Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vidíš Efi, na tvoje otázky jsem stějně neodpověděla. Po třeťáku jsem měla „soubornou postupovou zkoušku“, což je specialita naší Ostravské, jestli se nepletu. Vyrovná se bakalářkám, když jí nedáš, nemůžeš pokračovat ve studiu, ale papír žádný nemáš. Dělala jsem je na obou kombinacích, ale až v srpnu a vždy rok po sobě, to naštěstí šlo. Když jsem kojila, jezdila se mnou na zkoušky mamka nebo manžel, kolikrát se projížděli v dešti po rozkopané Ostravě …
Ahojky!
Musím říct,že co mám teď druhé mimi,nechápu,jak jak jsem to studium mohla s tím prvním vydržet! Nejde o zvládání dítěte a školy,ale o to užívání si…Jsem ráda,že to mám za sebou a druhé těhotenství i mimi si náležitě a s pokorou užívám,jaké to je skvělé bez stresu ze zápočtů a zkoušek…Uf…5 chaotických let!!! Ale je to za mnou,studium bylo potřebné pro práci,tudíž pro budoucnost a zajištění rodiny..Přeju všm maminkám - studentkám pevné nervy a hodně štěstí!!!
Ahoj holky,
tak už aby bylo po zkouškách…
Za dva týdny budu vědět, jestli si zkazím léto a budu něco šrotit na opravný v září (vypíší-li jej)…
Snažím se zamakat, abych fakt měla prázdniny v klidu.. jsem nervák… a abych mohla i v klidu ev. otěhotnět
V tom třeťáku věřím, že bych zvládla i těhu, když mi už bude pomáhat školka.. byť si moc nedělám iluze s tou docházkou.. budou to samé nemoci… ale i tak to bodne…
Já tu šílím z pravděpodobnosti a statistiky.. kupodivu počítání už jde.. ale ta teorie.. umět ty definice, vlastnosti, vzorečky.. z toho je mi zle…
No, za ty dva týdny uvidíme, jak to rozchodím… kéž by to klaplo!!!
No a ještě ty veřejné finance s docentem těsně před hrobem, který je slušný maniak, má nejhorší pověst na škole… fakt slušně zahleděnej do svého předmětu.. skripta o cca 300 stránkách si rozdělil na cca 30 testů po 10 otázkách, takže , takže je tam prakticky vše.. prostě jako kdyby si rozstříhal věty ze skript a losoval to z osudí.. prostě komplet…
A když prý nebudem mít bodu u dvou otázek, tak letíme… byť je tuším požadavek na procenta 70%… ale druhá podmínka je, že musíš mít u všeho něco, jakmile máš dvě věci bez bodu.. tak pa…
Dává např. příklady, ve kterých musíš z hlavy do:,–(it určité hodnoty ukazatelů, které rozhodně nejsou ty nejzákladnější makroekonomick ukazatele… fakt síla… Z loňska nám opakuje víc jak polovina lidí… Dosud to z padesáti udělali asi 2… takže pan profesor se fakt nenudí…
No a to jej má, mít příští rok na ještě jeden předmět…
Tak to je fakt na palici…
Jdu spát, vstávám ve 4h na učení…
Tak jsem si tu postěžovala do uspané diskuze a je mi hned líp ![]()
Pa,
nepřihlášená Efina
Ahoj holky, tak se taky pridavam s prosbou, at uz je to zkouskovy za nama
Me teda chybi posledni zkouska, ale je to neco podobnyho jako ty Efi, proste ucitel total zahleden do svyho predmetu, na jinak nez na E to nikdo nedava, a to je stastnej. Opakujicich lidi taky strasne moc, grafu jak nas… proste si to uzivam
Tak doufam, ze to dam aspon na treti pokus (ted jdu poprve) at nemusim pristi rok opakovat.
Tak jsem si taktez postezovala a mizim....... ![]()
LeMo,
na E znamená asi za 3, že? ![]()
Nevím jestli to byl překlep či to tak fakt nazýváte ![]()
Ten náš profesor ještě upozorňoval, že jestli někdo písemnou zkoušku udělá NÁHODOU na lépe než za 3, ať počítá s ústním dozkoušením… že asi nenašli tahák… tak si jej prověří ještě osobně…
Takže u něj také buď vyhazov 3× a další rok si to zopakovat.. nebo máš 3… Tak jsem fakt na ten příští týden „zvědavá“ ![]()
Tak zatím…
E. a Eliška skoro 3 roky
Efino: jj, E je 3, F znamena neudelala. Tak to je fakt hnup
U nas teda v pohode, kdyz nahodou se nekomu zadari. Nastesti tento profesor neni ten typ co si mysli, ze je nejchytrejsi. Jenom to do nas chce namlatit opravdu dukladne a tak nam dava samy grafy, ktery si musis sama vymyslet ty situace, samy chytaky a tak. Proste musime tomu rozumet od A do Z, ne to mit jen nauceny ze skript
Taky mam moznost 2× opakovat, napotreti vyjimecne (3× za tri roky - jedno uz mam vybrany, protoze stejnyho profesora jsem mela lonsky semestr z mikra (ted je to makro) - uspesnost 40%
). Jinak pristi rok a jinak letim
Ale to je vzdalena budoucnost
Tak drzime vsechny palce at ti to vyjde ![]()
LeMo,
mikro se učí hůř než makro.. alespoň na tom jsme se nějak shodli všichni spolustudenti.. nevím čím to je, ale mělo to víc hlavu patu.. grafíky taky.. dodnes se mi zdá o grafu týkajícího se toho, co se stane s cenami, s nabídkou a poptávkou, když oligopol změní ceny.. co na to konkurenční lem apod..
Dělám si srandu, jasně že se mi o tom nezdá, ale neměla jsem tyhle grafy ráda… zato grafy z makra.. to je jiná.. jak se co děje, když vláda zkusí to či ono, tomu se dá fakt docela rozumět… ale ty špeky a příklady taky nic moc.. taháky nula.. takže fakt šrotit a šrotit.. dala jsem těmto předmětům spolu s matikou nejvíc času a vyplatí se.. na státnice to bude potřeba…
Jinak tedy u nás nedovolují opakovat žádný předmět 3×, když se týká tvého oboru… takže kdo má ekonomický směr, dovolili by mu potřetí např. databázové systémy či informační systémy apod.. ale makro, mikro, matiku, statistiku, hospodářskou politiku, manažerskou ekonomiku apod. ani náhodou… to musíš skončit a buď udělat nové přijímačky… zažádat o uznání předmětů /neuznávají se ty, co byly zakončeny 3/ a dodělávat zbytek.. což jsou další roky navíc… takže nanic..
Tak to musím zmáknout letos či příší rok, jinak těsně před státnicema bych vyletěla a to je fakt namrtvici… S jednou takovou holčinou jsem při poslední zkoušce mluvila.. měla poslední pokus z pravděpodobnosti, opakování předmětu nepovoleno.. tak byla chudák fakt na nervy.. přitom má skoro vše hotové.. jen ta pravděpodobnost a následná statistika.. a pak jen státní zkoušky a byla by bakalář… no, snad měla štěstí…
Tak zatím,
E.
Sákryš, jsem to nějak narychlo přelouskla a tak tě uklidňuji zbytečně, že makro se učí lépe… ty opakuješ mikro…
No zkrátka, určo ti nyní to makro vyjde, sama už asi víš, že ti to jde lépe..
No a holt o prázdninách si zkusíš něco z toho zatr sakr mikra oprášit, doplnit.. mikro je fakt pruda.. ale to, že to musíš zmáknout… tak to určo zvládneš v tom dalším semestru…
Druhák bude jednoznačně složitější než prvák.. dvojnásobek seminárek… složitější analýzy… taky najednou starší učitelé.. vážení páni docenti na vše.. ti to berou taky víc složitěji… starým stylem apod.. takže letošní učitelský sbor mi taky moc nesedl.. no…
chci tě vystrašit dopředu, abys to mikro zkusila aspoň jednou v létě pročíst… a pak to nehonila na poslední chvíli.. i tak budeš mít předmětů určitě až až.. já měla v druháku v ZS 9 předmětů.. kdyby k tomu bylo ještě to mikro… to by byl fakt mazec…
Tak snad jsem tě moc nevyděsila.. nevím přesně tvůj obor.. nechce se mi prolézat celou diskuzi zpět.. písneš mi to sem?
Já mám hospodářskou politiku a správu - veřejnou správu - krizový management… takže klasická ekonomika, jen víc na ten veřejný sektor… (fakt nuda)… díkiy předmětům na ten krizový management se dozvím i něco zajímavého (bezpečnostní politika státu apod..)
Jdu dělat na teorii ze statistiky… ![]()
E.
Efi: asi jsem to napsala blbe ale mikro mam, dala jsem ho na treti pokus. Treti pokus mam moznost vyplytvat trikrat, tak jednou uz jsem musela. Jezisi, ted sem si predstavila, kdybych musela to mikro opakovat na podzim, FUUUUUJJJ
Jeste ze aspon to mam za sebou
Makro mi prijde lepsi, ale nechci si moc verit, protoze vzdycky si verim a pak to dopadne blbe
Takze nevim, vcera jsem si projizdela nektery lonsky testovy otazky (je to tak proflakly predmet ze si to studenti rok od roku predavaji) a napoprve bych je asi nedala. Tak snad tam nejakou z nich dostanu.
Delam Masarycku, Ekonomicko-spravni fakultu, obor management. Taky mame na skole obor verejna sprava a holkam ty predmety vubec nezavidim
Ja se tesim, ze konecne budu mit pristi rok predmety tykajici se vic myho oboru (fin.matika, fin.ucetnictvi, ruzny marketingy, statistiky…) Ted to bylo takovy odlehcenejsi, ale zase pravo a tak co nam tam ted nastrkali moc nemusim. Urcite mam pristi rok vic predmetu, ale nebude to tak hrozny. Spis se musim pomalu pripravovat na anglinu, na zacatku tretaku bych si chtela udelat zkousku z jazyka a to u nas neni zadna sranda (na zemedelce v Brne je to za pusu, u nas za to pekne dusi
)
Jsem se rozepsala, tak ahoj, jdu se ucit ![]()
Aha,
tak jsem to blbě pochopila.. já myslela že píšeš o 3× opakování předmětu, ne 3. pokusu zkoušky… ale nějak mi nedocvaklo, že to nemůžeš mít již „vypoužívané“, když děláš teprve prvák… no, holt večer unavená hlava… ![]()
Tak fajn že máš mikro z krku, to bylo fakt určo horší… v nejhorším zářiový opravný to jistí, ne?
Jo, na Masaryčku jsem byla přijatá taky, na ten samý obor, ale je to dál, tak jsem vzala Pardubice, které mám blíž, tak na mateřské platím přeci jen méně za přepravu, méně času na cesty apod.
Jinak na Masaryčce mne docela děsilo to, že obch. anglinu neudělám až v třeťáku a vyletím… v Pardubicích byla hned v 2. semestru, tak jsem makala léto před začátkem prváku na obchodní anglině a pak jsem to dala… jinak bych to nestíhala při těch všech ostatních předmětech ani náhodou… hodně mi pomohla terminologie z práce… ale bylo to taky dost hrozný…
Nad managementem jsem přemýšlela taky… pak jsem si řekla, že manažerů chrlí školy dost.. a na postarší matku od dětí asi nečekají, ale že se po mateřské zkusím dát na pár let na státní správu, abych měla slušnou prac. dobu a mohla vyzvedat děti ze školek,kroužků apod..
Ale jak už jsem díly škole musela něco s úřady vyřizovat, tak se mi ta vize o „druhém vzdělání“ hroutí, do státní správy se mi už fakt moc nechce… spíš nějakého kapitalistu udolat na kratší dobu, peníze budou mizerné či lepší než ve st. správě, ale nebudu muset v tak těžkopádném systému muset přežít… Takže nyní bych zas brala ten tvůj obor ![]()
Tak ať ti jde učení, dcera je po nemoci, tak mám čas se tu vypindávat, když je vzhůru, tak se učit nedá… kdežto pár minut na příspěvek se najde…
Tak zatím,
E.
Jo a taky jsem se na Masaryčce bála, že mi při ústních zkouškách budou lehce dávat vyžrat, že jsem Pražák… pár lidí mne od toho odrazovalo..
V Pardubicích se s přízvukem ztratím ![]()
Táta je z Brna, ten byl pro Brno.. máti je z Pardubic, ta pro Pardubice, pak zvítězilo to, že utratím méně peněz za ty Pardubice. A že tam nebudu muset přespávat.. z Pardubic jsem fakt doma dost rychle = jezdím na otočku i při pá a so výuce..
E.
No rada bych stihla vsechny tri pokusy pokud budou potreba uz ted, nechce se mi to pres prazdniny srotit
U mikra jsem to udelala stejne, nasekala si tri terminy hned po tydnech a vyslo to. Taky byl posledni pokus az v druhym semestru na konci dubna, ale takhle cekat se mi nechtelo, to bych to radeji opakovala. Planuju si o „prazdninach“ delat ridicak, s mimcem se to fakt neda, auto mame, ale furt me manza nekam vozi, i do skoly a tak, porad ho prudim.....
Ja sla na management z toho duvodu, ze obor manazer mam uz ze stredni, takze jsem vubec nepremyslela. Jenom me kamoska rikala, ze je to tam nejtezsi obor, ale to si ted uz ani nemyslim, ta verejna sprava mi prijde zatim horsi.
S tou anglinou, mas na ni taky tri opravny, proto si ji chci dat na zacatku tretaku, potom na konci a prinejhorsim o rok prodlouzit a dat si ji samotnou ve ctvrtaku. Musim si ten jeden treti pokus nechat. Nechci kecat, ale mam dojem, ze si ji muzes zapsat klidne v prvaku, kdyz se na to citis. Neni presne urceny, kdy ji musis mit, dulezity je, stihnout to v tech trech letech.
Ohledne toho vyzrani ze jsi prazak nevim, neznam
Samo bych rekla, ze to snad ne, ze ta skola je snad trochu na urovni, ale pokud znas nekoho kdo s tim ma zkusenost, tak je to asi pravda. Vsude se najde nejakej hnup profesor. Byt tebou, taky bych vybrala pardubky, z duvodu cestovani, i tak to musi byt hrozny. Ja jezdim autem asi tak pul hodky do skoly (kdyz mam zkousku na pul hodinky, manza me i se synkem odveze, chvili si ve skole hraji a jedeme hned domu,to je super
). Me dite prave usina, tak se jdu na to vrhnout. Uz aby byl patek za mnou..........
Lemo,
no tak ten řidičák je taky prima náplň, to chápu, že to chceš zkusit nyní nebo si hlavu uvolnit pro další „bojový“ úkol..
Řidičák je fakt nutnost.. mamku jsem o tom přesvědčila v jejích tuším 56 letech a už 7 let lítá denně autem
Bez nehody, jen jeden blatník promáčklý při špatném rejdu při parkingu… takže i na stará kolena se důvod, proč řídit, najde ![]()
No, s tím zaseknutím kvůli Praze… ono jde asi spíš jen o pověry, obavy, mýty.. stačí si přečíst diskuzi, kde se píše o tom, že pražští studenti zabírají místa pro Moraváky… a tak si tak říkáš, kolik lidí to četlo, vzalo za své.. myslí stejně… taky si myslím, že kantoři by měli být profíci a mělo by jim být jedno, jestli mají před sebou studenta z Phy, Slovenska ap.. No ale kupodivu jsem se i na Univerzitě Pardubice setkala s tím, jak mne jeden pan docent po dotazu, odkud jsem, nařkl z toho, že jsem šla studovat do Pardubic proto, že si myslím, že je to tam jednodušší než v Praze.. To mne fakt nadzdvihl!! Já totiž strávím na cestě do a ze školy v průměru 5,5 hodiny za ten den… jen od baráku na vlak je to 55 min, pak vlak hodinu a čtvrt, pak půl hodiny na Univerzitu… zpět ti vlak nejede přesně jak chceš, tak čekáš, bývají stále zpoždění = zpět je to přes 3 hodiny vždy… No a pak on na mne vybalil toto…
Tak jsem se nedala a řekla mu, že jse do Pardubic šla proto, že to je nejbližší čistá státní ekonomika. Že v Praze čistá ekonomika dálkově není. On mi na to řekl, že je. Tak jsem se ho zeptala jaká, že VŠE má dálkově jen management, a to dislokovaně na fakultě managementu v Jindřichově Hradci, jiný obor dálkově neotevřen… a že Zemědělka není čistá ekonomika, ti že jediní taé ekonomiku dálkově mají, ale se zaměřením na to zemědělství (byť ne celé studium)… Takže nejbližší dálkově studovatelná ekonomika že je v Pardubicích a proto jsem tady. Tak pokýval hlavou, že mám pravdu, že VŠE to má vlastně v JH, takže tedy jo.. ALe nadzvihl mne slušně.. představila jsem si, s jakými předstudky žil doteď, žije dál.. kolik stejně myslících učitelů tam je… Uklidňovala jsem se tím, že tak starý tam žádný již není, že snad jsou ostatní víc v poho…
No, zkrátka i v Pardubicích jsem se nevyhla konfrontaci - jsi z Phy.. ![]()
Ale stejně rozhodly ty peníze… blízkost… a ten pocit, že by se po mně mohl někdo vozit, byl až vzadu… ![]()
Tak zatím,
E.
Efi, jj, napln tu ja mam
Ale je to fakt potreba, pripadam si uplne neschopna. Hlavne nam to hodne komplikuje zivot, bydlime mimo Brno (sice kousek), skolu, doktory, kamosky, rodinu mame v Brne, takze cokoliv potrebuju, tak me tam musi bud hodit manza, nebo jedu busem. To je ale u nas docela sila, stary busy kde nejsou pomalu ani mista na jeden kocar. Ted uz mam golfac, tak to bude lepsi, doted jsem jezdila s trojkombinaci se sportakem, tak to byl zahul.
Ja si nemyslim, ze by prazaci brali mista moravakum. Beru to tak, ze sme proboha vsici Cesi, tak jaky berou mista? To me fakt jeste nenapadlo, vubec bych to tak nebrala, kdybych studovala ja v Praze, ze nekomu neco beru. Holt jsem byla lepsi a dostala se a hotovo. Uplne me zvedlo ze zidle, takovy predpotopni nazory
Pana docenta bych poslala nekam, ne kecam, na to jsem moc meka. Ale urco bych mu neco v tom smyslu rekla, ze jsme si snad vsici rovni a ne rozdeleni podle bydliste.
To je mi lito, ze te to potkalo i v Pardubkach. Jak rikam, hnupi jsou vsude ![]()
Jo prasule a volnej cas by u me taky rozhodl, i kdyz te fakt obdivuju, takovou streku dojizdet ![]()
Ahoj Efi, já jsem tuhle diskuzi našla a pak nevěděla, kde je, já jsem ta, co studovala se dvěma dcerama. Když tady ty diskuze čtu, tak - no nevím, jak to napsat, aby to neznělo blbě. Totiž kolikrát z toho vyčteš, že je to vlastně lehčí studovat s dětma než bez nich, protože na tebe berou ohled. Jo, třeba trochu jo, ale pak stačí jeden blbec, aby jsi byla v … Ale dá se to, pokud tě rodina podpoří, bez podpory rodiny by to v mém případě rozhodně nešlo. A třeba budou ty moje holčičky na mě pyšné!