Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
napadlo mě, že jestli je nás tu víc, mohly bychom se při tom studování vzájemně psychicky podporovat, hecovat se do učení, zanadávat na přísné zkoušející a tak ![]()
Já sama už sice budu končit, ale to nejhorší mě teprve čeká - diplomka a státnice.....
Budu ráda, když se do této diskuze někdo zapojí - lákám i maminky, které už mají dostudováno (potřebuju nějaký pozitvní příklad
a ujištění, že se s malým dítětem dá naučit na státnice ) i ty, ketré se třeba na studium teprve chystají.
Ahoj, tak já sem 3 rokem na střední a taky budu končit, čeká mě maturita. Pak se budu hlásit na VŠ na práva, doufám že mě vemou…
Já pracuju, jsem těhotná a studuju dálkově VŠ. Taky potřebuju podpořit, protože mám pocit, že to nezvládnu…
Už mi zbývá posl.rok (3.), takže bakalářka, což je pro mě děs. Navíc jsem na dálkové přestoupila z denního, tak si musím dodělat ještě nějaké zkoušky - takový bonus. ![]()
Ani nevím, kdy budou státnice, ale doufám, že je ještě stihnu s pupíkem a ne s vyloupnutým miminkem. Pořád si říkám - září to jistí.
Rozhodně pak nechci jít na magisterské, alespoň ne hned, školy mám fakt už plné zuby, jsou to teď pro mě velké nervy. ![]()
Ahojky, tak ja uz mam oboji za sebou, porod i statnice a DA se to zvladnout! Posledni statnici jsem delala presne tyden pred porodem. Nemyslim si, ze by mi diky brisku zkousejici nejak pomahali, na druhou stranu - diky studiu jsem se tak nezkoumala v tehotenstvi a naopak.
Leňulo, to ti budu držet palce, abys to stihla. Já teď plánuju druhý mimčo, takže pokud všechno vyjde tak jak chci, měla bych dělat státnice taky těhotná. Vzhledem k tomu, že jsem děsnej lempl, tak by to byl aspoň pádnej důvod zabrat a fakt už tu školu konečně dodělat. Navíc bych si to od příštího roku už musela platit (studuju trošku dýl, než je norma
, tak doufám, že to všechno klapne podle mých představ ![]()
Sany, teda práva, to bude asi záběr! Jsi dobrá, že do toho chceš jít. Já teda musím říct, že už se hrozně těším, až to budu mít z krku. Do dalšího studia už by mě nikdo nenavrtal ani za milion. Nejsem zrovna ten správný studijní typ ![]()
SIMČO, kéž bych to stihla jako Ty, ještě před porodem!
JANI, já se taky do dalšího studia nehrnu, ale říkám si, že třeba jednou dostanu chuť pokračovat a udělám si to magisterské…
Ale po státnicích si dám určitě rok pauzu!
Ahojky, já mám 11 měsíční holčičku a zbývá mi ještě rok bakalářského studia. DOkonce uvažuji o navazujícím magisterském. Naše škola je docela náročná, takže to zvládám jen s podporou rodiny (sestra, babička, manžel). Navíc jsem zjistila, že za studium musím platit. No nazdar.
Katka
Ahoj, tak já se hlasám jako už doštudovaná. Otěhotněla jsem o prázdninách po čtvrťáku někdy během sbírání dat na diplomku
Takže mě čekal jen velmi velmi volný páťák, dopsání diplomky a státnice. Celou dobu těhu jsem proflákala
diplomku jsem dodatlovávala na poslední chvíli když byly malýmu asi 3 měsíce, státnicovala jsem přesně na jeho 4. výměsíčí… Bez hlídacích akcí prarodičů a manžela by to vůbec nešlo. Ale tím, jak jsem v té době moc nespala a byla jsem ohormoněná, byla jsem tak nějak mimo a stresy ze státnic šly mimo mě.
Tak hodně štěstí a berte to s nadhledem!
Věrka
Ahoj holky,
chci vás povzbudit - jde to
Tomík se nám narodil když jsem měla mezi 4. a 5.ročníkem VŠ. Poslední zkoušku ve čtvrťáku jsem dělala 14dní před porodem, mělo to své výhody-zvlášť chlapi mě co nejrychleji posílali domů, ať jim třeba neporodím v kanclu
Tomík se narodil na začátku června, takže jsem pak měla skoro 4měsíce prázdniny a pak zase hurá do školy. Diplomka byla docela síla, k počítači jsem usedávala tak kolem 22hod., když byl malý uložený, doma jakž takž uklizeno, já jsem si trochu vydechla, udělala vanu. Naštěstí v noci docela spal, takže jsem vždycky tak do 1hod.psala a pak se stihla ještě do těch +- 8hod.vyspat.
S učením na státnice to u mě moc žhavé nebylo…přes den to moc nešlo, když jsem byla zavřená v pokoji, tak mi Tomík bušil na dveře a večer se táááák nechtělo
Ale nějak jsem si to do té hlavy nalila a všechny troje státnice jsem měla za 1 ![]()
Další rok na mateřské jsem 3dny v týdnu učila, až teď, když máme prcka č.2 jsem „doopravdy“ doma…a abych pravdu řekla, po dvou měsících se začínám docela nudit ![]()
Takže bojujte, stojí to za to!
Oparvdu se to DÁ zvládnout.
Moje bývalá spolužačka právě dodělává diplomku na právech a v lednu budou její holčičce 3 roky. Školu zvládla i s těhotenstvím - přerušila jen na prvního půl roku po porodu a teď v létě udělala státnice - zvládla je v pohodě.
