Studující maminky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.12.20 08:42

@Kazimíra Olejovka
Já státnicovala letos na začátku léta. Jarní covid a zavírání škol přišlo po mé poslední konzultaci s vedoucím bakalářky, takže to mi vyšlo. Děti mám větší než ty, starší středoškolák, mladší 1. st. ZŠ. Zavření škol a domácí výuka byla pro mě taky náročná, plus denní vaření. Byla jsem nucena zkrátit si úvazek v práci na 4 dny v týdnu.
Bakalářky (kolem zimy) jsem měla jen hrubý nástřel, tzn. osnovu + cíl práce a výzkumné otázky. Měla jsem doma hromadu knih, něco z práce a zbytek ze dvou knihoven.
Určitě máš nějaký obsah, co tam chceš mít, sedni k tomu a začni psát. Ten první krok je nejtěžší, jak se do toho trošku dostaneš, půjde to samo. Ale na psaní BP potřebuješ aspoň 3-4 h vkuse pro sebe. Protože hodinu se hrabeš v knihách a druhou hodinu tě teprve chytají nějaké myšlenky a pak až píšeš. Pamatuju, jak to šlo ztuha a dvě strany jsem třeba fakt někdy smolila několik hodin. Ale stránka ke stránce a jde to. Já jsem velký prokrastinátor a dala jsem to, dáš to i ty. Jediné co, nedovol, aby ses dostala do časového presu. Teď máš pořád dost času. Co se týče dětí, nedá se nic dělat, ale asi budeš muset odložit nutkání být dobrou mámou a pustíš jim mobily, TV nebo PC :nevim:.
Já tvrdím, že jsem nestudovala sama, ale celá rodina, protože to se mnou vydrželi a po mých státnicích mladší dítě fakt oslavovalo :lol: a manžel si taky oddychl, byla jsem kolikrát hnusná, párkrát jsem si i pobrečela zoufalstvím.
Co se týče zkoušek, zkus se hecnout a jít na ně. Já jsem teda na zk chodila hned v prvních možných termínech (taky jsem si dávala vždy jen jednu), abych do prosince měla celý semestr uzavřený. A kdyby náhodou jsi šla až v lednu, nic se neděje, spousta mých spolužáků si posunuli termín, někteří jdou teď v lednu, někteří až v červnu.

• Citovat
  • Upravit
30315
31.12.20 09:19

Ono to půjde. Chtělo by to přepnout do módu, kdy jsme byli mladší. To jsem kolikrát šla na zkoušku, kde jsem si nebyla moc jista, příprava minimální a vyšlo. Když jsem pak studovala s detma už mi to bylo blbé, ale ono by to určitě fungovalo dal. Vyuzivej čase a nad tou seminarkou a bakalářskou si přemýšlejí a pak to hod na papir. Takto funguju ve skole, když učím. Nesedím nad tím celou dobu, ale kouknu na chvíli do knížky, na video a zase jdu dělat něco jiného a pak si to sepíšu. Neboj ono to půjde, i když to bude náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
31.12.20 12:29
@Anonymní píše:
@Kazimíra Olejovka
Já státnicovala letos na začátku léta. Jarní covid a zavírání škol přišlo po mé poslední konzultaci s vedoucím bakalářky, takže to mi vyšlo. Děti mám větší než ty, starší středoškolák, mladší 1. st. ZŠ. Zavření škol a domácí výuka byla pro mě taky náročná, plus denní vaření. Byla jsem nucena zkrátit si úvazek v práci na 4 dny v týdnu.
Bakalářky (kolem zimy) jsem měla jen hrubý nástřel, tzn. osnovu + cíl práce a výzkumné otázky. Měla jsem doma hromadu knih, něco z práce a zbytek ze dvou knihoven.
Určitě máš nějaký obsah, co tam chceš mít, sedni k tomu a začni psát. Ten první krok je nejtěžší, jak se do toho trošku dostaneš, půjde to samo. Ale na psaní BP potřebuješ aspoň 3-4 h vkuse pro sebe. Protože hodinu se hrabeš v knihách a druhou hodinu tě teprve chytají nějaké myšlenky a pak až píšeš. Pamatuju, jak to šlo ztuha a dvě strany jsem třeba fakt někdy smolila několik hodin. Ale stránka ke stránce a jde to. Já jsem velký prokrastinátor a dala jsem to, dáš to i ty. Jediné co, nedovol, aby ses dostala do časového presu. Teď máš pořád dost času. Co se týče dětí, nedá se nic dělat, ale asi budeš muset odložit nutkání být dobrou mámou a pustíš jim mobily, TV nebo PC :nevim:.
Já tvrdím, že jsem nestudovala sama, ale celá rodina, protože to se mnou vydrželi a po mých státnicích mladší dítě fakt oslavovalo :lol: a manžel si taky oddychl, byla jsem kolikrát hnusná, párkrát jsem si i pobrečela zoufalstvím.
Co se týče zkoušek, zkus se hecnout a jít na ně. Já jsem teda na zk chodila hned v prvních možných termínech (taky jsem si dávala vždy jen jednu), abych do prosince měla celý semestr uzavřený. A kdyby náhodou jsi šla až v lednu, nic se neděje, spousta mých spolužáků si posunuli termín, někteří jdou teď v lednu, někteří až v červnu.

