Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Takhle na první pohled se mi zdá, že tam máš zbytečně moc sacharidů a zbytečně málo bílkovin, a koneckonců i tuků. Takže do zeleniny se neboj přidat lžíci olivového oleje, a pokud si děláš grilovanou zeleninu k obědu, tak k tomu přihoď sýr, šunku, plátek masa.
Ja tam teda nevidim bílkoviny, vajicka, misto jogurtu tvaroh, libove maso. To je důležité kdyz cvicis k nabrani svalove hmoty. Jinak hubnout kilo za týden je ideal.
Zdroj Fitness Institut:
Mnozí dietáři mají nereálné představy o rychlosti hubnutí. Zdravá redukce tělesné hmotnosti, která se snaží o co největší zachování svalové hmoty a o co největší redukci tukové tkáně, je však docela pomalá. 🤔Že nevěříte? Tak se na to pojďme podívat! ➡️️Představme si Tomáše🕺 a Elišku💃. Oba by chtěli zhubnout nějaké to kilečko tuků dolů. 🍽️Tomáš udržuje svoji hmotnost na příjmu cca 3000 kcal, zatímco drobnější Eliška na příjmu 2000 kcal.. 🥕Oběma nastavíme energetický deficit 20 %, takže v dietě bude Tomáš přijímat 2400 kcal a Eliška 1600 kcal. 🧐Kdyby všechno fungovalo na kalorii přesně, Tomáš tím vytvoří deficit zhruba 600 kcal denně, Eliška 400 kcal. ⬇️️Z infografiky vidíme, že energie ukrytá v jednom kg tukové tkáně (neplést si se 100% tukem), která obsahuje cca 85 % tuku, 10–15 % vody a 2–3 % bílkovin, je asi 7700 kcal.. ❓Za jak dlouho naši protagonisté zhubnou kilogram čistého tělesného tuku? 🕺U Tomáše vydělíme 7700 číslem 600, 💃u Elišky číslem 400.
U Tomáše by tak v perfektním světě teoreticky mělo dojít k redukci 1 kg tuku za necelých 13 dní, u Elišky naopak za téměř 20 dní. ✅Za měsíc (30 dní) to tak bude teoreticky cca 2,3 kg tuku u Tomáše, u Elišky asi 1,5 kg tuku..
Co si z toho vzít do praxe? 👉🏻Pokud chceme hubnout opravdu co největší množství tělesného tuku a zachovat co nejvíce svalů, rychlost hubnutí většinou nebude moc rychlá. 👉🏻Reálně můžeme očekávat ztrátu cca 0,5–1 kg týdně, což lze vyjádřit také jaké 0,5–1 % aktuální tělesné hmotnosti za týden. 🕺Muži, kteří jsou schopni dosáhnout hlubšího denního deficitu, hubnou na počet kg rychleji než ženy. 💃Rychlost hubnutí u žen 1–2 kg za měsíc je tedy naprosto přirozená a vyšší ztráta váhy už může být spojena se ztrátou tělesné vody (často se děje v prvních dnech a týdnech diety), nebo s pálením svalů, které obsahují mnohem méně energie, a proto ubývají rychleji.. 💡Nezapomínejme také na to, že čím déle jsme v dietě, tím se bude rychlost hubnutí dále snižovat, protože naše tělo se adaptuje na nižší příjem energie. Poté je třeba upravovat energetický příjem a výdej, abychom se stále nacházeli v kalorickém deficitu.
Však hubneš ![]()
Jinak jak bylo řečeno, nemáš tam málo tuku a bílkovin. Jíst na oběd jenom zeleninu je blbost. Dej si normálně nějaké dobré maso trochu přílohy a zbytek ta zelenina. Nemusíš všechno dělat na sucho/grilovat. Tuk je potřeba, bez něj tělo nevstřebá vitamíny z té zeleniny/ovoce co jíš…
Ovesnou kaši si dělej klidně z mléka, chuťově je to mnohem lepší a doženě ti to i ty bílkoviny.
Pokud si jedla hodně sladkého není ideální to hned vyřadit, je větší šance že to nevydržíš. Takže si klidně kousek dej ale dopoledne. Ať to pak nedojíždíš večer.
Hlavně bych přidala bílkoviny a vůbec moc neřešila váhu ale spíš ty cm. Pohyb myslím ok, jestli jsi předtím jedla nějak hrozně tak to půjde
. Hlavně opravdu váhu tolika neřešit, mě se stalo že mi váha stala nebo dokonce stoupla třeba o kilo ale na cm jsem zhubla, tak na to pozor, abys kvůli tomu třeba neubírala jídlo.
Postupně redukujte ty sacharidy, však se i nadále pořád cpete sladkým ve všem. A vidím tam hrozně málo bílkovin, přidejte maso. Masa a zeleniny můžete sníst vagon a pořád budete hubnout.
Myslím, že těch 15kg v pohodě zhubneš tímto režimem, protože to jsou ta kila vyžraná ze sladkostí. Pak je otázka, jestli budeš chtít hubnout i dál.
