Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám dotaz ohledně streptokoka v krku. Začalo to tak, že jsem nemohla ani polknout a hrozné bolesti v krku, jela jsem na pohotovost. Tam mi doktor řekl že mám angínu a dostala jsem ATB penicilin.Po dobrání ATB se mi angína po 14 dnech opět vrátila, takže jsem dostala další ATB ospan.Po dobrání jsem šla 6.den na kontrolu na výtěr, dneska jsem si volala pro výsledky, je mi dobře, ale Streptokok v krku stále je, takže mi doktor řekl že si mám zítra přijít pro další ATB, znovu penicilin. Díky tomu že můžu polykat, v krku nebolí takže prý tam je ale ty ATB co jsem měla ho nezničily úplně, takže se musí v léčbě pokračovat. Máte někdo podobnou nebo stejnou zkušenost? Doufám že třetí ATB už konečně dostatečně zaberou. Nevím co by následovalo kdyby i za dalsich 14 dní Streptokok v krku stále byl…
Nechci te strasit, ale ja mam streptokoka v krku uz skoro pul roku. Uz jsem byla i na vytrzeni nosni mandle, ale v krku me boli porad. Mesic a pul jsem brala penicilin a stejne nepomohlo. Dr rikali, ze ve vyterech streptokok klidne muze porad byt, ze nekdo to tak ma. Pokud pry cloveku nezpusobuje problemy, tak se nijak neleci.
@Carmen6 To je teda pěkný, tak uvidíme, jestli to tak bude i u mě. Ale v krku mě už nebolí…
Taky se mi pořád vracela angína. Pořád jsem chodila na stěry a pokaždé tam něco bylo. Nakonec mě doktor poslal na ORL, kde mi doktor předepsal prášky na alergii. Musím zaklepat, prášky zabraly a já mám klid už více než 4 měsíce. Pokud by se to vrátilo, tak mi bylo doporučeno navštívit alergologa.
@barbor09 Dobře, děkuji za info…dříve jsem brala prášky na alergii. Mám alergické astma a alergii na prach, na pyl, plísně a podobně.
Máš děti? Já s manželem, ale já vice, měla
Streptokoka poslední dva roky cca každé 3 měsíce a vždy atb.po kontrolním výteru ok ya pak stejně za 2m znovu.krev v pořádku. v roce 2016 jsem měla 5-6× atb, 2015 4-5× teď mám od podzimu 2016 klid (tuk, tuk).
Nic moc se s tím dělat neda. zkousela jsem pichany penicilin zakončený retarpenem (dříve pendepon) hodně silný a vsichni po něm byli bez anginy, krome me. zkousela jsem i drahé léky na zvýšení imunity, taky nic. Zkus ten pichany pnc (pichaji ho v nemocnici) s retarpenem. Zeptej se na to dr.
S angínama jsem si zažila své, škoda mluvit. Nabízí se otázka, jestli je potřeba řešit něco, co nezpůsobuje potíže. Zkrátka mě by ani nenapadlo lézt k doktorovi na kontrolu, pokud by mi 2. antibiotika zabrala, tj. neměla bych subjektivně potíže, resp. moje doktorka v takovém případě už výtěr nedělá, jen kontroluje po doléčení moč. Chytl to od Tebe někdo? Dcerka? Pokud ne, tak to prostě nech být, on streptokok v krku není nic zase tak neobvyklého, kdekdo ho má a ani o tom neví. Dala bych příležitost přírodě, antibiotiky si akorát zrušíš mikrofloru ve střevech a v pochvě a budeš řešit zase další potíže.
Ahoj, pokud byla angina 2× neúspěšně přeléčena základním penicilinem, měl by následovat výtěr z krku včetně vyšetření citlivosti bakterie a přeléčení některým ze širokospektrých ATB (potencovaný aminopenicilin např. Amoksiklav, Augmentin nebo cefalosporinem ii. generace Xorimax, Zinnat atd.). Na zvážení je též aplikace depotního penicilinu (pendepon).
@Zabatko
Ale pokud streptokok v krku zůstává hrozí 1. opakovaná nákaza lidí, se kterými jsi v kontaktu, 2. postreptokokové následky jako revmatická horečka, glomerulonefritida, postižení kloubů či srdce..
Jo. K tomu alergie na penicilin, takže 3× atb různá a pak 4měsíce Biseptol. Poslední výtěr byl jakž takž, ale od té doby… stres = okamžitě bolest v krku a už to jede
Nechávám to být, pokud se to zase uklidní. Pokud ne, jdu k doktorovi. Ale domluvili jsme se, že už tu svini nebudeme za každou cenu vybíjet, jen kdyby to bylo moc špatný. Můj MUDr. je toho názoru, že jsou lidi, kteří na to trpí a když to nedělá nějaké větší problémy, necháváme to být. Když to nejde jinak, zas atb, ale odmítám je.