Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
lemaz píše:Kakika píše:A tohle bylo jako co? Dovol, abych znovu opakovala, že rtg jsem nechala dělat jen pro svou kontrolu. Žádného papírového přešlechtěného psa nemám, ale nechci množit nemocného psa. To, co mi řekl vet, to mi řekl. Za měsíc jdeme na kontrolní rtg (rok bereme chondroprotektiva) a zeptám se ho, jestli měřítkem šoupnul nebo ne. jestli mu to za těch 700 za rtg stálo. A ať mi tedy vysvětlí, jak to je se stupnicí. Tady po této debatě mám pocit, že moje fenka už vlastně žádné nohy nemá a odráží se bradoucareynka píše:máš pravdu, byla jsem na praxi na veterině u jednoho posuzovatele. Přikládá se k rentgenu k přesně určeným bodům měřítko. Ale ony se ty přesně určené body občas trošku pohnou, pokud doktor jméno na žádosti ználemaz píše:Co tim myslim? Myslim tim to, ze na to posouzeni jsou tabulky a meritko, ktery se na to priklada a budto je to jednicka nebo dvojka, nic mezi tim. A jestli to delal jen tak od oka, tak je to k nicemu vyhodnoceni. Jsou oficialni vyhodnocovatele dysplazii pro urcity plemena, a od kterych ti prijde vyhodnoceni na zvlastnim OFICIALNIM papirecareynka píše:Co tím myslíš? Jako že si ho doktor namaloval? Nenamaloval, tužku v ruce neměl. Byla jsem u toho. A jelikož nález neodpovídal dvojce (byl lepší), ale ani jedničce, tak proto je to 1,5. To je moje pojmenování. Doktor to říkal jakýmsi latinským slovem, ale takto to vysvětlil mě, coby laikovi.Katy2 píše:No kdyby…ono jestli to neni ofiko, tak to muze byt klidne trojka
1,5 neexistuje, buď je 1 a nebo 2, nic mezi tím není, tak že pokud by to byl oficiální RTG tak by to byla spíš dvojka.
Lemaz, to nebylo nic na tebe, jestli jsi to tak pochopila, tak se omlouvám za špatně napsaný text, už je hodně hodin. To bylo jen na vysvětlení, jak to chodí u oficiálních posuzovatelů, že to není zas až tak přesné, jak by se na první pohled zdálo. Profík neprofík, pokud bych měla pocit, že tomu můj vet rozumí ač k tomu nemá nějakou atestaci, tak mu věřím ![]()
No ale nemuzes se k tomu pak stavet ze mam nulovyho psa a chtit to i po ostatnich ![]()
Chci vědět, jestli se to třeba neposunulo na 0/0, díky právě těm chondroprotektivům. Řekl mi jasně, že v to nedoufá, ale iluzi mi nebere. Takže asi tak.
Nejsem nezodpovědná chovatelka. Kdybych si pořídila papírového přešlechtěného labíka a nedej bože s ním chodila na výstavy, a chtěla ho do chovu, tak bych samozřejmě šla na doporučení svazu tam, kde jsou na to odborníci a mají asi pozlacený rentgen.
Jinak v mém případě, když jde s prominutím o h..no, mi stačí rtg od mého vet a jeho měřítko a jeho názor.
lemaz píše:
Chci vědět, jestli se to třeba neposunulo na 0/0, díky právě těm chondroprotektivům. Řekl mi jasně, že v to nedoufá, ale iluzi mi nebere. Takže asi tak.
Kolik bylo fence když se dělal RTG?
Ono pokud jednou na RTG dysplazka byla, tak se opravdu díky chondroprotetikům neztratí, kdyby to tak fungovala, tak po světě běhají jen psi se zdravým pohybovým aparátem.
lemaz píše:
Nejsem nezodpovědná chovatelka. Kdybych si pořídila papírového přešlechtěného labíka a nedej bože s ním chodila na výstavy, a chtěla ho do chovu, tak bych samozřejmě šla na doporučení svazu tam, kde jsou na to odborníci a mají asi pozlacený rentgen.
Jinak v mém případě, když jde s prominutím o h..no, mi stačí rtg od mého vet a jeho měřítko a jeho názor.
No ja teda nevim, ale pokud vis, co je dysplazie, tak to chondroprotektiva nespravi, to by pak byli vsichni psi zdravy. Dysplazie je rozmezi prave tech bodu, jak zapada kloubni hlavice do kloubni jamky a jak je vyvinuta a pak dalsi veci jako hladkost kloubu a ja nevim co jeste vsechno do toho, vyviji se s vekem, ale jeste jsem neslysela ze by se zlepsovala
Jo a ještě k tomu pozlazenému RTG, ono to tak vážně nefunguje, RTG může udělat každý veterinář, který to umí, RTG se pak posílá k posuzovateli a ten ho posoudí, pokud je RTG nekvalitní, tak vyzve veterináře který ho dělala aby ho zhotovil znovu.
