Staré dámy versus mladé matky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2249
30.10.12 14:18

Jo a s těma plínama, neškodilo by babičkám připomenout, jak to měly proti jejich matkám a babičkám hrozně jednoduché, protože už měly automatickou pračku a nemusely plíny drhnout na valše a vyvařovat na sporáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
30.10.12 14:20

@Denisa56 Je skvelé, ako sa k tomu staviaš, tchýni (či mamku) ako ty by asi ocenil každý…

Ja som ale tiež (ako mladé matky v článku) od svojich rodičov vypočula, že „som v roku už bola cez deň bez plienky“, keď môj vtedy 15-mesačný syn mal ešte plienky. Môj druhý syn má problém s nočným pomočovaním, tak som si tiež vypočula, ako som ho zanedbala. Ale keď som urobila všetko možné i nemožné, i všetky mamine rady vyskúšala, a nebolo to na nič, tak už sa mi nikto neospravedlní…
A tiež som zažila v rodine hlášku na 2,5 ročné dievčatko, ktoré má v noci plienku, že „to my sme boli lepšie matky“. Tak tchýně a babičky, kde to sme?

• Citovat
  • Upravit
Scarlett2011
30.10.12 14:21

No jo, generacni boje, ty miluju. :mrgreen:
Ja k tomu asi nic komentovat nebudu, nema to cenu. Generace nasich babicek zase vytykaly miliony veci nasim maminkam a troufam si rict, ze my ve stari nebudeme jine. :)
Mne hrozne pobavila pani, ktera si stezovala, ze dcera nevari jidla jako knedliky s vajickem. :lol: Vetsi blivajz vazne neznam. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
30.10.12 14:25
@Denisa56 píše:
Tak to tolik neřeš, ne? Prostě nakup podle sebe a je to. A co říkají babičky v klidu vyslechni a zařiď se po svém.
Shodou okolností jsem ten článek před pár dny četla taky a nějak mi připadá dost přitažený za vlasy. Sama už babička jsem, ale tak předpotopní, jak jsou tam ženy mého věku vykreslené, rozhodně nejsem, ani ze svého okolí žádnou takovou neznám. S dcerou jsme výbavičku chystaly společně, obě jsme si to náramně užívaly a ňuchaly každý bodýčko, já jsem jí řekla, co jsem kdysi při péči o miminko ocenila, ona mě zas rozšířila obzory, jaké jsou dnešní možnosti. Pohoda. Jsem ráda, že se spolu nehandrkujeme o pitomosti. :lol:Příspěvek upraven 30.10.12 v 14:06

My to s mamcou meli podobne (neli stejne), dokonce jsem spoustu veci nechala na ni, protoze jsem az do konce tehotenstvi pracovala, zatimco ona byla doma, na internetu a hledala nejlepsi kocarek, nejlepsi zavinovacky apod, posilala mi tipy a pak jsme spolecne vybirali, ted pro nove miminko budeme take vybirat vsechno spolu (i s manzelem, samozrejme), ale ocenuji, ze mamca ma vic zkusenosti nez ja a vi toho vic a zejmena toho, ze kdyz nemame stejny nazor, tak to necha na me, jako na matce…

takze podle me ten clanek rozhodne neni pravidlem a babicky jsou tam vykresleny jako harpie, ale rozhodne ne jako normalni bytosti…

Moje mamca treba „obedy“ ve sklenickach ocenila jako vybornou pomucku. Sice malemu ted take vari, ale dokud byl na „sklenickach“, tak ji to rozhodne nevadilo, protoze to bylo moje rozhodnuti… :nevim: :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
979
30.10.12 14:25

No tak nahodou to s tim kocarkem chapu. Treba my mame kocarky dva-hartana se ctyrma pevnyma kolama a golfky cybex callisto-maly kolecka, predni otacivy ci jdou zaaretovat. Moje rodice a tchan kdyz vozi, chteji jen hartana, s golfkama se jim spatne jezdi, neumeji jezdit s pohyblivyma kolama. Svagrova mela trojkolku a tchan s tchyni s ni neumeli jezdit-koupili si v bazaru ctyrkolaka a v nem oba synovce odvozili. Takze, pokud tchyne ti bude vozit, chapu, ze treba s nekterym typem kocarku muze mit problem a radeji si koupi kocar, se kterym se bude citit bezpecne. To nema nic spolecnyho s rim, jestli je zla nebo ne, ale nechce ti proste vyklopit dite. Jinak jsem to pochopila az v momente, kdy jsem vozila synovce v trojkolce-vubec mi to s ni po Praze neslo, kdyz jsem blbe vjela na obrubnik, kocarek se kacel k zemi. Takze radeji, at si koupi kocar, se kterym dite nevyklopi.
A rady? Jsem mlada matka, pokazdy mi v porande u Mudr to nejaka 35tka ci 40tka rekne-tuhle kvuli tomu, jak mam obleceny dite. Jindy kvuli latkovym plinkam. Bohuzel mam zkusenost i se znamymi-tak se s nima nesvhazim. Nikomu necpu, jak ma o dite pecovat, je to kazdeho vec a zrovna tak ocekavam, aby to nikdo necpal me. A rady tchyne a maminek-mysli to dobre, tak to i beru. Poslechnu si je a delam si to po svem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
30.10.12 14:26
:nevim:

