Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Není tu někdo, kdo pracoval na stavebním úřadě, nebo nemá povědomí o právu co se pozemků týká? Máme na našem pozemku trubku, která není zanesená v katastru, co se stane, když ji „omylem“ porušíme? Když tu nemá co dělat?
Tohle totiž manželovi dneska na stavebním úřadě „schválila“ přímo vedoucí, ale já se bojíííím ![]()
99% „trubek“ na katastru není a přesto je nemůžeš jen tak zlikvidovat, naopak před stavbou potřebuješ od správců sítí dobrozdani, že tam nic nevede… Na druhou stranu, pokud je to nějaká sousedovi trubka, tak tu asi zlikvidovat můžeš.
Já má zkušenosti s ústním schvalováním na stavebním úřadě špatnou. Sami poradili a pak se po mně ještě svezli. Už jim nevěřím ani nos mezi očima pokud mě to na stavebním úřadu nedají písemně.
Ví se čí je to trubka- vodohospodářů. Stavební úřad s nimi zahájil správní řízení, protože ona trubka ohrožuje náš majetek a vedoucí těch vodohospodářů měl dodat různé podklady a odhad na překlad trubky na kraj našeho pozemku, což se manžela stav. úřad ptal, zda to povolí a on by to povolil. Oni nedodali nic z toho, co po nich stav. úřad žádal a když vedoucí stav. úřadu jela na jejich zasedání, tak ji odtamtud „vyhodil“, že se nic projednávat nebude. Tak voda se na podzim vypne a když bude poškozená, nebudou moci vodu pustit. Vedoucí stav. úřadu mu řekla, ať to udělá, ať ji poškodí, když jsou oni svi*ně, že může být taky. Ale co nějaké právní důsledky pro nás ![]()
@j.a.n.i1 píše:
99% „trubek“ na katastru není a přesto je nemůžeš jen tak zlikvidovat, naopak před stavbou potřebuješ od správců sítí dobrozdani, že tam nic nevede… Na druhou stranu, pokud je to nějaká sousedovi trubka, tak tu asi zlikvidovat můžeš.
Ne, tahle trubka zanesená nikde není a žádné jejich povolení předchozí majitel, který tu dům postavil nepotřeboval. Je to užitková voda do polí, ne vodovod
Hele konzultace u právníka hodina stojí cca 1000 kč mě by to za ten klid stálo. než čekat co bude.
Jinak by jim tedy právník mohl za vás poslat dopis - vodohospodářům. jako, že vzniklou škodu na vašem majetku budou muset uhradit apod. to by s nima mohlo hnout obzvláš´t s razítkem od právníka. ![]()
@araw Tak ať dá na stavební úřad písemný podnět k zahájení řízení o odstranění stavby.
TADY jsem cosi našel.
Vlastník dotčeného pozemku by pochopitelně byl účastníkem řízení.
Pokud by vlastník černé stavby chtěl stavební úřad ignorovat (nebo nejednal s jeho úředníky slušně), tak stavební úřad má dostatečné páky, jak jej k součinnosti přimět. Může i nařídit odstranění černé stavby.
@eumedon píše:
@araw Tak ať dá na stavební úřad písemný podnět k zahájení řízení o odstranění stavby.TADY jsem cosi našel.
Vlastník dotčeného pozemku by pochopitelně byl účastníkem řízení.
Pokud by vlastník černé stavby chtěl stavební úřad ignorovat (nebo nejednal s jeho úředníky slušně), tak stavební úřad má dostatečné páky, jak jej k součinnosti přimět. Může i nařídit odstranění černé stavby.
Ale ona to není černá stavba, je to stavba z doby, kdy nebyla prý povinnost toto na katastru zapisovat. my zjistili to, že nám pod domem vede obrovská trubka nedávno, když praskla trubka o mnoho menší na cestě a v mžiku tu byla kolem dokola všude potopa. jinak jsme to nevěděli a když tu prasklou trubku vyhrabali, bylo vidět, že o mnoho větší vede k nám pod dům, vede přes dva rohy. pokud by praskla, byl by to průser jak prase a barák by jsme asi už nikdy nenašli
No a stavební úřad, písemně! i s naší přítomností vyzval! vodohospodáře k tomu, aby projednali přeložku, aby dodali papíry, co tu vůbec vede a kde a na všechno se vyprdli a když tam stavební úřad dorazil, k nim na jednání, bylo jim řečeno, že to projednávat nebudou a nazdar bazar ![]()
@29 píše:
Pokud s nimi nehne stavební úřad konzultujte s právníkem.
no jasně, ale to není zadarmo a všechno to trvá roky. A že by se mi chtělo vyhazovat tisíce i víc za soudní spor, to se mi nechce. No mi potřebujeme dát novou jímku, tak když nám ti ichtylové nebyli schopni vyměřit, kde vede ta trubka a ta je někde v těsné blízkosti, tak když tam hrábne bagr, stane se.
