Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Martrich včera mi byla mamka říct, že o ty dětský krámy na půdě zakopává, ať si s tím něco udělám… zkoušela jsem i kamarádky s dětmi, jestli to některá nechce na dlouhodobý pronájem, ale nechce, no nedivím se jim, která těhotná by chtěla věci určené pro dítě co mělo být a není. No mám tam pět kousků a bude mi 32. Svým tempem jeden transfer ročně to mám do sedmatřiceti
V sedmatřiceti se vidím s batohem na horách, né jak se klepu u doktora strachy. V padesáti se vidím u knížky a ne s puberťákem na zápase
o tom že má kariéra je v hajzlu vám asi vypravovat nemusím
Nejhorší je, že už mi dojely ty těhotenský hormony, takže jsem začala mít strach jestli to zvládnu, zvracení a 9 měsíců v posteli doba i nemocnici, nervy… doteď jsem si tyhle myšlenky nepřipouštěla s tím, že to dobře znám a dala jsem to, tak to prostě dám znova a basta. Začínám se bát i toho, že to s narozením druhého neskončí - že ho budu držet v náručí a první myšlenka bude - proč jsi se jenom nenarodilo dřív…
@Petra Z jo jasně, promiň, nechtěla jsem se tě dotknout. Já právě nevěděla, co to přesně je. Vím tedy, že něco takového existuje. Každopádně já si dám teď taky poslední pokus a pokud nevyjde zkusím přijmou fakt, že budu mít jedináčka, stejně jako jsem byla já a naučit se s tím žít… Ono tohle dost vysává člověku energii
@wobludka ufff, holka, ty toho máš za sebou taky hodně, upřímně se tady skoro stydím, co já si vlastně stěžuji, když jsem zažila proti vám „houby“, sice 5 transferů out, ale žádný potrat (díky bohu) ani nic jiného, prostě to jednou vyšlo, druhé ivf nevyšlo a kety, to je holt takový bonus navíc…Jinak mě je 32 let taky, ve věku problém nevidím, to bych řekla, že jsme ještě „mladice“, horší je to u manžela, tomu je 38 a chce max do 40 druhé, ale už teď si přijde jako starej otec
@Martrich neee neblázni nedotkla
Jen jsem to nezjistovala proto, abych si nevycitala, ze je to moje chyba–blby vajíčka
A nebo manžela chyba–blbý spermie
Vis jak to myslim
Stejně dal pokračovat nebudeme takze u koho a kde byla chyba nemusím řešit
@Martrich ono se to moc srovnávat nedá, třeba pro mě byl potrat spíš takové člověče, nezlob se, prostě mě někdo vykopnul na půlce cesty k domečku a zase smrdím na startu, odžila jsem si to a je to za mnou, ten kostlivec co leze ze skříně není potrat, to je neplodnost. To je to co mě svazuje. Ale já mám teď tak nějak krizi středního věku celkově ![]()
@wobludka středního věku, to budu mít depku taky, jsi mladší než já, já se pořád cítím na 20let, nebýt IVF, tak možná i tak vypadám ![]()
@Petra Z jasně, chápu tě úplně, ono já si říkám, že je fakt lepší spoustu věcí nevědět, čím víc se na vše ptám, tím víc se v tom babrám ![]()
@Martrich no asi jo…
Vis kdybych byla mladší a mohla si dat treba pul roku-rok pauzu tak příčinu asi znat chci a nebo po tom budu pátrat
Ale takhle ne…
Budu vděčná za matyáška a užívat si jeho, dokud o to stojí ![]()
@Petra Z můžu mít takovou drzou otázku? Kolik ti je? Já jsem právě na všechno ještě mladá, mohla bych využít ještě 2 hrazené pokusy, ale mám fakt pocit, že moje zdraví tím utrpělo neskutečně ![]()
No to jsme se tu teda sesly
Sorry za ten cynismus, mne uz to kolikrat jinak ani nejde
Ja jsem zas jinej pripad, prakticky ze 6 IVF jen 4 transfery, takze do sebe cpu hormony, nechavam se uspavat na OPU (pri minimalce bez uspani), pak ze me vysajou solidni pcet vajec a uz druhej den mlatim hlavou do zdi, protoze kdyz mam pouzitelny dve, muzu si gratulovat
Jsem si nejak myslela, ze plnej mrazak je super vec (neb to neznam), ale jak tu tak ctu Wobludku a Petru, tak ona to taky zadna vyhra neni. No, aspon mam tu jistotu, ze kdyz pri poslednim IVF neco transferuji, za dva tydny mam definitivne jasno.