Tyhle konflikty jsou žabomyší války. Totálně o ničem. Jádro pudla je v tom, že i ty ženy vychívávaly děti, a zřejmě jejich východu přežily, když i oni dnes mají děti. Tak prostě mají potřebu své zkušenosti předat dál - boha jeho, dělaly to od svých já nevím dvaceti let vychovávat, učit, předáva zkušenosti. A furt je to.. s prominutím… o hovnu. Doslova i přeneseně. Zbytečný. prostě zbytečný konflikty.

Holky, já vás chápu, mně kdyby někdo takhle striktně kecal do výchovy, tak mně to rozčílí taky. Já mám totiž naopak moderní tchýni, která s enenápadně snažila mi podstrčit naopak „moderní“ věci. Nu což. Poděkovala jsem, zkusila (to jako mezi náma, není féer nevyzkoušet, neprobádat a hned tvrdit, že je to špatné) a založila do skříně. A po letech dala někomu, kdo o to ooohromně stál. Konečně, vůbec fakt, že mám babičku připravenou reagovat na to "babi, prosím, pohlídej… " mi prostě nestojí ničit jen proto, že holt u babičky jsou jiný pravidla. Jsou u babičky. Já s e k babičce taky těšila a taky jsme měly spolu tajemství, prootže mí rodiče by taky leccos neschválili. Tak si prosím promyslete, zda je lepší vědět a popřípadě korigovat, a nebo nevědět vůbec nic.

A konečně, maminky, i z vás budou babičky. Jednu. A ikdyž tvrdíte, že ne, já se vsadím, že budete mít potřebu kecat svým snachám a dcerám do toho, jak ony své děti vychovávají. VSADÍM SE! že rozhodně nebudete respektovat na 100 procent jejich pravidla - ikdyž jsou to přece mámy a jen ony mají právo si rozhodnout, jak dítě bude vychováváno. Já jí totiž mám, ikdyž vidím maminy okolo. Taky to vemně cuká jim říkat - proboha, nekuřte… proboha, přebalte si to dítě… proboha, proč je to dítě tak nevychovaný… proboha, proč… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
30.10.12 14:28

@Gabika To jsem slýchala od mé maminky i tchyně, že správně vedené dítě je v roce bez plen. Ty mezigenerační spory jsou asi stejně staré, jako lidstvo samo. Kdoví, jak by to bylo u nás, kdybych měla místo dcery snachu. Třeba by na mě taky nenechala nit suchou. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
979
30.10.12 14:31
@Emilie píše: :nevim:

Tyhle konflikty jsou žabomyší války. Totálně o ničem. Jádro pudla je v tom, že i ty ženy vychívávaly děti, a zřejmě jejich východu přežily, když i oni dnes mají děti. Tak prostě mají potřebu své zkušenosti předat dál - boha jeho, dělaly to od svých já nevím dvaceti let vychovávat, učit, předáva zkušenosti. A furt je to.. s prominutím… o hovnu. Doslova i přeneseně. Zbytečný. prostě zbytečný konflikty.

Holky, já vás chápu, mně kdyby někdo takhle striktně kecal do výchovy, tak mně to rozčílí taky. Já mám totiž naopak moderní tchýni, která s enenápadně snažila mi podstrčit naopak „moderní“ věci. Nu což. Poděkovala jsem, zkusila (to jako mezi náma, není féer nevyzkoušet, neprobádat a hned tvrdit, že je to špatné) a založila do skříně. A po letech dala někomu, kdo o to ooohromně stál. Konečně, vůbec fakt, že mám babičku připravenou reagovat na to "babi, prosím, pohlídej… " mi prostě nestojí ničit jen proto, že holt u babičky jsou jiný pravidla. Jsou u babičky. Já s e k babičce taky těšila a taky jsme měly spolu tajemství, prootže mí rodiče by taky leccos neschválili. Tak si prosím promyslete, zda je lepší vědět a popřípadě korigovat, a nebo nevědět vůbec nic.