To neovlivníš
Takže potřebuji jenom zjistit, když to je trubka, která není zanesená ani v papírech co má stavební úřad! a oni nedoložili ani stavebnímu úřadu, kudy vede, tak co by nás mohlo čekat ![]()
@araw píše:
no jasně, ale to není zadarmo a všechno to trvá roky. A že by se mi chtělo vyhazovat tisíce i víc za soudní spor, to se mi nechce. No mi potřebujeme dát novou jímku, tak když nám ti ichtylové nebyli schopni vyměřit, kde vede ta trubka a ta je někde v těsné blízkosti, tak když tam hrábne bagr, stane se.![]()
To neovlivníš
Takže potřebuji jenom zjistit, když to je trubka, která není zanesená ani v papírech co má stavební úřad! a oni nedoložili ani stavebnímu úřadu, kudy vede, tak co by nás mohlo čekat
Když bez právníka uděláte nějaký právní kopanec, tak to taky nebude zadarmo.
Zatím jsem v zákoně o vodovodech a kanalizacích našel, že přeložku vodovodu nebo kanalizace zajišťuje na vlastní náklad osoba, která potřebu přeložky vyvolala, pokud zákon o pozemních komunikacích nestanoví jinak (§ 24 odst. 3 zákona č. 274/2001 Sb. ) a provozovatel vodovodu nebo kanalizace se dopustí správního deliktu tím, že nepředá do 30 dnů od písemné žádosti nesdělí stavebníkovi přeložky vodovodu nebo kanalizace stanovisko k navrhované přeložce vodovodu nebo kanalizace podle § 9 odst. 4 (§ 33 odst. 5 písm c téhož zákona).
Já myslela jen konzultaci a ta stojí cca 1000 kč psala jsem viz výše. A on vám řekne co a jak + třeba něco sepíše, ale ne na soud, nýbrž na vodohospodáře. jako že třeba dá termín dokdy oni odstraní trubku pokud to neudělají mají smolíka. Samozřejmě pokud to právně jde.za právníkem se chodí i jen pro radu ne jen když to jde k soudu.
Nám se podařila přeložka od energetik. Normálně bychom platili 20 000kč za betonový stožár, ale na vyjádření statika, že nám poškozují dům usoudili, že dají dráty z domu radši pryč a sloup zaplatí sami.Je už to tedy dost let cca 15.
@29 píše:
Nám se podařila přeložka od energetik. Normálně bychom platili 20 000kč za betonový stožár, ale na vyjádření statika, že nám poškozují dům usoudili, že dají dráty z domu radši pryč a sloup zaplatí sami.Je už to tedy dost let cca 15.
No tady je jasný, že to musí platit vodohospodáři a to se jim nelíbí. No ale nám se zas nelíbí, že je tu pod domem taková trubka. Hlavně ten bordel, co tam maj, oni maj nějaké „mapky“, ale ty vůbec! neodpovídají skutečnosti. z toho byla úplně na mrtvici i ta vedoucí stavebního úřadu. No jo, tak asi zkusíme toho právníka, no
Jinak tedy ta přeložka bude stát mnohem víc, kdyby si to mohli přeložit podél na našem pozemnku, tak to bylo v řídech statisíců, jenže to už manžel dovolit nechce, je naštvanej, takže přeložka po obecní cestě bude hooodně drahá
Ale když jim to tu praskne, tak maj smůlu, měl nám ten mrzák dát písemně, že se vodohospodáři zavázají k uhrazení případných škod poškození domu kvůli té trubce, to slíbil a prd
![]()
Nám se energetika taky škubaly a přehazovaly odpovědnost na obec.On každý spoléhá na to, že obyč. člověk se ve všech paragrafech nevyzná. Naštěstí nám poradili ze zastupitelstva - jenže povolání právník. Jinak bychom asi vyplázli 20 000 kč + další náklady. ![]()