Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak se připojuju k náročnému prosinci, čeká mě několik zápočtů a jedna zkouška v lednu ![]()
Jak stíháte vedle učení ještě předvánoční úklid, péct cukroví, nakupovat dárky atd.? Já totiž mám pocit, že to letos bude fiasko ![]()
Tinuvien - já se sice nemusím učit na zkoušky nebo zápočty, ale stejně to teď kvůli diplomce budu mít časově náročné. Vánoční úklid budu řešit o víkendu 15.-17. prosince, máma mi slíbila, že si vezme Matěje, abych se mohla zabývat jenom úklidem a učením. Dárky nakupuju hlavně přes internet a ty, co budu muset koupit v krámě, ještě nemám (a je ve hvězdách, kdy se dostanu na nákupy, s matesem to moc nejde)… Pečení asi zůstane jenom na mámě, jen jsme spolu o víkendu upekly perníčky. Já potom ještě těsn před vánoci udělám nějaký nepečený - matěj mi pomůže patlat kuličky a tak, snad ho to bude trochu bavit.
Tinuvien: já moc Vánoce neřeším. Úklid žádnej speciální nedělám, uklízím průběžně celý rok, cukroví udělám jen trochu stejně dostanem od babiček a když se mi nebude chtít tak prostě něco před Vánoci koupím, a dárky, už něco mám a přes internet je to v poklidu, takže žádný zběsilý lítání po obchodech neprovozuju leda že jdu na jistotu.
Já díkybohu s úklidem už finišuju a na pečení letos kašlu. Dostanu něco od maminy a od švagrový. Dárky jsen už víceméně vyřešila nákuoním pátkem minulý týden a učení budu muset pytlíkovat nějajk po večerech ![]()
Ahoj holky, diky za podporu, doufam, ze priste uz ty zkousky dam lip ![]()
Jinak ja peceni neresim, letos urcite nepecu, dostaneme plno cukrovi a to staci. Zatim to vychazi, ze posledni letosni zkousku mam 19.12., na uklid a darky se vrhnu holt potom
Ne nejaky darky uz mame a neco taky koupime na netu a zbytek budu muset potom sehnat ![]()
Jana24: gratuluju, ze si pani doktorka konecne udelala cas a mas to s ni za sebou. Neboj, ta chut prijde, az se do toho pustis ![]()
Zuz: no nevim jestli za A, me bude stacit bohate E, ale hlavne at to je! ![]()
Na posledni prednasky jdu 8-9.12 a pro letosek bude s prednaskama konecna ![]()
Tak a teď jeden blbej dotaz, 1 semestr je půl roku, že ![]()
Jo a prý VŠ je bezplatná do 26l pak už se něco platí, není Vám někomu od 27l výš jak to tedy máte s tím placením ![]()
Sany -zimní semestr trvá od začátku října do cca půlky února (včetně zkouškového období, učí se, pokud si vzpomínám, ještě první týden v lednu, potom už jenom zkouškový), letní semestr je od půlky února do konce června (zase včetně zkouškového, které začíná někdy koncem května. Alespoň tak to bylo u nás, předpokládám, že je to všude plus mínus stejně. A s tím placením - opět nevím, jak jinde (i když předpokládám, že je to všude stejný) - u nás se platí až ve chvíli, kdy překročíš tolerovanou dobu studia, na věku nezáleží (mojí ségře je 28 a platila si prvně až tenhle semestr právě proto, že přetáhla dobu studia). Tím, že překročíš hranici 26 let, pouze přijdeš o studentské výhody.
Jana24: a to zkouškový období znamená že se do školy nechodí ale dostavuje se jen ke zkoušce nebo zkouškám, jestli to dobře chápu, když je to na prezenčním studiu ![]()
Ahoj, tak se hlasi dalsi student. Jsem ve tretaku a termin mem v dubnu, tak uvidime. Ale dost me tu desite s tou skolou.
Sany píše:
Jana24: a to zkouškový období znamená že se do školy nechodí ale dostavuje se jen ke zkoušce nebo zkouškám, jestli to dobře chápu, když je to na prezenčním studiu
Sany, neboj to zkouškové období je právě pro to, aby se studenti mohli učit a jen učit. Tudíž žádné přednášky ani cvíčka se nekonají. Pro šprty jsou obvykle otevřené předtermíny zkoušek- několik termínů ještě předtím než začne zkouškové. Když stihneš hodně zkoušek v předtermínu, pak máš fajn prázdiny do konce zkouškového. Ale to platí především pro denní studenty. Maminky od dětí prázdniny už nepoznají ![]()
Ahoj, Marki
Zdraví Vás Otrava
A zas ještě dotaz jak to chodí na prezenčním studiu, ty různý kredity a tak se získávají za semináře a tak takže za běžné denní chození do školy se nic nepočítá nebo jak to je
Díky.
Sany je to předmět od předmětu. Někde dostaneš zápočet za účast = musíš tam chodit, jinde za seminárku, referát,test atd. Každý vyučující má svě pravidla,které ti řekne na začátku semestru, nebo se je dočteš v sylabu = manuálu předmětu na netu - tak je to aspoň v Ově. Myslím, že s docházkou je to víc pohoda, než na střední. Se ti tam třeba jeden den nechce, tak tam nejdeš a nikdo se tě na nic neptá. Prostě pohoda.
Tinuvien: takže je to tak že se prostě vyučuje každý den kam se ani tak chodit nemusí ale prostě když je zrovna nějaká hodina seminář apod. tak sou za to ty bodíky
Vím že semináře apod. sou povinný ale co když někdo nepříjde jak se to přibližně řeší ![]()
Sany škola, není každý den, je to čistě podle tvého osobního rozvrhu. Na každém předmětu zjistíž, jestli je tam třeba chodit nebo ne.