Lemaz, rentgeny se starším psům moc nedělají. Mě to tedy tak vysvětloval právě ten posuzovatel, že jak psi stárnou, dochází na kloubní hlavici k přirozeným změnám,které pak můžou výsledek zkreslit zpravidla k horšímu. Z toho jsem pochopila, že pro nejlepší výsledek je nutné rentgenovat hned, jak je to možné (teď si přesně nepamatuju ty měsíce). A pokud dáváš preventivně kloubní preparáty, tak tím určitě udržuješ klouby v co nejlepším stavu. Myslím, že další rtg je zbytečný, ty víš, jak to je a nemusíš přeci ostatním nic dokazovat ![]()
Katy2 píše:
Jo a ještě k tomu pozlazenému RTG, ono to tak vážně nefunguje, RTG může udělat každý veterinář, který to umí, RTG se pak posílá k posuzovateli a ten ho posoudí, pokud je RTG nekvalitní, tak vyzve veterináře který ho dělala aby ho zhotovil znovu.
No taky ne kazdy kdo to umi, ale kdo ma na to povoleni delat rtg, aby je pak poslal, ale dnes uz jich je hodne, samozrejme se nekteri z nich snazi i o vyhodnoceni
ja nastesti mam taky vsechny psy zdravy s nulama vepredu i vzadu a to se kazdej jmenuje jinak, takze o jmene to taky nebude
teda aspon v mym pripade a jsem rada
Bylo jí 1,5 roku. Tady nejde o to, že by to D vyléčilo, to ne. Ale pomůže to k utvoření lepšího kloubního pouzdra. Takže to opotřebení nebude tak velké a pokud dojde ke zhoršení, tak to bude pomalé.
A neberte mi iluzi, protože já tomu věřím!!!!
![]()
Kakika píše:
Lemaz, rentgeny se starším psům moc nedělají. Mě to tedy tak vysvětloval právě ten posuzovatel, že jak psi stárnou, dochází na kloubní hlavici k přirozeným změnám,které pak můžou výsledek zkreslit zpravidla k horšímu. Z toho jsem pochopila, že pro nejlepší výsledek je nutné rentgenovat hned, jak je to možné (teď si přesně nepamatuju ty měsíce). A pokud dáváš preventivně kloubní preparáty, tak tím určitě udržuješ klouby v co nejlepším stavu. Myslím, že další rtg je zbytečný, ty víš, jak to je a nemusíš přeci ostatním nic dokazovat
Tady se preci vubec nebavime o nejakym dokazovani, koneckoncu je to jeji cuba, ale jen ji vysvetlujeme jak to doopravdy chodi, aby nemela zkresleny info
lemaz píše:
Bylo jí 1,5 roku. Tady nejde o to, že by to D vyléčilo, to ne. Ale pomůže to k utvoření lepšího kloubního pouzdra. Takže to opotřebení nebude tak velké a pokud dojde ke zhoršení, tak to bude pomalé.
A neberte mi iluzi, protože já tomu věřím!!!!![]()
![]()
To jo, ale dysplazku jako takovou ji to urcite nezlepsi ![]()
lemaz píše:
![]()
No ale tak to už je jiná. Tak že 0/0 z toho být vážně nemůže, buď to bude stejné a nebo horší, ale lepší dle mě určitě ne.
lemaz píše:
![]()
Věř tomu. To je ještě mladičká. Neboj, i s velkou dyspázkou může žít pes celkem dobrý život. Ten náš ovčoun je mimo tabulky, dr říkal, že tak do pěti let lehne a už nevstane. V lednu mu bude 12
Hlavní je posilovat i svaly, které drží kloub na správném místě. Plavání je značka ideál…alespoň u nás. Přes zimu se mu to o něco zhorší, v zimě se totiž plavat nedá ![]()
Kakika píše:lemaz píše:Věř tomu. To je ještě mladičká. Neboj, i s velkou dyspázkou může žít pes celkem dobrý život. Ten náš ovčoun je mimo tabulky, dr říkal, že tak do pěti let lehne a už nevstane. V lednu mu bude 12
![]()
Hlavní je posilovat i svaly, které drží kloub na správném místě. Plavání je značka ideál…alespoň u nás. Přes zimu se mu to o něco zhorší, v zimě se totiž plavat nedá
Maminy starymu rotakovi ted bylo deset a na nohou ma myslim 4ku a beha porad, sice si tou nohou jakoby podbiha, ale je v pohode..a cuba s 2/3 se dozila dvanacti a pul ![]()