětem se nedá jet pod stan? Na jaře jsem byla u moře se 7 letým a v pohodě jsem na lehátku trávila většinu času a četla knížku
Jezismarja, musis rozlisovat dite co ma treba 1.5 roku a 7
My taky netahali batole pod stan, protoze bych si nesedla ani na minutu, protoze stanujeme u vody, navic to nikam nedojde a pokud nema rado nositko…vysledek je jasny.
@Lenka_Hal píše:
Jezismarja, musis rozlisovat dite co ma treba 1.5 roku a 7My taky netahali batole pod stan, protoze bych si nesedla ani na minutu, protoze stanujeme u vody, navic to nikam nedojde a pokud nema rado nositko…vysledek je jasny.
A proč ne? Tady se řešilo. Že se s dítětem nedá cestovat… A že je dobré si to užít před těhotenstvím. Tak to jen vyvracím
@eva.pass píše:
Cestovani uz tu bylo zmineno hodnekrat, treba jen takova dovolena u more s ditetem by asi nebyla moc dovolena, misto lezeni na plazi bych ho musela nahanetja jsem z meho materstvi nadsena, uzivam si ho, ale jsem rada, ze jsem si stihla ty ruzne veci pred materstvim. Napr. diskoteky, festivaly, stanovani, nejake nezodpovedne veci. Jasne ze materstvi neni konec sveta, ale trosku to je opusteni mladeho bezstarostneho zivota. Coz by zpetne mohlo zakladatelku mrzet. Ja si teda obcas vyrazim na akci i ted a o to vic si to uziju, bo to je vzacne, ale musim resit hlidani, nebo maly je zvykly na uspavani kojenim atd. Takze to neni tak jednoduche uz.
Souhlasím, takovou dovolenou jakou jsem měla před dítětem prostě už nezažiji, protože jsem za prvý pořád myšlenka u dítěte a pokud bych ho brala sebou na dovču, tak bych ho stejně pořád měla na krku a musela hlídat a samozřejmě můžu jet na dovolenou taky bez dítěte a zajistit si hlídání, ale stejně to nebude takové jako za svobodna, protoze určitě budu myslet na to, jak se asi má a co se doma děje včetně kazdovecernich hovorů domu…no prostě s dítětem se změní život a to hodně a já jsem šťastná za to, že jsme si s mužem užili spoustu bezdětných dovolených.