Děkuju. Já si tím právě už jednou prošla. Syn byl malý, učila jsem se po nocích, psala BP, nefungovala jsem. Řekla jsem si, že u mého dalšího studia (další bakalář) to tak nebude. No jo no, člověk míní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
31.12.20 18:22

Držím všem studující palce. Já jsem letos v létě statnicovala. Studovala jsem dva obory zároveň, kvůli jarnímu nouzovému režimu mi posunuli jedny státnice tak nešťastné, že jsem je měla necelé dva týdny od sebe. Vše jsem dělala 2×. Obhajoba dvou práci, učení se dvojnasobneho množství otázek, zatímco po prvních státnicích všichni slavili, já šla domů se učit. A jako bonus promoce byly zrušeny, takže jsem si ani neužila předávání diplomů.
Po celou dobu studia jsem si hlídala deadliny, abych se ne zbláznila. Jednu práci jsem měla dopsanou rok předem, což na jednu stranu byla výhoda, na druhou stranu jsem ji před obhajobou musela číst znovu.
V létě jsem měla skoro 2 měsíce neplaceneho volná, abych se já nebo rodina nezblaznila a fungovali jsme. Co mne mrzí, že jsem po státnicích chtěla jet na pěknou dovolenou s rodinou. Jenže přišla nabídka nové práce a když mi skončila zkušební doba, tak tu opět máme nouzový stav a covid.

Říkala jsem si, že po státnicích nechci studium ani vidět. Je tu zima a já se připravují na jazykové zkoušky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
1.1.21 08:45
@Kazimíra Olejovka píše:
Ahoj holky,

studuji 3. rokem VŠ a budu končit. Mám syna, který chodí do 2. třídy a dceru chodící do školky. Učení, bakalářku, zkoušky…vše jsem měla časově rozplánované. Pak jsem nedala dvě zkoušky a přišel Covid. Ty dvě zkoušky mi zabraly strašně moc času, já se zaměřila jen na ně (nedovedu se učit na více předmětů, takže vždy jedu jen jeden). Hodně seminárek, pak korekce k připravované publikaci…domácí výuka, pak nastaly u syna zdravotní problémy…

Nějak vím, že to dám, nic jiného mi nezbyde, ale na druhou stranu vím, že to bude masakr a možná zkolabuju dřív, než dolezu ke státnicím. :mrgreen:

Bakalářku odevzdávám 1.4. a její stav je 0. Jde o téma, o kterém píšu snad celé studium a mám hodně nastudováno, ale na papíře nic. Teď se mořím se seminárkama - dostala jsem jedno fakt blbý téma ke kterému nejsou téměř žádné zdroje a vše musím tahat po internetu ze zahraničí. 9.1. první zkouška. Posunout to nejde, mám další zkoušky a zbyly by mi 3 dny na jednu hodně těžkou.