Já sama dělala státnice a diplomku s pupíkem a promoci jsem měla v 7m těhotenství
takže jsem to stihla jentaktak.
Mimochodem jedna spolupisatelka z našeho deníčku má zrovna pozítří promoci a její holčička je stejně stará, jako ta moje, a pro zajímavost - momentálně čeká dalšího drobečka ![]()
Takže držím palce vám všem studujícím maminká, ať to dobře dopadne!!!
Příspěvek upraven 24.08.20 v 09:32
Ahoj,
ja som tiež doštudovaná ![]()
Pracovala som v Prahe, študovala diaľkovo v bratislave. Každú sobotu 8 hodín prednášky a dochádzala som poctivo
![]()
Cez prázdniny medzi 3. a 4. ročníkom som otehotnela, zimný semester v strede tehu v pohode. Letný semester - tým že som dochádzala, tam asi mesiac pred termínom porodu som si vybavila 2 skúsky - robila som ich v 1 deň.
A keď mala Lucka 6 týždňov, išlo sa do BA znovu na ďalšie 2 skúšky - zase v jeden deň ![]()
Štátnicovala som 16.5.2006, diplomovku som tiež písala po nociach. Navyše som mala „výborného“ diplomového vedúceho, ktorý mi ani len trochu nepomohol…
Vždy ma len zdeptal, niekedy až tak, že som plakala… okrem iného ma zdrbal /pardón za výraz/, že nezvládam výchovu dieťaťa, keď mi poobede nespí 5 hodín v kuse, pýtal sa, či je moja mamina sprostá, že či nevie, že mi má pomocť, keď chce aby som dokončila školu /rodičov mám 620 kilometrov ďaleko…/ . a že mám malú proste dať na pol roka k nej…
Ale nakoniec som úspešne skončila, učiť som sa na štátnice začala až po oslave prvých narodenín Lucky /na začiatku mája;o)))/. štátnice boli za samé 1 /aj keď na vysvečko mi napísali jednu 2, ale už nemám silu to riešiť;o))))/…
užila som si ja promócie, malá behala popred pódium a kričala „mama mama“ ![]()
tož veľa zdaru všetkým študujúcim a DÁ SA TO!!!! ![]()
A nevíte někdo jak to na těch právech přibližně chodí
Budu se hlásit do Brna na právnickou fakultu u Masarykovy univerzity na dálkový (kombinovaný) studium. A jak ste tady psali o placení za školu tak z jakého důvodu platíte ![]()
Tahle diskuse se mi líbí. Studuju prezenčně, prvák mám za sebou, pak rok přerušeno, porod, dítko, no a teď jsem nastoupila do druháku. Nestěžuju si, mám docela v pohodě školu, tak dělám ještě dálkově konzervatoř (abych se nenudila
)
Zvládám to snad dobře - uvidíme v lednu.
Sany - promiň mi mou zvědavost, ale kolik ti je, že děláš střední a na metříku máš 2 děti. Staršímu je fakt 7? Jsi mi záhadou. V Brně jsou hnusné přijímačky.
Ahoj Jani a ostatní studentky,
první dítě se mi narodilo v 3. ročníku VŠ a jelikož malá byla náročný nespící mimino, školu jsem přerušila. Jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná znovu (když bylo malé 6 měsíců), došlo mi, že s dvěma prťatama takhle blízko od sebe už nedostuduju nikdy. Do školy jsem urychleně znovu nastoupila, dodělala poslední zkoušku ze třeťáku a připravovala se na státnice. Nejhorší bylo pro mě psaní diplomky (jsi můj člověk Lenulo
) po nocích a potom poctivé dva měsíce šprtání každou volnou chvilku před státnicemi (nemám zrovna zázračnou paměť
). Žádné výlety, procházky, návštěvy kamarádek, žádná televize, žádný časopis, internet jen sporadicky
. Malá bývala často u prarodičů, na hřišti před domem s tetou apod. Neměla jsem z toho dobrý pocit, že ji takhle „zanedbávám“, ale koneckonců, člověk studuje taky pro svoje děti. Státnicovala jsem úspěšně v 38.týdnu těhotenství … a můj mladší synek je takový malý trapič a tyran, že děkuju bohu, že jsem studium dokončila těsně před jeho narozením. Ale už plánuju Magisterské studium… no za zkoušku nic nedám, ne?
.....
Sany- já bych si školu platila, protože bych překročila tolerovanou délku studia, teď jsem na škole o jeden rok déle, než je základní doba studia a k tomu se toleruje jeden rok navíc, takže od příštího roku už bych sypala 9000 za semestr ![]()
Věrko - to by mě teda zajímalo, jaká data jsi sbírala ![]()
Holky, jsem ráda, že jste se všechny ozvaly, je fakt povzbuzující vidět, kolik z vás a za jakých okolností zvládlo školu úspěšně dodělat. Pro mě je největší strašák to učení na státnice (diplomka mě kupodivu tolik nenervuje), mě lezou věci hrozně blbě do hlavy, zvlášť ty, který mě zrovna dvakrát nebaví, no bude to síla. Naštěstí mám hlídací babičky, ségru a švagrovou, tak to s jejich pomocí snad nějak sfouknu…doufám.
Jinak já už mám dodělanej poslední ročník, na poslední zkoušce jsem byla minulý pondělí, Matěj jí celou prospal u mě na klíně
Takže teď se vrhám na tu diplomku…velmi zvolna ![]()