Momentalne mam na ucty nasysleno na ten posledni pokus a hrisna myslenka ve mne hloda, jestli za to radsi nekoupit ojety auto, neb novy potrebujeme jako sul
Jenomze - kdo nic nedela, ten nic nezkazi. A kdybych byla byvala tehdy vzdala ten ctvrty pokus, pri nemz mi to vsecko prislo na houby a z transferu jedne ctyrbunky jsem zdrhala na MHD nadavajic snad i hlasite, tak dneska nemam dceru. Ja jenom chci vedet, ze i kdyz to dalsi dite ebude, nevzdala jsem to snadno a udelala maximum, co se udelat dalo. Pak se mi asi bude spat lip, doufam. Takze ojety auto nebude ![]()
@ugluk hezky jsi to napsala, trochu mne to i pobavilo (promiň, nemyslim to špatně), holt člověk musí na to koukat trochu s nadhledem, jinak bychom skončily u chocholouška. Já jsem pravý opak, něco jako Petra, mrazáku hafo, jenže prd z toho…, po těch zkušenostech věřím jen čerstvým, tak bych možná radši taky minimálku či nativ. Můžu se zeptat, kolik to pak stojí? miminálku už nehradí pojišťovna, co?
@PavlaPir můžu se zeptat, jak moc zdravotně ti to ublížilo? vím, že to není nic zdravého, na druhou stranu některý ženský prošli i 6 IVF a zvládly to… Já si nepřipadám ani tak zničená fyzicky, vlastně jsem ani moc nepřibrala, to spíš po porodu, naopak moje tělo to nakoplo, nikdy dřív jsem neovulovala, měla jsem PCO a teď najednou jako zázrakem všechno ok, až na ten SPG, což je dost zásadní. Právě si říkám, doprčic, k čemu je mi ovulace, když mne nemá kdo oplodnit (s nadsázkou). Před půl rokem měl manžel spg mnohem lepší a zase já ovulaci v háji. Prostě jsme dvojka k pohledání. Já bych klidně brala i dárce na inseminaci, už je mi to jedno, nicméně manžel by tohle nedal (snad jen v případě, kdybysme neměli vlastní dítě)… Myslím, že se v tom všechny dobře plácáme… Fakt sme se tu sešly
. Na druhou stranu jsem ráda, že o tom mam s kým pokecat, připadám si jak exot. Kolem mne se těhotní a rodí o 106, někdy mam pocit, že spíš otěhotní moje máma než já
. HOlky, nejste některá z Prahy???
@Martrich promin, ted jsi zas pobavila ty me zcela nechtene, musim ti napsat SZ, at si zachovam aspon jakous tkous anonymitu, ale pochopis ![]()
@PavlaPir v říjnu mi bude 40 ![]()
@ugluk hele naprosto té chápu
Ja jsem strasně ráda, že jsme do toho ivm jeste šli…nikdy si nebudu vyčítat, ze jsme nezkusili všechno
Před tim jsme šli na imunologii, hydrolaparoskopii a hysteroskopii jsem prodělala, aby to bylo vše před tim perfektní
A pak??? Klidně se přestanou vyvíjet
![]()
@Martrich nojo, jsme skoro sousedky ![]()
@Petra Z no toho se taky desim. Ja si ted znovu opakuju kolecko vysetreni, co jsem dlouho neopakovala, no asi bych mela prestat
Jediny genetik logicky uznal, ze pokud jsme byli geneticky OK pred mnoha lety, tak nam to i zustalo
Ale AMH v prosinci 1,4, dobry. V cervnu uz 0,7!
Imuno byvalo taky OK, jsem si to kontrolovala, no a po par letech jsem prosim zacala ve velkem vyrabet protilatky proti spermiim - norma je 0-20, ja mam 110! Takze shrnuto - vajicek uz mam sakra malo. Kdyz se nejake uvolni, tak stejne zahubim spermie, nez se k nemu dostanou. A kdyby se nahodou oplodnilo, tak stejne 8 dni od ovulace dorazi MS, takze se neudrzi. A to jsem byvala vzornej idiopat
Nekdy mam pocit, ze si z nas to telo dela srandu.
Proste ted delam maximum, komplet pripravu, zobu listovku, pred IVF jedeme na 14denni dovolenou… a pri mem stesti mi den po OPU cinknou, je nam lito.
Ale abych nebyla tak negativisticka - mam se dobre!
Dcera hned usnula a manzel dorazil pozde z prace a na me vycitky, ze kdyz si sem zitra pozval celou rodinu na oslavu, ja cely den pecu dort a tesim se, az vecer pohlida dite, abych mohla uklizet… me omluvne usadil na pohovku, at si klidne datluju na netu, a ted tu kolem me lita s mopem a vytira cely byt ![]()