Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No čerti přece neexistují, ale Mikuláš u nás přes noc nechá dobroty, ne?
Třeba ve školce ví, že ten Mikuláš je převlečený a že dobroty jsou ze školky, ale doma jdou spinkat a ráno najdou dobrory od doopravdického Mikuláše.
Už i probírali, jestli existuje Ježíšek, tak se dohodli, že jo, protože nás neviděli jít nikam do města nakupovat. ![]()
Jako zajímalo by mě to, kluk bude mít v prosinci 6 let- věří na čerty- v rozumné míře, moc o nich nemluvíme, Mikuláše, Ježíška, ale i zdobení stromku děláme bez něho, jakože ho donesl Ježíšek..
Spíš nestraším. O pohádkových postavách si třeba čteme, která je hodná, která zlá.
Ale běžnými věcmi se nestrašíme, ze svého dětství si pamatuju, jak matky strašily děti doktorkou a injekcema a pak se hrozně divily, že jim tam děti chytají hysteráky. Naše máma nám nikdy nic takového neříkala a s doktory (a jinými věcmi) problém není.
Tuhle na hristi maly kluk, asi dvoulety, chytil hysterak, mama ho vzala, odnasela domu a cestou nekolikrat opakovala, ze ho da prvnimu osklivymu chlapovi, co potkaji. ![]()
Dceru nestrasim, jeste to tak, boji se sama vseho dost a dost.
@PHS007 píše:
Jj, straším, myslím, že nějaké to bání se něčeho nemůže uškodit, i když samozřejmě s mírou, aby se mi počůrával tak to neJe pravda, že si tím pomáhám, aby udělal co chci, ale když už nic jiného nezabírá, čert se náramně hodí. Synovi jsou 4 a myslím, že už mě částečně prokoukl a že ho to „bání se“ vlastně baví, třeba rád leze sám potmě do koupelny a tak si tam celej vzrušenej plní svého prvního bobříka odvahy
Používám to ale právě výjimečně, aby mu to nezevšednělo, nejvíc teď frčí čaroděj, co odnáší v noci děti, který nemají ostříhaný nehty…kdybyste viděli, co předváděl za hysteráky, když jsem mu chtěla ostříhat nehty na nohou, tak byste uznali, že čaroděj je ještě něžné strašení…a díky milému čarodějovi se to vždycky nějak zvládne a ještě se pak smějeme u okna, když na toho čaroděje vyplazujeme jazyk a posměšně na něj voláme, že my jsme to stihli…no je to padlý na hlavu, ale zoufalí lidé dělají zoufalé věci
Úplně vidím tu situaci, jak jednou nebudete moct najít nůžtičky a dítě bude mít histerák…nedalo by se vymyslet něco míň drastického než čaroděj? Třeba nějaká víla nebo andělíček, který chrání děti s ostříhanými nehty?
@kvaček píše:
Jako zajímalo by mě to, kluk bude mít v prosinci 6 let- věří na čerty- v rozumné míře, moc o nich nemluvíme, Mikuláše, Ježíška, ale i zdobení stromku děláme bez něho, jakože ho donesl Ježíšek..
@terinka4444 i stromek? Aby nebyl ve školce za divného
jakože na všechno věří..
manžel říkal, že letos asi Mikuláše zrušíme asi ten stromek- jakože pravda půjde ven,
Ježíšek je jasný
ten bude dokud to půjde
Takhle mne na chatě strašila jedna svérázná dáma abych se nechodil v noci koupat, poněvadž tam chodí hvono s krvavejma zubama. ![]()
Ale strašit je blbost, děti maj takhle dost věcí kterejch se bojej. Jako když si uvědoměj že všichni jsme smrtelní (akorát Lenin je vječně živej) nebo se bojej zubaře, pavouků, kluka od vedle. To že nám připadá něco nedůležitý vůbec neznamená že z toho prcek nemůže mít trauma na hodně dlouhou dobu.
Příspěvek upraven 22.08.14 v 16:25
Nasi nepousteli certy domu. Ale ve skole kazdy rok chodili devataci, ale to uz mi bylo cca 8 a stejne jsem se bala… zadnou ujmu jsem neutrepla, ale v tu chvili jsem se necitila nejlepe. Nebudu to svemu diteti delat.
Nestraším, nevím, co strašlivého by moje děti museli udělat, abych jim do srdíček zasela strach z nějakých potvor, které se jim dostanou klidně až do postele, viz čaroděj od @PHS007
Mikuláše jsem pětiletému minulý rok nabídla, nechtěl, Mikuláš nepřišel.
Mě rodiče strašili zloději a únosci a doteď se večer doma bojím, že je někdo schovaný ve skříni a když u mě přibrzdí na ulici auto, tak skoro odskakuju od kraje chodníku ![]()
A nemám žádný svatoušky, ale tři kluky, který dokážou pozlobit, ale raději jim vysvětluju a vysvětluju a v nouzi největší i plácnu přes zadek.
p. s. druhorozený u stříhání nehtů řval jak kdybych mu to stříhala i s prstama, jakmile jsem začla stříhat nehty všem klukům dohromady, tak to probíhá tak, že ostříhám nejstaršímu a mladší dva chtějí okamžitě taky a ještě se skoro porvou, kdo půjde dřív ![]()
@kvaček píše:
@terinka4444 i stromek? Aby nebyl ve školce za divnéhojakože na všechno věří..
manžel říkal, že letos asi Mikuláše zrušíme asi ten stromek- jakože pravda půjde ven,
Ježíšek je jasnýten bude dokud to půjde
Straším ale jenom v rozumné míře. Takže když zlobí, tak mu říkám že ho sledují andělíčci a čerti a ti dávají zprávu Mikuláši a Ježíškovi. Takže když bude hodný přemluví je andělíček, aby mu dali nějaké dárečky, když bude zlobit tak dostane jenom uhlí a víc nic.
Jinak čerta se bojí jak čert kříže. Mikulášskou besídku trávil většinou schovaný pod stolem, ale odejít nechtěl.