Já třeba při 167cm vážila přes 70kg jen před porodem, dostat se na 65kg znamená jen neprasit, není to pro mě žádná větší oběť (nebo řečeno naopak - jakmile se dostanu přes 65kg, tak moc dobře vím, z čeho to mám
). Ale dostat se na 60kg s mojí kostrou (široká ramena a hrudník, sklon k nárůstu svalů) už znamená nějaké ty oběti. Dosáhnout toho rozdílu 5kg je pro mě těžký, dostat se pod 60kg (na vel. 36) už skoro nemožný.
S odbouráním toho vnitřního břišního tuku a závislosti na sladkém by ti hodně pomohlo low carb/keto stravování (ale proboha ne ta prášková svinstva, ale normální jídlo). Já když přešla na toto stravování, tak jsem cítila skoro každé ráno, že je břicho splasklejší. Za mě obrovské výhody: nejsem otrok jídla, nemám návaly vlčího hladu a jsem schopná fungovat i nalačno dlouhé hodiny, můžu si dělat i low carb dezerty. Nevýhody: když chce člověk jíst hodně pestře, leze to dost do peněz, na návštěvách musím hodně věcí odmítat, zjistila jsem, jak moc cukru má třeba pivo.
@Kriss Tina vajicka si davam k veceri.Maso mam kdyz tak na obed, asi 2× do tydne…ryba cca 1× tydne losos.
Je jedno kdy cvicim? pred jidlem, po…vecer?
mozno se zda nekomu ze mam sacharidu hodne, ale na to, co bylo a je ted je to obr zmena ![]()
@Anonymní píše:
Je jedno kdy cvicim? pred jidlem, po…vecer?mozno se zda nekomu ze mam sacharidu hodne, ale na to, co bylo a je ted je to obr zmena
Hele nemen to vsechno najednou, to nevydrzis a spadnes do starych koleji. To cos udelala zatim stačí, vidis ze to ma efekt. Kdyztak pridavej postupne vic cvičení, ubirej sladke, ale fakt pozvolna, at si telo zvyká postupne a nema sok.
@Anonymní píše:
Je jedno kdy cvicim? pred jidlem, po…vecer?mozno se zda nekomu ze mam sacharidu hodne, ale na to, co bylo a je ted je to obr zmena
Ale s tím cvičením taky opatrně, nemusíte to hnedka ze startu přehnat a přepálit a chtít VSECHNO A HNED. To prostě u přirozeného hubnutí a udržení toho stavu nejde. Stačí když jste stáhla sacharidy a ono budete mít hnedka „méně energie“, tak není dobrý se hnedka nutit do šílenýho cvičení, jelikož jediný čeho tím dosáhnete je to, že se na to vykašlete a nedáte to. Budete se ládovat sladkým, abyste měla energii na cvičení a ve výsledku se nakrmíte víc kcal než spálíte atd. Nehrňte to na sílu, změňte jidelníček a dejte tomu 1-2 měsíce až si to sedne. U toho mějte jenom rekreační pohyb, to bohatě stačí. Pak až budete mít jistotu v jídelníčku, tak teprve přemýšlejte a hroťte cvičení.
Jinak k tomu jídelníčku:
Snidam ovesne vlocky s mlekem (spousta sacharidů), hruska (sacharidy), trochu kakao, skorice a rozinky (samý sacharidy).Na svacinu fitnes tycinka (bacha na to, je tam opět spousta sacharidů ve většině), obed co varim pro rodinu, nebo si ugriluji zeleninu brambory, cuketa, cibule, cesnek,…Svacina bily jogurt 3,8% s lzicka marmelady (zbytečný sacharidy, dejte si místo toho normální chutný tučný bílý jogurt).
Vecera zitny chleb s cottage, jarna cibulka…zelenina. V prubehu dne jabko, nebo banan (ovoce jsou sacharidy), trochu lindt cokolady (leda 90% a výš, jinak opět spousta cukru).
A opravdu vaše tělo NUTNE potrebuje bílkoviny. Nemá absolutně žádnej smysl cvičit, když vám svaly budou odcházet z nedostatku bílkovin. A vidíte, že se vlastně pořád od rána do večera nonstop ládujete cukrem.
Jsem matka 3deti, 36let.
Chci zhubnout.
3tydny se uz drzim.Na kg jsem. zhubla asi 3kg a bricho mam urcite mensi.
Ale nemerim.
Snidam ovesne vlocky s mlekem, hruska, trochu kakao, skorice a rozinky.Na svacinu fitnes tycinka, obed co varim pro rodinu, nebo si ugriluji zeleninu brambory, cuketa, cibule, cesnek,…Svacina bily jogurt 3,8% s lzicka marmelady.
Vecera zitny chleb s cottage, jarna cibulka…zelenina. V prubehu dne jabko, nebo banan, trochu lindt cokolady.
Nemela jsem zadny pohyb, ted asi 4× tydne po 50brisaku, a 2, nebo 4km na rotopedu.
mela jsem silenou stravu, co se tyce sladkosti. Proto je nedokazu uplne vysadit, ale rozdil je markantni. predtym jsem snedla celou milku, neustale se cpala snickers, horalky, casto pecu…
Jedna se mi predevsim zbavit se bricha(pneumatiky).
mam 165cm a 88kg
Da se to pri tehke strave dlouhodobe vydrzet a schodit dalsi kg a cm? Je potreba vic pohybu? Odbourat sladke uplne? Mam chyby v jidelnicku? Dekuji