Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kopretina90 Dcera je štíhlá. Matka má 3 děti, dcery jen kritizuje, syna rozmazluje. Co holky udělají je špatně. Vybraly si špatné školy, třídí odpad, zamykají se v koupelně, málo uklízí, přestože to dělají často, nerady hlídají bratra, mají špatné přátele, bratrovi říkají jménem a ne zdrobnělinou, používají nevhodné hygienické pomůcky, chtějí soukromí, nechtějí, ač jsou studenky, přispívat na chod domácnosti, jedí zdravá jídla atd.
@LydiaD Ji je tvar zájmena v 2.padeě, zatímco jí ve 3.pádě. Mám ji rád, protože jí věřím. Pomůcka je ukazovací zájmeno ta. Mám rád tu/ji. Věřím té / jí.
@Ba-stet joooo, já mám z čj bakaláře a taky jsem na chyby docela háklivá, nicméně rozlišuju náhodný úlet - to člověk pozná - a neovládání jazyka.
Přeházená písmenka, jedno špatně nebo ojedinělá náhodná a většinou úplně do očí bijící hrubka je evidentní úlet, to neřeším, to dělá úplně každý. Mně spíš vadí, když někdo nepoužívá větnou interpunkci nebo prostě neovládá základní pravidla pravopisu jako shoda nebo vyjmenovaná slova.
@kopretina90 píše:
@Ravedd No ale pořád nechápu, proč jí soudíte?To si opravdu myslíte, že nějaké výchovné řeci, tady na emiminu, pomůžou? Pokud svojí dceru shazuje, kde to jen jde, nepřestane to dělat ani po vašem útoky. Myslím, že dcera si k ní jistý vztah vybudovala a zakladatelka to časem pochopí sama.
Protože jen protože s tím nemůžeme nic dělat s tím nezačneme souhlasit a svůj názor řekneme ![]()
@LydiaD píše:
@Ba-stet
Hm…ji a jí…tak v tom teda plavu
Jestli je k tomu nějaká pomůcka jako mě a mně…sem s tímPříspěvek upraven 09.08.19 v 09:19
No, s tím blbem jsem to trochu nadsadila, nehodnotil nikoho podle ulitle chyby. Spíš jsem chtěla říct, že poměrně ovladam i jemnější nuance a stejně se někdy zadaří.
Pomůcka je. Vždy si nahraď JI za ukazovací TU nebo TÉ. Příklady: Viděla jsem ji - viděla jsem tu (holku třeba). Takže kratký tvar. Řekla jsem jí to (té holce). Dlouhý tvar. Doufám, že to vysvětluji smysluplně.
@LydiaD píše:
@kopretina90
Tak ať Ti Tvoje představy vyjdou
Děti jsou totiž někdy dost nevyzpytatelný a ne vždycky se chovají podle našich představ![]()
@Ba-stet
Příspěvek upraven 09.08.19 v 09:19
Hm…ji a jí…tak v tom teda plavu
Jestli je k tomu nějaká pomůcka jako mě a mně…sem s tím
Pouzivam pomucku TU/TÉ. Videla jsem JI/TU. JÍ/TÉ to nerikej. Kde je TU je kratke I. Kde je TÉ je dlouhe I. ![]()
@Ba-stetPodobně pak fungují i zájmena svoji/ svojí, tvoji/tvojí, vaši/vaší apod. My jsme se ale toto vše učili na základní škole, blahé paměti. V minulém tisíciletí.
@MP Krista píše:
@LydiaD Ji je tvar zájmena v 2.padeě, zatímco jí ve 3.pádě. Mám ji rád, protože jí věřím. Pomůcka je ukazovací zájmeno ta. Mám rád tu/ji. Věřím té / jí.
Supééér! Díky!
@sakota Mám to stejně. Já teda nesoudím ani podle větších chyb, protože už jsem poznala i chytré lidi, kteří si s gramatikou nepotykali (já zas s matikou), ale štvou mě lidi, kteří se ani nesnaží. Prostě napsat celý příspěvek bez interpunkce, to je dílo ![]()
@kopretina90 píše:
@LydiaD Ano, já takovou dceru mít nikdy nebudu. Sama jsem byla jako puberťačka tlustá a vím, co to obnáší. Vím, jak se mi kluci a holky smáli a uráželi mě. Vím, jaké to bylo, když jsem si chtěla koupit šaty a neměli mojí velikost. Vím, jak jsem se neustále potila a měla zdravotní potíže. Takže ano, moje dcera ani syn nikdy nebudou mít silnou obezitu. Protože dnešní doba je zlá a nedovolím, aby jim nikdo ubližoval a nedovolím, aby měli zdravotní komplikace.
Taky jsem si to myslela. A přišla nemoc, pak druhá, obě na celý život, a je po štíhlosti, po kapačkách strie během tří dnů až do krve. A můžeš se stavět na hlavu.
Prosím nechat anonym nebo smazat. Info z rodiny.
@MP Krista
Já jsem evidentně v tu dobu nebyla ve škole (taky v minulém tisíciletí) ![]()
@malákráličice @Ba-stet
Díky holky, snad budu dělat o chybu míň ![]()
@MP Krista Jj, znám (a snad ovladam). No na zakladce se učí i vyjmenovaná slova a stejně člověk zahlédne skvosty
Ale jak říkám, pokud není pravopis a větná stavba taková, že má nárok vejít do síně slávy diskuse Češtinářske špeky, tak nesoudím… Ostatně, sama u sebe začínám pozorovat absenci interpunkce u vložených vět. Myslela jsem, že je to tím, že mi odchází klávesa s čárkou, ale ne, je to v hlavě ![]()
@Ba-stet Já tedy trochu podle fakt špatné úrovně gramatiky trochu soudím. Též jsem válčila s matikou a fyzikou, ale prostě jsem si základní pravidla do hlavy nacpala a napočítala si je a kdybych dané věci denně používala (stejně jako jazyk), tak je zcela jistě stále umím. Ne vše v jazyce je samozřejmě o nadrcení, spousta věcí vyžaduje cit a „talent“ (nebo hodně načteno - nebo ne vyžaduje, ale výrazně to usnadní), ale prostě základy se je reálně schopna naučit valná většina lidí.
@Ba-stet Já tohle pozoruji u psaní na mobilu. Jsem prostě líná vyhledávat symbol čárky, takže dost často ji v soukromých konverzacích vypouštím. Vždycky si říkám, že je to cesta do pekel, ale zrovna čeština ty čárky používá hodně a hledat ji je takovej vopruz… ![]()
@LydiaD Hele, z toho se nestřílí. Já jednou četla článek na idnes (už po tom, co zřejmě popravili všechny korektory) a tam bylo jí/jí absolutně opačně. Přišlo mi to úplně fascinující a rozhodně složitější, než napsat to úplně správně. Tím teda nechci říct, že je to Tvůj případ. Ale zvlášť v internetové diskusi mi to žíly netrhá…