Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Gorgeous to je oboustranný meč.
Dříve jsem jezdívala s dětmi každoročně na LPT, jako pracovník, děti samozřejmě s sebou.
Prostřední jezdívala od 18 ti měsíců, spokojené děcko pod stanem, tma, nic jí nedělalo problém. Jak šla leta, poznávala i ty hejkaly, vlky, víly čarodějnice v pohádkách. A někdy kolem 5 ho roku nastal zlom, kdy její představivost převažovala nad logikou, se tmou se její představy zhmotnily do reality, viděla v tmavém lese vlky, čerty, loupežníky, měla hysterické záchvaty strachu, nebyla schopna zůstat po večerce ani s dětmi, stezka odvahy nepřicházela v úvahu.
Trvalo to dva roky, než dozrála.
Doma jsem ji tím schválně „nekrmila“,když došlo na strašidla, tak jsem se snažila vysvětlit, že je to jen pohádka a ve skutečnosti…
No nevím dodnes, kde se v ní ta panika vzala, nechápu to, možná je to opravdu v té dětské hlavince složitější, než si my, dospělí dokážeme představit.
Apropos- k sousedům už leta chodí Mikuláš, pokaždé se na ten den těšíme. Chodí tatínek jedné sousedky, divadelní kritik s ochotníky, mají housle, kytaru, nádherné kostýmy a vytváří úžasnou předvánoční atmosféru. Chodbou se nám vždy rozezní koledy, klid, vlídno a taková nepopsatelná atmosféra. Pokaždé otevřem, vyjdem a necháme vplout to „krásno“ domů, děti se pokaždé těší, tak úžasné koledníky člověk jen tak nepotká.
Takto by měl podle mě vypadat den, kdy chodí Mikuláš, ne ti uhrkaní čerti, co prahnou po penězích a jde z nich strach ![]()
Nestraším.. nestrším typem, počkej až přijde čert a nebo, vezme si tě čert atd.. Ve školce mají Mikuláše s čertem.. je čert a čert.. Normální čert nevadí, řvoucí a naháněnící řvoucí děti bych normálně nakopala do zadku.. Loni na jarmarku takto běhali - podobní uvodní fotce najarmarku řvali jak tur, a i když děti měly hůrzu v očích a i začay některé poplakávat, tak tam běhaly mezi rodinama.
Všechnoje slabý odvar napíšu zážítek.. Byli jsme u známé na četech. klasika venkov.. No venku řev, cinkot, m děti se už bály, ale tak jakože se těšily zároveň se bály. Šly jsme ke dveřím, nejdřív Mikuláš pěkně a pak tam začali řvát čerti.. U nás kluk zpátečka, byl malý, tak jsem hned dala manžleovi a šel s ním nahoru- měl tehdy 3 roky.. No a četi začaly hůrzu a známá začla, no řekni básničku a čerti hurtovali, řeknniii, a teď ho jeden chytil a chtěl ho strčit do pytle.. Kluk řval pak to nějak ukončilo se s dárkama od MIkuláše.. Pak co následovalo.. Kluk se jim počůral, znýmá mu začala nadávat, že je prase… a zavřela ho do koupelny- kluk se jí vztekal, protože chtěl být s náma, a zavřela a zhasla.. Ten chudák slyšel z venku řev a hluk, cinkot a začal hruzou kopat do dveří.. no síla no…
Příspěvek upraven 25.11.14 v 20:53
@kvaček u nás na náměstí předloni taky lítali, přiopilý a normálně třeba drapli dítě a popoběhli… kamarádky malej z toho má trauma, dodnes se bojí a řve jenom se řekne čert
malá se jim smála, já připo. raná a malá se jim tlemila do obličeje, byl od nás 30cm a dělal ty pazvuky…
od tý doby nechodíme ven ![]()
@atominnka manžel se mi tkay směje, já se hrozně taky bojím.. já si pamatuji jako dítě- 12 let asi, nevím, šla jsem domů, a čerti. Jenomže na Valašsku nechodí jeden den, ale třeba dva dny dopředu- na Miluáše bych nešla sama.. A hned ke mě, zavalili ma na zeď a řvali na mě, bylys hodná a nebo ne, přišlo mě to jakoby mě chtěli znásilnit
jakože takový nátlak, fakt jsem se bála.. Samozřejmě mě nic udělat nechtěli, ale prostě i to bolelo, jak mě narvali na stěnu a řvali mi do obličeje
Čertama nestraším… kluk se jich celkem bojí. Vloni jsme byli na mikulášský besídce a dva šerti byli opravdu skvěle maskovaný - měli udělaný i kopyto. Ale byli to rozumní chlapi a když viděli, že se jich někdo bojí, tak se drželi stranou. Pak tam byli děti - čerti a ti blbli, ale s mírou. Letos nám tahle besídka bohužel nevyjde. Takže teď sháním domů rozumnou trojici. Chtěla bych, aby ke dveřím přišel Mikuláš s andělem, čert by podle mojí představy měl zůstat v mezipatře a podle vývoje situace zachrastit řetězem, případně se mihnout v dálce
Ale nechci žádný děti. Takže mě čeká náročný shánění. Ve školce budou mít mikulášskou besídku, přijde jim tam Mikuláš s andělem bez čerta. Za čerty jdou totiž všechny děti ze třídy ![]()
@kvaček mě takhle seřezali klackem, jako 14letou cca
měla jsem jelita a doma se bála toříct, protože bych ještě dostala, že jsem měla sedět doma a nelítat po vsi ![]()
@Gorgeous Každý musí odhadnout, co jeho dítě snese. Kdyby z toho měli trauma a viděla bych extrémní reakce, nezvu je. A taky bych nezvala blbce, co se ožerou v druhým baráku a pak nevědí, co dělají…
@kvaček to je strašný ![]()
@atominnka už je klid, paní si to asi dala za rámeček ![]()
Záleží na tom, Klárka to bere dobře a funguje to ní, ale na Kubíkovi vidím, že si to moc bere a opravdu na tím přemýšlí a pamatuje si to, takže tam to moc nepraktikuju.