A konečně, maminky, i z vás budou babičky. Jednu. A ikdyž tvrdíte, že ne, já se vsadím, že budete mít potřebu kecat svým snachám a dcerám do toho, jak ony své děti vychovávají. VSADÍM SE! že rozhodně nebudete respektovat na 100 procent jejich pravidla - ikdyž jsou to přece mámy a jen ony mají právo si rozhodnout, jak dítě bude vychováváno. Já jí totiž mám, ikdyž vidím maminy okolo. Taky to vemně cuká jim říkat - proboha, nekuřte… proboha, přebalte si to dítě… proboha, proč je to dítě tak nevychovaný… proboha, proč… :nevim:

S tim souhlasim do puntiku. Babicky jsou na rozmazlovani ;-) dosnes se u nas traduje, jak jsem v 1,5 roce u dedy zebrala parek a on mi ho dal. :-) Mama byla na mrtvici a deda se hajil: „Kdyz ona to chtela“. Prarodice jsou na rozmazlovani. Rodice na vychovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
30.10.12 14:32

@Emilie :potlesk:
To je naprosto přesné. Taky některé věci, se kterými třeba nesouhlasím, prostě neřeším, protže jsem ráda, že tchýně ochotně a kdykoliv pohlídá i třeba přes noc, malý ji má hrozně rád a rovnou si to přiznám, že za spoustu věcí, co už malý umí vděčím zrovna jí. Protože přes všechny ty věci, které nám tak „ulehčují“ tu mateřskou, nemám čas se mu tak věnovat jako ona.
Takže díky za babičky a nějaké ty řeči se dají přejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
30.10.12 14:35

:lol: :lol: :lol: :lol:
BOŽE, já jsem tak ráda, že mě moje tchýně naprosto a dokonale ignoruje a tudíž mi může políbit zadel s jejími radami. (A že jich bývalo, je to učitelka z MŠ) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
30.10.12 14:37

@Ema N. Tak takhle nějak fungujeme s dcerou taky. A je to pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
30.10.12 14:38

Holky to vnucené starodávné oblečení neodmítejte, pokud máte jen trochu místa třeba na půdě.
moje dcera přišla ze školy s tím že mají RETRO DEN a mají přijít v tom v čem chodily jako malé maminky či babičky. byl docela problém to sehnat na osmiletou dceru. ale panenku jsme oblíkly jak se patří :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ema N.
30.10.12 14:39
@Scarlett2011 píše:
Mne hrozne pobavila pani, ktera si stezovala, ze dcera nevari jidla jako knedliky s vajickem. :lol: Vetsi blivajz vazne neznam. :zed:

me treba knedliky s vajickem hrozne chutnaji (i cele moji rodine) a muj syn je vylozene miluje, jeste kdyz mu k nim dam nakladanou cervenou repu… :nevim: :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
30.10.12 14:42
@Denisa56 píše:
@Gabika To jsem slýchala od mé maminky i tchyně, že správně vedené dítě je v roce bez plen. Ty mezigenerační spory jsou asi stejně staré, jako lidstvo samo. Kdoví, jak by to bylo u nás, kdybych měla místo dcery snachu. Třeba by na mě taky nenechala nit suchou. :mrgreen:

nemyslim si… ja mam tchyni naprosto uzasnou, ktera mi sice poradi (vetsinou to jsou super rady), ale neceka, ze se tim budu do puntiku ridit. Ono je to podle me o povaze cloveka…

Jak moje mamka, tak tchyne jsou naprosto zlate zenske, ktere se me ptaji, co ma maly jist, co oblekat a podobne…

Ad kocarek: my koupili kocarek z Liberty (hrozne se mi libil a byla jsem nezkusena, podle jakych kriterii se maji kocarky vybirat) a tak byl bohuzel hrozne tezky. Tak si mamca koupila za 500,–Kc od jedne pani bazarovy a s tim jsme nakonec odjezdili vetsinu doby, co byl maly v kocarku… takze ja bych zrovna za tohle maminky a tchyne neodsuzovala… :nevim: :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
30.10.12 14:46
@Denisa56 píše:
@Ema N. Tak takhle nějak fungujeme s dcerou taky. A je to pohoda.

a to my s mamcou jeste bydlime ve stejnem dome (rodinnem), ona nad nami v patre a funguje to naprosto uzasne… ;) Ja jsem hrozne rada, ze ji mam…

A moje soucasna tchyne bydli s nami v jednom meste, ale brala bych ji taky do naseho domu (kdyby se chtela nastehovat)… ;) Vubec by mi nevadilo bydlet takhle dohromady… ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová