Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den, chci vas poprosit o nazory ci radu v nasledujici situaci. S tchyni jsem mela kdysi super vztah, nedavno jsme si musely vyjasnit ze me a mou rodinu nebude dirigovat jak je zvykla u jinych lidi (uz se toho postupem casu nahromadilo vice) a nyni mame vztah asi takovy, ze se obe navzajem nemusime ale dosud jsme dodrzovaly jakz tak chladny vztah v ramci spolecenske zdvorilosti. Vse probihalo jakz takz do jejich narozenin, kdy jsem ji (jako vzdy) poprala hlavne zdravi a ona mi (pred ostatnimi) odpovedela „na zdravi seru, k cemu mi je kdyz clovek neni stastny“. Zustala jsem jako oparena, protoze at si myslim cokoliv, slusnost je podle me za prani podekovat a hotovo.
Jak to vidite vy? Vidim to prehnane protoze jde o tchyni ktera se od jiste doby z principu stavi vuci me do opozice?
A dalsi - bude mit svatek a ja premyslim jak ji poprat tentokrat a trosku ji to „vratit“ ve smyslu na hruby pytel hruba zaplata.
Ja bych nic neoplacela, nema to cenu s clovekem, ktery je pod mou uroven.
@Záhadná s ni je bohuzel problem v tom, ze pokud se clovek nebrani nebo neoplaci, bere to jako "je to dovoleno a priste si zaryju vice " a ty utoky stupnuje. To byl i zdroj minulych problemu - nejdrive jsem nektere veci neresila a az to prerostlo mez, strasne se ji to dotklo protoze celou dobu to bylo prece ok
A ona ma nejake problemy, deprese, ze ‚neni stastna‘, nebo to jen rekla naschval tobe? Nijak bych neoplacela, priste bych rekla jen ‚Vsechno nejlepsi‘, pripadne ‚hodne stesti a zdravi‘, ale ja to stejne vzdy rikam oboje ![]()
@MarcelaN No ja mela neco podobneho. Pritelova babicka je hodne velika huba hubata. Zacali mi nadavat a rikat a kazat, proc keme moje mama porad chodi a otravuje jejiho vnuka atd, tak sem ji servala a bylo. Dala pokoj a nedovoli si a kdyz ma neco na srdci, tak mi to rekne slusne. S panimamou jsem taky slusne vyrazila dvere. Chodila keme jen kdyz neco potrebovala, tak jsem ji dala jasne najevo, ze nemam na cele napsano VZDY K SLUZBAM a taky uz si nedovoli. Zkus ji taky razne promluvit do duse. Drzim palce, takove panimami bych strilela
![]()
@hani28 rekla to mi naschval, protoze jsem „nestesti jejich rodiny“. Kdyz jsme jeste s manzelem nebyli spolu, byla zvykla ho dirigovat ve smyslu dovez me, udelej, zarid atd. Nyni to tak nefunguje - prece jen bylo nutno terminy korigovat s casem nasim a to se ji dotklo. Taky manzel slouzil jako financni vypomoc pro jejiho dalsiho syna (sveho bratra) ktery je vecne v dluzich - no a to se take s mym prichodem omezilo (tohle bylo vyhradni rozhodnuti manzela, ale svedlo se to v jejich ocich samozrejme na me)
Příspěvek upraven 07.10.17 v 10:22
@Záhadná servat ani ne, ja horecne premyslim jak peprne ironicky poprat aby si to nedala za ramecek a priste dala pokoj
Měla jsi zareagovat hned (i když absolutně chápu, že to nešlo, taky nacházím vhodná slova až x hodin po "akci!), teď už bych to neřešila a nepřiživovala ten boj, co mezi vámi je. Prostě bych jí popřála všechno nejlepší a nazdar.
V takové situaci lidi často přemýšlejí, jaká volit vhodná slova, aby s nimi potrefili toho, kdo je naštval, aby zasáhli a vrátili mu, čím je naštval, ale nikdy nevymyslíte tu správnou kombinaci a když, je to většinou až potom, co situace odehraje, navíc to nic nemění, protože krátkodobé škodolibé potěšení nad tím, jak jste ji utřela, má trvání pár minut. A jestli se opravdu trefíte, tchyni to zasáhne a začne brečet, vaše radost se rozplyne a před druhými budete vypadat jako agresor.
Klíčem k řešení není urazit a odrazit tchyni, ji totiž nezměníte, i kdybyste udělala nevím co, ale co udělat sama se sebou, aby vás její slova nezraňovala a nemusela jste ji v sobě stále řešit, změnit tedy sebe, svůj přístup a obrnit se. Pak už s vámi neotřese nic, co řekne a hodíte to za hlavu.
@Swami Harashimi diky za nazor. Znamena ale to, ze moje obrneni a mlceni si bude tchyne vykladat jako „je to dovoleno a priste si rypnu jeste vic a hur“ a ja se budu muset obrnovat stale vice. Takze ja budu zdvorile konverzovat a ona mi bude odpovidat cim dal sprosteji.
@MarcelaN štěstí chodí dokola občas sedne na v..a
Tak všechno nejlepší, hlavně to štěstí
No a nebo všechno nejlepší ku svátku, hodně štěstí, lásky a zdraví, i když ho máš u (_;_)
Hele já mám doma to samé v bledě modrém. Moje největší chyba je, že jsem si vzala jejího syna a mám vlastní rodinu. Moje největší chyba. Taky jsem roky mlčela a čím víc jsem mlčela a nic neříkala, tím více do mě jela. Teď už nemlčím a nahlas a rázně říkám svůj názor. Jsme na formální úrovni a čím víc ona je na mě najedovaná tím více já se na ní usmívám a s grácií ji posílám k šípku. Musíš jasně stanovit hranice.
![]()
@MarcelaN Myslela jsem to na výměnu invektiv. Nikoliv, že byste měla snášet vše a dělat to, co vám řekne. Je přece věcí dohody mezi vámi s mužem, co se bude dít, kam pojedete, kdo hlídá, s čím pomáháte atd. a na to jasně musí zaznít i váš názor. Co se týče výměny jedovatostí, pokládám to za kontraproduktivní. Navíc mám pocit, že vy si příliš osobně berete to, co vám vlastně nepatří. Jestli je tchýně šťastná nebo nešťastná, to není váš problém, ale za své štěstí zodpovídá každý výhradně sám.