Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje máma když onemocněla, taky byla na psychárně, tak nejdřív šla k obvodákovi sama, ale pak jim utekla a normálně záchranka přijela až domu, pak ji odvezli, takže zašla bych za obvodákem
Nemám v okolí se zblázněním žádné zkušenosti, ale tvůj popis by klidně mohl sedět i na Alzheimera. Připomíná mi to trochu i mého dědu, je paranoidní a někdy mu jakoby přeskočí a dělá nepochopitelné věci
Ale nejlepší bude, když to proberete s lékařem, snad vám brzy pomůže ![]()
@Spokojení Tak jak bratr pochodil? Snad by to šlo vzít tak, že je nebezpečný sám sobě i okolí, když Vám vyhrožuje. Pak by ho mohli hospitalizovat i bez jeho souhlasu. Držím palce.
Ráda bych řekla že pochodil dobře, ale nevěděla sem že má ranní a než dojede domů, tak doktor už tam není, takže to musí počkat než já dojedu domů.
Obnovuji svoje téma po nějaké době. Už jsme zoufalí. Stále a dokola bojujeme se strýcem.
asi se potřebuju vykecat, dostat to ze sebe, možná když si to přečtu po sobě tak na něco přijdu. Všechno pokračuje tak, že minulý týden se nechal odvízt do nemocnice. Musela jsem k němu zavolat obvoďáka, protože zůstal ležet. Ten ho nechal hospitalizovat. Mimochodem 15 let ho neviděl, kromě toho kdy jel kolem autem a zahlídnul ho. Zatím je tam zápal plic a čeká se na CT a na nějaké vyšetření kvůli rakovině. 2 roky se ten člověk nemyl, k lékaři nechodí, začal dělat takové naschvály, že kadil v chodbě na zem, do vany, nebo u sebe v pokoji do krabice a vyhodil to oknem před barák
Bral si půjčky aby splatil půjčky. Prozatím je to někde kolem 200 000kč. Teť co je v nemocnici, tak odmítá chodit. Vařím mu, on to dá kočkám, v nemocnici řekl že ho nekrmíme a nestaráme se o něho.
Ale jak. Když ho člověk pošle aby se aspoň umyl, tak řekne že je to zbytečnost, že to opadá. Za 10-14 dní ho pustí a co dál? Na LDN se může stát že ho nevezmou a i kdyby tak je to max na 2 měsíce, do domova musí sám chtít, pokud nebude, tak ho máme zase doma. Je to začarovanej kruh. Když sám řekne že nechce, tak nezmůžem nic. Všichni všude řeknou, že musí chtít sám. No jo, ale když nám ho dají domů, tak co dál? Já ani brácha se o něho starat nemůžem. Je to děsný. Nikdo nic nezmůže. Nikomu bych tohle nepřála. Včera jsem mluvila s primářem v nemocnici. Tak nepříjemný setkání už sem dlouho nezažila. Připadala jsem si jak školák na koberečku u ředitele. Ale sakra jak mám donutit dospělýho člověka aby se umyl, aby se převlíknul, aby nedával jídlo kočkám. Pomalu denně jsou kvůli němu doma hádky. Je to začarovanej kruh ze kterýho není úniku ![]()
@Spokojení Zkusili jste se spojit se sociální pracovnicí v nemocnici? Předpokládám, že strýc je už v důchodu, mohla by třeba pomoci žádost o příspěvek na péči? Tím by vás myslím za a) měla navštívit sociální pracovnice a prověřit podmínky + jak na tom strýc je, za b) by skutečně mohla pomoci nějaká pečovatelka, která by na něj dohlédla, pomohla s hygienou atd., za c) by se mohlo pomoci ho protlačit někam do Alzheimerzentra, nebo alespoň posoudit jeho zdravotní a duševní stav a poradit vám, jak dál…
Je mi to moc líto, musí to být velmi náročné.
@Spokojení Nema stryc treba Alzheimera? Jeho chovani mi pripada, ze by tomu odpovidalo.
Velmi špatně řešitelná situace, znám z praxe.
Domluvila bych se s primářem, zda je možné provést psychiatrické vyšetření/konzilium za hospitalizace, ke zvážení kognitivních funkcí a následně pak zvážení omezení způsobilosti k právním úkonům; je pravda, že pokud nebude někam chtít (DD, Alzheimer centrum a podobně) a souhlasit s ním, tak s tím nehnete. A 100% sociální šetření ještě v nemocnici - mívají vlastní sociální pracovnice, které takové situace pomáhají řešit. Držím palce, ať se situace zlepší.
@Spokojení
Nevím, jak se dělá, když chce někdo někoho nechat zbavit svéprávnosti, ale podle mě je tohle právě ten případ, kdy by to mohlo pomoci.
@Kobliha51 píše:
@Spokojení
Nevím, jak se dělá, když chce někdo někoho nechat zbavit svéprávnosti, ale podle mě je tohle právě ten případ, kdy by to mohlo pomoci.
Složitě, dává se návrh na soud, který to posuzuje na základě psychiatrických posudků. Taky to nějakou dobu trvá. Nemocný musí dostat opatrovníka.
@kattie píše:
Složitě, dává se návrh na soud, který to posuzuje na základě psychiatrických posudků. Taky to nějakou dobu trvá. Nemocný musí dostat opatrovníka.
Teď by možná byla ta chvíle, kdy by se to dalo udělat. Je pod dohledem, mohla by se udělat vyšetření a dát na soud. Už je to, že si ten člověk bere půjčky a bydlí s ostatními v domě, je pro ně ohrožující. On psychicky v pořádku nebude, protože by nemohl dělat věci, co dělá. Nějaký ústav, kde jsou lidé, kteří si s ním poradí, by byl správným místem. Nemyslím to s ním zle, ale pokud je to tak, jak píše zakladatelka, je to nebezpečný člověk.
My jsme to řešili v rodině dvakrát. Napřed u mámy, má OCD, její švagrová mamku dotáhla k psychiatrovi, když viděli, v jakém je stavu, tak ji ihned zbavili svéprávnosti a rovnou ji sanitkou vezli na psychiatrii. No a táta, dělal v baráku u tety bordel, vyhrožoval ostatním, dost pil, volali na něj opakovaně policajty, ti na to, že dokud nic vážného neprovede, tak nemůžou nic dělat, nakonec si ho odvezli a od policajtů putoval rovnou na psychiatrii. Zjistili mu silnou poruchu osobnosti.
Určitě bych teď využila příležitosti. Pokud se bude stejně projevovat i v nemocnici, tak by mohli sepsat nějaký posudek nebo ho třeba nechat i vyšetřit.