Hlídání nemáme, spoléhám se jen na manžela. Ten podniká a koncem roku toho měl fakt hodně. Aspoň jsem se poslední dobou naučila spát. Byla jsem zvyklá být vzhůru klidně od 3-4 hod. Jo, dlouho to šlo a já se mohla učit takhle ráno, jenže asi stárnu. Takže i když jsem byla třeba od 3 vzhůru, v 5 už jsem chtěla zase spát, to dřív nebylo. Teď už jsem to změnila. Snažím se spát aspoň 7 hodin.

Nějak v tom všem plavu a bojím se, že až zavřou školy, můžu si státnice odložit rovnou na leden. Škola jede online výuku dle rozvrhu, žádné termíny se neposouvají. Teď to bude chtít hodně sebezapření, abych to zvládla. Mám pocit, že všichni jsou daleko přede mnou.

Jak jste na tom vy co také studujete a máte děti? Jak to dáváte?

Tak studují maminky, které mají doma třeba batole a miminko, případně pracující na full time s dětmi… tvé děti jsou už relativně velké, školka a 2. třída už zdaleka není 24/7, navíc přes den je máš ve škole/školce (1. a 2. třídy i MŠ jedou stále), promiň, ale takhle luxusní podmínky ke studiu nemá ani řada studentů hned po střední… Těžko dostaneš nějakou jinou radu, než prostě zabrat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
1.1.21 19:15

@delagu No vidíš, já zas nechápu maminky s batolaty a miminky, které říkají, jak nemají na nic čas - já vystudovala VŠ a to jsem kojila dnem i nocí do 14m. Určitě existuje mnoho studujících matek, které mi mohou závidět, ale na to se neptám. Ptám se studujících, jak to mají, jak to vidí dál. Můj syn byl ve škole půl roku, pak přišel Covid, když otevřeli školy koncem školního roku nešel, protože se objevily zdravotní problémy. Ty trvaly do cca půlky září. Denně musel dojíždět do nemocnice na léčbu (včetně víkendů), nesměl do kolektivu, do bazénu, o prázdninách žádné dovolené nic. Než zavřeli školy v říjnu, byl ve škole 2 týdny. Já se snažila stihnout v rámci dobrovolnické činnosti praxi atd. Zkrátka vše jsem měla rozplánované, ale dvě pokažené zkoušky a pak Covid, nemoc syna a šlo to do háje. O tom, že musím teď holt víc zabrat píšu sama ve svém příspěvku. :nevim:

edit: takže pokud jsi opravdu bedlivě četla můj příspěvek, jistě víš, že jsem si nepsala o žádnou radu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
1.1.21 19:31

@lenka_ Panečku, to jsi machr! Já přemýšlím, kam vystřelím rodinku, až se budu učit na státnice. Potřebuju fakt klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
1.1.21 20:01

@Kazimíra Olejovka No já, jsem si chtěla jedny státnice odložit o rok, ale oni mou žádost zamítli. A měsíc a půl volna z práce mi moc pomohlo. Vždy jsem se půl dne učila a půl dne byla s rodinou. Víkendy volné. Navíc jsem se půlku toho učila už na jaře, kdy do poslední chvíle nebylo jistě, zda státnice proběhnou nebo ne. Takže jedny okruhy jsem v létě už jen opakovala. Jsem člověk, kterému nestačí podívat se na okruhy týden nebo dva před státnicemi, pro svůj klid potřebuji dostatek času.

Předchozí státnice před 4 lety pro mne byly náročnější. Děti byly menší a normálně jsem chodila do práce. Dbala jsem na dostatek spánku, takže jsem začala 2 měsíce předem, vždy pondělí až pátek mezi osmou a desátou. O víkendu jsem si vše během dne zopakovala. Otazky jsem měla vypracované už předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.21 08:48
@Kazimíra Olejovka píše:
Děkuju. Já si tím právě už jednou prošla. Syn byl malý, učila jsem se po nocích, psala BP, nefungovala jsem. Řekla jsem si, že u mého dalšího studia (další bakalář) to tak nebude. No jo no, člověk míní…

V tom případě už víš jak na to, já bych znovu Bc studovat nešla, chvíli jsem uvažovala o navazujícím Mgr, ale hned jsem se vzpamatovala :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová