Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@comina81 píše:
Platím 8300 na ani ne dvouletou dceru a kupoval jsem vše od postýlky po kočárek a právě autosedačku. Bývalá se i pochlubila, že za ty peníze nakupuje jídlo i pro rodiče u kterých bydlí.
Ona se ničím nepodílela?
Na styk s dítětem bys měl být náležitě vybaveny.
@Anonymní píše:
Nemusi nic, pokud to neni v rozsudku. Nase slecna memu manzelovi dceru predavala na vikend jen s tim, co mela na sobe. V lete tilko a sukynka. Kdyz byla vecer zima, museli jsme mit vlastni obleceni aby nezmrzla, kartacek na zuby, golfky, autosedacku…tvou povinnosti je zaplatit polovinu vybavicky, tedy i kocarku a vajicka pri narozeni, ale matka ti nic pujcovat nemusi. Manzel si bral dceru od narozeni, takze jsem kupovala i dupacky, pleny, sklenicky. A je zvlastni, ze ma dite ve vylucne peci. Co jsi provedl? Ze nemas stanoveny styk s ditetem. I chlapi odsouzeni za nasilny trestny cin dostanou styk s ditetem, kdyz o to maji zajem. Dokonce i vrahove. Znam z okoli.
Nemusel nic udelat, syn je v me péči a styk stanoveny nebyl, když jsem se ptala, tak mi řekli, že je lepsi když se rodiče dohodnou, pokud ne, tak zkusit dohodu přes OSPOD a až teprve pak stanovit styk soudně.
Jinak pokud platíš 8300, tak to bylo zřejmě určeno podle výše tvého platu a možná i jako výživné na exmanželku? No ono ani tak to není na žádné dovolené, i když na české poměry je to vysoké (kdyby to bylo jen na dítě). Kdyby nebydlela u rodičů, tak by samostatné bydlení nejspíš nezaplatila - nepíšeš, jestli pracuje a jestli dítě chodí do školky nebo ho někdo hlídá. Kdyby měla platit nájem, tak to asi nedá, takhle jí rodiče poskytnou bydlení zadarmo a ona občas koupí jídlo. Na tom nemusí být nic závadného.
Já asi ani neřeším, co s těmi penězi dělá. Ale primárně jsem si myslel, že výživné na dceru znamená zajištění výživy dcery na měsíc, aby měla oblečení a jídlo a podobně. A příjde mi divné poslouchat od ní, že mi nedá na cestu ani kapsičku, že bych je okrádal… o to mi asi jde. Jde jen o princip, logiku.
@comina81 tohle normální není, no.. My máme střídačku, tudíž vše 2×, ale.. Je to proto, aby si kluk nemusel brát vůbec nic, max učení a oblíbeného plyšáka. Dokud jsme bydleli kousek od sebe, půjčovali jsme si vše.. I teď třeba ex pošlu zimní oblečení atd, když vím, že u něj ho kluk jinak nepotřebuje, jen na pár dní do školy.. A to aliky ani nemáme ![]()
@Gumidci píše:
Ona se ničím nepodílela?Na styk s dítětem bys měl být náležitě vybaveny.
Ne, ona byla jen manželka a on to kupoval ze společného jmění. Ale jasně..on všechno kupoval ze svého. Ona to dítě asi čekala s jiným.. ![]()
A ne není to výživné na manželku. My máme za sebou první soud, od ledna 2020 nejsme spolu a od ledna jí posílám tu částku. Vůbec nevím, kdy proběhne další stání a už je to 13 měsíců od rozchodu. Máme za sebou jen první stání o výživném a péči. Jinak má normální klasickou rodičovskou dovolenou tříletou plus asi úlevu na dani jsem ji přenechal po soudu. Mě by asi stačilo mít 19 tisíc a bydlet u rodičů. Jinak ona tam bydlet chce, chce si tam dělat podkroví. Nikdo ji nikam nevyháněl a podobně. Ani nechce do nějakého pronájmu.
@andelka83 píše:
Ne, ona byla jen manželka a on to kupoval ze společného jmění. Ale jasně..on všechno kupoval ze svého. Ona to dítě asi čekala s jiným..
Si každá čteme jinou diskuzi. Ale tady nebyli manželé, takže o jakém společném jmění píšeš? ![]()
@comina81 a co myslíš že se počítá do té výživy? A co výchova? To nic?
A kupovat s manželkou ze společných peněz výbavu na dítě mi přijde normální. Nenormální mi přijde pak tvrdit, že jsi to kupoval pouze ty.
Autosedačku jo, by ti půjčit mohla, ale je to dost opruz to přenášet, pak řešit u koho ji dítě polilo, kdo ji nechal zašpinit.. zbytečné nervy. Oblečení základní bys měl mít. To má chodit s kufrem? To chceš sdělovat plány? Nebo ona má být věštec, aby věděla jaké bude počasí nebo co budete dělat?
Tak jinak já pracoval a platil a ona pracovala, nepracovala a spořila. Rád bych byl občas svou bývalou
Já platil dovolené v zahraničí, zimní rekreace, byt, úvěr, auto, které ji zůstalo a podobně. Sedačka a další druhý kočárek půl roku po rozchodu je jen drobeček.
@lucenka píše:
Si každá čteme jinou diskuzi. Ale tady nebyli manželé, takže o jakém společném jmění píšeš?
Jsou manželé stále. Rozvod ještě neproběhl.
@comina81 úlevu na dítě může pobírat jeden z prarodičů, ona ne.
Výchova no jasně. Já to chápu. Ona vychovává a já ne. Aha. No za to ji děkuji. Ale zase ji neděkuji, že nevidím už nějaký měsíc usínat a probouzet se dceru. Že mi hodně věcí uniká z jejích pokroků a vidím ji jen občas. No teď jsem si snad vyhádal, lépe se to nazvat bohužel nedá, že mohu opustit jejich vesnici. Opravdu mohu opustit jejich vesnici s dcerou no a malé už jsou skoro dva roky.
@andelka83 píše:
@comina81 a co myslíš že se počítá do té výživy? A co výchova? To nic?
A kupovat s manželkou ze společných peněz výbavu na dítě mi přijde normální. Nenormální mi přijde pak tvrdit, že jsi to kupoval pouze ty.
Autosedačku jo, by ti půjčit mohla, ale je to dost opruz to přenášet, pak řešit u koho ji dítě polilo, kdo ji nechal zašpinit.. zbytečné nervy. Oblečení základní bys měl mít. To má chodit s kufrem? To chceš sdělovat plány? Nebo ona má být věštec, aby věděla jaké bude počasí nebo co budete dělat?
A to je opravdu pro matku takový problém dítěti připravit vhodné oblečení a přendat tu autosedačku? To když dává občas dítě pohlídat svým rodičům, tak je taky nutí k nákupu vlastní autosedačky a kompletního oblečení, sportovních potřeb? ![]()
@comina81 Bohužel maminka nemusí nic. Je to jen na lidské domluvě. Nicméně autosedačku chápu. Jako tahat furt autosedačku do a z auta je fakt vopruz.
Ale ty věci nechápu. To mi nejde do hlavy. 

I právník kroutil hlavou nad chováním mého ex.
Sice mě to stojí dost peněz, ale po psychické stránce jsem na tom líp. A ex si díky prsvnikovi už nedovolí to co si dovolil. Což jsem ráda.
Ale asi takhle: S mým EX byla domluva na bodu mrazu. Nebudu popisovat co předváděl, ajaky jsem měla peklo, jakého chudáka zahrál i soudu a najal si právníka a já nechci psát co dál.
Ale když jsem si a přebírala ve školce, tak jsem neměla připravený nic. Jen ty věci co měl na sobě. A vždy jsem ho musela vrátit ve věcech ve kterých jsem si ho brala. A jeste vypranych. Boty jsem musela taky dávat jiné, aby své neuspinil nebo neokopal.
Takže jsem doma měla taky všechno a k tomu navíc i boty a holínky atd.
A byl schopný volat když šel pro syna a ten si ve školce umazal tričko, jaktoze měl špinavé tričko atd.
Takže bohužel je to jen o lidském chování. Chápu že když se 2 rozjedou, tak se nemusí. To pochopím, ale v zájmu dítěte musí jít nenávist stranou a musí se domluvit. Bohužel to tak nefunguje. A jediný kdo to odnese je to dítě.
Vkládám anonymně, jelikož jsem psala citlivé údaje.
Doufám, že se brzy u Vas vše urovna a budete spolu normálně komunikovat.
U nás to dospělo do takové fáze, že spolu nekomunikujeme vůbec, ale jen přes mého právníka.
Už nechodí psychopaticke maily a dopisy na moji novou adresu.